Gürcistan yeni Cumhurbaşkanını seçti. Gürcü Hayali koalisyonunun adayı, eski Eğitim Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Giorgi Margvelaşvili, Gürcistan’ın 4.Cumhurbaşkanı oldu. Peki kimdir Margvelaşvili?Giorgi Margvelaşvili, 4 Eylül 1969’da Tiflis’te doğdu. 1992 yılında İvane Javahişvili’nin adını taşıyan Tiflis Devlet Üniversitesi felsefe ve psikoloji bölümünden mezun oldu. Bilimler Akademisinin Felsefe Enstitüsünde felsefe eğitimini sürdürdü, doktora yaptı. Merkez Avrupa Üniversitesinde sosyoloji eğitimi aldı. Margvelaşvili felsefe mezunuydu, ama üniversiteyi bitirdikten sonra dağcılara rehberlik yapmaya, yabancı turistleri dağlara götürmeye başladı. Buna paralel olarak marjinal psikolojisini araştıran bir laboratuarda teknisyenlik yaptı. Ardınan bir ticari firmanın pazarlama departmanını yönetti ve nihayet 1996 yılında yeniden bilime döndü. 1996-97 yılları arasında Tiflis Bağımsız Üniversitesinde “Kültür anlam ve iletişim tarihi ” konusunda ders vermeye başladı.
Siyasetle tanışma
Ancak bu işe başlamadan bir yıl önce Margvelaşvili’nin yolu, kendisini siyasetle tanıştıracak sivil toplum kuruluşu ile kesişmişti. Giorgi Margvelaşvili, 1994 yılında Gürcistan’da faaliyete başlayan ABD Uluslar Demokrasi Enstitüsü’nde tercüman olarak çalışmaya başladı. Ardından asistan ve proje yöneticisi olarak faaliyetini sürdürdüğü NDİ’de 5 yıl kaldı. Margvelaşvili, NDİ’den diğer bir Batı projesine – Gürcistan Halkla İlişkiler Enstitüsü’ne (GİPA) geçti. Zamanla Gürcistan için yöneticiler, STK’cılar, gazeteciler, iletişimciler yetiştiren bir eğitim kurumuna dönüşen, liberalizmi ve Batı’ya entegrasyonun alternatifsizliğini benimseyen GİPA’da 6 yıl rektörlük yaptı. Jvaniya’nın adamı Giorgi Margvelaşvili, GİPA rektörü görevini sürdürürken siyasete atıldı. 2003 yılında – Gürcistan’da gül devrimi öncesinde Zurab Jvaniya ile yakın dostluğu sayesinde büyük siyasete adım atan Margvelaşvili, Nino Burcanadze’nin demokratlar bloğunun parlamento seçimlerindeki aday listesinde ilk 10’da yer aldı. Ancak kendisinin anlattığına göre, o dönem aynı blokta olan Saakaşvili’yle aralarındaki gerilim nedeniyle bu ittifaka hep mesafeli durdu… Margvelaşvili, daha önce siyasette hep gül devriminin üç isminden biri olan Jvaniya’nın adamı olarak bilindi. 2005 yılında dönemin parlamento başkanı Zurab Jvaniya’nın şüpheli ölümünün ardından Margvelaşvili’nin Saakaşvili rejimi ile ilişkileri daha da kötüleşti. 2006 yılında – ulusalcıların en güçlü zamanında Margvelaşvili GİPA rektörü görevinden ayrılarak, aynı kurumda bilim departmanının başına geçti. Ancak 2010 yılında yeniden rektör görevine geri döndü. Buna paralel olarak Margvelaşvili, Nino Burcanadze’nin 2008 senesinde yaşanan savaştan kısa süre önce kurduğu Demokratik Kalkınma Fonu’nun direktörü görevini yürütmeye başladı, aynı zamanda Burcanadze’nin Başdanışmanı oldu. Ancak savaşın ardından Burcanadze aktif muhalefet pozisyonuna geçti ve kurduğu STK neredeyse çalışmaz hale geldi. Margvelaşvili, bu görevde kendini göstermedi ve hem STK, hem de Burcanadze ile yollarını ayırdı. Gürcistan siyasetinde artık yeni bir güç – milyarder Bidzina İvanişvili başkanlığındaki Gürcü Hayali koalisyonu doğuyordu ve Margvelaşvili de bu oluşumun içinde yer almayı tercih etti. 2012 yılında Gürcü Hayali koalisyonundan milletvekili seçildi, Bilim ve Eğitim Bakanı görevine getirildi. Ocak 2013’te Başbakan Bidzina İvanişvili, Savunma Bakanı İrakli Alasaniya’yı Başbakan Yardımcısı görevinden aldı ve yerine Margvelaşvili’yi atadı. Ve sürpriz bir kararla Margvelaşvili’yi Gürcü Hayali’nin Cumhurbaşkanı adayı ilan etti…
Saakaşvili’nin yaptırdığı sarayda oturmayacak mı?
Margvelaşvili’nin bu profili her ne kadar sempati doğursa da, erkeğin ev işleri ile uğraşmasının, kedi beslemesinin çok da normal görülmediği Gürcistan’da eleştirilere de neden oluyor. Ancak, Margvelaşvili bu halinden memnun ve yaşamını değiştirmeye de hazırlanmıyor. Yeni Cumhurbaşkanı, seçim kampanyası döneminde, göreve gelmesi durumunda Saakaşvili’nin başkanlığının birinci döneminde yaptırdığı Cumhurbaşkanlığı Sarayında oturmayacağını bildirmişti. Margvelaşvili, bu Sarayın kendisi için çok büyük olduğunu, Cumhurbaşkanlığı personelinin sayısının da azaltılacağını söylemiş, isterse bu binaya Dışişleri Bakanlığının taşınabileceğini vurgulamıştı. Bu kararını uygulayıp-uygulamayacağını ise yakın zamanda göreceğiz…
Yorum Yapın