MEKKE’DEN ARAFAT’A YÜRÜYEREK ÇIKIYORLAR

MEKKE’DEN ARAFAT’A YÜRÜYEREK ÇIKIYORLAR
- PEYGAMBER EFENDİMİZİN YAPTIĞI ŞEKİLRDE 21 KİLOMETRE UZAKTAKİ ARAFAT’A YÜRÜYEREK ÇIKMAYA NİYET EDEN AZ SAYIDAKİ HACI ADAYI KABE’DE DÜN AKŞAM SON TAVAFLARINI YAPARAK, LEBBEYK NİDA’LARI İLE YOLA ÇIKTI
- MEKKE’DEN 9 KİLOMETRELİK İLK ETAP OLAN MİNA’YA GİDEN HACI ADAYLARI, ARAFE SABAHI DA YOLA ÇIKIP ARAFAT OVASINA ULAŞACAKLAR

 

 



Haccın en önemli farzı olan Arafat Vakfesi için Mekke’den intikaller başladı. Arasat’ın provası olan Arafat için yola ilk koyulanlar, peygamber efendimizin yaptığı gibi 21 kilometrelik yolu yürüyerek gitmeyi planlayanlar oldu.
Kabe-i Muazzama’da dün akşam son tavaflarını yapan hacı adayları, Aziziye istikametindeki tünele girerek ilk etapta geçecekleri 9 kilometrelik Mina güzergahına çıktılar. Genç yaşlı demeden, Peygamber Efendimizin yaptığı hacdaki gibi Arafat’a yürüyerek gitmeyi planlayanlar, terviye gününden önceki gece yola koyuldular. Çocuklarını, 2 gün boyunca Arafat’ta yiyecekleri malzemelerini sırtlarına yükleyip yola koyulan hasbi hacı adayları, yolda bol bol lebbeyk diyerek telviye getiriyorlar.
Mısırdan, Türkistan’a kadar çok değişik coğrafyadan hacı adayları dün akşamdan beri yollardalar. Bazı hacı adayları da sabah saatlerinde yürüyüşe başladılar. Dilleri, dinleri ve renkleri milyonlarca hacı adayının aynı anda bulundukları tek nokta Arafat meydanı. İnanılmaz mahşeri bir kalabalığın toplandığı, hacı adaylarının hayatındaki en önemli 24 saati oluşturan Arafat’ta her santimine bir ayak basıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen hacı adayı, haccın en önemli bölümü olan Arafat Vakfesi için Arafat'a doğru yola çıktı. Aralarında yaklaşık 65 bin Türk hacı adayının da olduğu müminler bembeyaz ihramlarıyla Mekke’nin caddelerini doldurdu. Her Müslüman'a hayatlarında bir defa farz olan hac ibadetlerini yerine getirmek için geldikleri Mekke'de haccın en önemli bölümü için dün akşam Arafat'a çıkmaya başladı. Hacı adaylarının intikalleri renkli görüntülere sahne oldu. “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” ve “Allahü Ekber Allahü Ekber La İlahe İllallahü vallahü ekber Allahü Ekber velillahilhamd” şeklinde telbiye ve teşrik tekbirlerini yüksek sesle tekrarlayan hacı adaylarının bir kısmı yürüyerek, büyük bir kısmı buldukları her araçla Arafat meydanına doğru yola çıktı.
İLK KAFİLELER ŞAFİLER
Mekke’ye kafilelerle gelenler kendi otobüsleri ile giderken, şehre kendi imkanlarıyla ulaşanlar ve Mekke yerlileri kamyonetlere, minibüs tepelerine doluştu. Bayramın ilk üç gününü de Mina’daki çadırlarda geçirecek olan 700 bin civarındaki Şafii hacı adayı ise önceki geceden itibaren Mina’ya doğru yürüyüşe geçti Peygamber Efendimizin yürüdüğü yolları takip ederek Mina’ya ulaşan Şafi hacı adayları geceyi Mina’da geçirdikten sonra bu sabah tekrar yürüyerek Arafat’a ulaştı. Gece boyu devam edecek intikallerle 3 milyon hacı adayının tamamı Arafat meydanında bir araya gelecek.
İLK ZİYARET CEBEL-Ü RAHME
Sabahın erken saatlerinden itibaren Arafat'ta, Hazreti Adem ile Hazreti Havva validemizin ilk buluştukları nokta olarak bilinen Cebel-ü Rahme tepesine çıkan hacı adayları, burada günahlarından af olunması için bol bol dua ediyor. Bugün Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarını eda edecek olan hacı adayları Arafat vakfesine duracak, gün batımından itibaren de Arafat’tan çıkıp Müzdelife’ye doğru inecekler. Müzdelife’de bayramın üçüncü gününe kadar devam edecek şeytan taşlama ibadeti için 70 taş toplayacak ve şeytan taşlamak üzere Mina’ya varacaklar.
HUTBE MESCİD-İ NEMİRE’DE
Bu arada Arafat'ta bulunan Mescid-i Nemire Camisi de Arafat için hazırlandı. Hacı adaylarının bir bölümünün de öğle ve ikindi namazlarını kılacağı cami de aynı zamanda Arafat hutbesi de okunacak. Abbasiler döneminde yapılan cami, birçok defa elden geçirilerek günümüze kadar geldi. Son gelişmelerden sonra caminin kıble bölümünün Arafat sınırlarının dışında, arka bölümünün de Arafat sınırlarının içinde kaldığını belirten Diyanet yetkilileri Türk hacı adaylarını caminin ön tarafına geçerek cezaya düşmemeleri konusunda sık sık uyarma ihtiyacı hissetti.
İLK GÜN 7 TAŞ
Mina’dan Müzdelife’ye geçen hacı adayları Akşam ve yatsıyı Cem-i takdim yaptıktan sonra Vakfeye duracak. Hacı adayları Müzdelife'den sonra Hazreti İbrahim'in oğlu Hazreti İsmail'i kurban etmek için götürdüğü sırada şeytanın görüldüğü Mina bölgesine yürüyecek. Arafat, Müzdelife ve Mina bölgeleri arasında herhangi tabii bir sınır yok. Mina'da hacı adayları ülkelerine göre kafileler halinde şeytan taşlayacak. İlk gün Akabe adı verilen büyük şeytana 7 taş atacak Mekke’ye dönen hacı adaylarından kurbanını kesenler, taşını attıktan ve tıraşını olduktan sonra ihramdan çıkacak. Halk arasında “taş-baş-tıraş” diye özetlenen vazifeleri yaptıktan sonra ziyaret tavafını ve sa’yini bitirenler hac ibadetini tamamlamış olacak.

 

8 HASTA TÜRK HACI ADAYI ARAFAT VAKFESİNE UÇAKLA ÇIKACAK
Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanlığı ile kutsal topraklara gelen 60 bin hacı adayından 8’i hastalıkları sebebiyle Arafat’a uçakla götürülüp vakfe yaptırılacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, kutsal topraklarda bugüne kadar 8 tanesi vinç kazasında olmak üzere 31 Türk hacı adayının vefat ettiği belirtildi. Yapılan açıklamada, ambulans ile karadan hiçbir hastanın Arafat’a götürülmeyeceği, durumu kritik olup tedavileri süren 8 hacı adayı ambulans uçakla Arafat Vakfesi yaptırılacağı bildirildi. Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri, haccın farzlarından olan ziyaret tavafının ise hasta olan hacılar için daha sonra helikopter veya uygun şartlarda yaptırılacağı kaydedildi.
Vinç kazasında yaralanan 8 kişi gelecek yılda Suudi Kralının davetlisi olarak kutsal topraklara geleceği için ziyaret tavafını isteyenler sonra da yapabilecek.

 

KÂBE’NİN ÖRTÜSÜ DEĞİŞTİRİLDİ
- HER YIL 670 KİLO İPEK 120 KİLO ALTIN KULLANILARAK EL EMEĞİ YAPILAN ÖRTÜ, AREFE SABAHI KÂBENİN ANAHTARINI MUHAFAZA EDEN EŞ ŞEYBE AİLESİ TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLİYOR

 

 

 

Milyonlarca hacı adayının Mekke-i Münevvere’den Arafat’a çıktığı Arefe günü, sabah namazının ardından Kâbe’nin örtüsü yenisiyle değiştirildi.
Hacıların Mekke-i Münevvere’den Arafat’a çıktığı Arefe günü, sabah namazı sonrası değiştirme işlemi gerçekleştirildi. Bir gün önce tekerlekli asansörlerle Kâbe’nin çatısına çıkan görevliler, 47 metre uzunluğundaki, 657 metrekare büyüklüğündeki Kâbe örtüsünü 4 köşeden sökerek değiştirme işlemine hazırladı. Eskisi alınırken, aynı anda yenisi çekilen örtü değiştirme işlemi 5 saat sürdü. Üzerinde ayet-i kerime yazılı siyah ipek örtünün eski olanı bir taraftan alınırken, diğer taraftan Mekke’deki özel bir atölyede 250 kişinin el işi dokuduğu yeni örtü yukarı çekildi. Bir Kâbe örtüsünün yapılması için 670 kilo saf ipek, 120 kilo gümüş ve altın kullanılıyor. 250 kişinin bir yıllık çalışmasının eseri olarak dokunan örtü, her sene Zilhicce ayının 1. günü, Eş Şeybe Ailesine teslim edildi. Kâbe’nin anahtarını elinde bulunduran ailenin fertleri tavaf alanına getirilen tekerlekli asansörle Kâbe’nin çatısına çıkarak örtüyü değiştirmeye hazırladı. Herkesin haccın en önemli farzı Arafat Vakfesi için Mekke’yi terk ettiği bir anda örtü değiştirilerek yenilendi. Değiştirme işlemi sırasında öyle bir usul kullanılıyor ki, Kâbe hiçbir zaman açık kalmıyor. Eski örtü bir taraftan çekilirken, yenisi peşinden gelerek yerine konuluyor. Değiştirme işleminde sadece Eş Şeybe Ailesinin fertlerinin bulunması önemli bir unsur olarak asırlardır geleneğin korunmasını sağlıyor. Çıkarılan Kâbe örtüsü İslam ülkelerine dağıtılıyor.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın