RİZE’DE KODLAMA ATÖLYELERİNİN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Geleceğin Yazılımcıları Rize’de Yetişiyor sloganı ile başlatılan ‘Kodlama Eğitimi Projesi’ kapsamında oluşturulan atölyelere bir yenisi daha eklendi.
Geleceğin Yazılımcıları Rize’de Yetişiyor sloganı ile Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın himayesinde yürütülen ‘Kodlama Eğitimi Projesi’ kapsamında oluşturulan atölyelerin dördüncüsü Pazar İlçesinde açıldı.
Pazar İlçesi Halk Eğitim Merkezi Hizmet Binasında oluşturulan kodlama atölyesinin açılış törenine Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın yanı sıra Pazar Kaymakamı Cevat Çekil, Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, Pazar İl Genel Meclisi üyeleri Rasim Çorbacı ve Osman Nuri Hasçelik, kodlama eğitimi projesinde görev alan ilçe koordinatörleri ve diğer yetkililer katıldı.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada; her geçen gün yeni bir kavramla yüzleştiğimizi, toplum olarak bilim ve teknolojide yaşanan bu gelişmelerin dışında kalamayacağımızı belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığının müfredatında yer almamasına rağmen biz Rize’de 2016-2017 eğitim-öğretim yılında kodlama eğitimi projesine başladık. Bu proje ile neyi amaçladık? Artık teknoloji üreten donanımlı kişilere olan talep büyük oranda arttı ve dünya çapında mevcut sistemler bu talebi karşılayamamaya başladı. Üniversiteler bilgisayar bilimleri alanında daha fazla öğrenci istiyor. İnternet ve yazılım şirketleri daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyuyor. Geniş çaplı üretim yapan şirketler kendileri için üretim sistemleri tasarlayacak çalışanlar talep ediyor. Tüm bunları karşılamanın yolu gelecek nesilleri bilgisayar bilimleri ve kodlamayla erkenden buluşturmaktan geçiyor. Bizim toplum olarak bu gelişmelerin dışında kalmaya hakkımız yok. Varlığımızı ve iddiamızı sürdürmek zorundayız. Çünkü biz tarih boyunca iddialı bir millet olduk. İleride de söz sahibi bir millet olmak istiyorsak gelişmelerin ve değişimlerin dışında kalmadan tüketen değil üreten bir millet olmak zorundayız” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen bilgisayar temelli İngilizce eğitim projesi Dyned kapsamında da Rize’de çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirten Vali Bektaş, “Kodlama ve Dyned Projesi kapsamında Pazar İlçesi genelinde 2 ilkokul, 9 ortaokul,8 ortaöğretim olmak üzere toplam 19 eğitim kurumunda oluşturulan tam teşekküllü sınıflarda 322 bilgisayar ile öğrencilerimizin en azından gündelik yaşamda kullanabilecekleri kadar bir İngilizce öğrenmelerini amaçlıyoruz. Her iki projede de devlet kaynaklarını kullanmadan tamamen yerel imkanlarla geldiğimiz bu nokta memnuniyet vericidir. Bu yönüyle emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Bir Derdimiz Daha Var…
Meslek liseleri ile akademik liseler arasında dünyada kabul görmüş oran %65-70 meslek lisesi, %35-30 akademik lise olduğunu belirten Vali Bektaş, “Bu oran Rize’de %55 akademik lise, %45 meslek lisesi şeklindedir. Ülkemiz genelinde nitelikli ara eleman, meslek elamanına yoğun ihtiyaç duyulduğu bu dönemde, bizim bunu kendimize dert ederek en kısa sürede düzeltmemiz ve kabul görmüş oranlara getirmemiz gerekiyor. Bu böyle devam ettiği sürece işletmelerimiz kalifiye ara eleman, teknik eleman aramaya devam edecek” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından kodlama atölyesinin açılışını gerçekleştiren Vali Bektaş, burada eğitim gören öğrenciler ve kodlama projesinde görev alan koordinatörlerden atölyede yürütülen faaliyetler hakkında bilgiler aldı.
Yorum Yapın