BEYAZ ÇAY KANSERLİ HÜCRELERİ YOK EDİYOR

Beyaz çay "yok" satıyor

- Türk çay sektörünün marka değerini artıran ve bu yıl ilk kez üretilen beyaz çayın kilogramı bin 250 dolara alıcı buldu
- Rize Ticaret Borsası aracılığıyla piyasaya sürülen 60 kilogram beyaz çay 150 kişi tarafından satın alınırken, tüketiciler ÇAYKUR'un beyaz çayı piyasaya sürmesini bekliyor

 

 



Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de bu yıl ilk kez üretilen beyaz çayın kilogramının bin 250 dolardan alıcı bulduğunu, tüketicilerin ÇAYKUR'un ürettiği beyaz çayı piyasaya sürmesini beklediğini söyledi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, 2014 yaş çay sezonunda çayın tepe tomurcukları toplanarak üretimine başlanan beyaz çayın çok değerli bir ürün olduğuna dikkati çekerek, ÇAYKUR'un 575, özel sektör firmalarının ise 70 kilogram beyaz çay ürettiğini belirtti.

Üretim aşamasının tamamlanmasının ardından piyasaya yeni sürülen beyaz çayın organik olduğu için talebinin fazla olduğunu dile getiren Erdoğan, "İlk etapta özel sektör tarafından üretilen 60 kilogram beyaz çayı piyasaya sürdük. 100 gram ile 2 kilogram arasında değişen talepler elimize ulaştı. Kilogramı ortalama bin 250 dolardan alıcı buldu. 60 kilogram beyaz çayı 150 tüketiciye ulaştırdık ve özel sektörün elinde beyaz çay kalmadı" dedi.

Üretimin kısıtlı olduğunu anlatan Erdoğan, "Bu yıl ilk kez ürettiğimiz ve çok büyük bir pazara sahip beyaz çay talebini karşılama şansımız yok. Tüketiciler ÇAYKUR'un ürününü piyasaya sürmesini bekliyor. ÇAYKUR, elinde 575 kilogram beyaz çay olduğunu açıklamıştı. Ticaret Borsası olarak sadece bizde mevcut bekleyen 200 tüketici bulunuyor. ÇAYKUR'a da taleplerin iletildiğini düşünürsek beyaz çay talebinin yarısını karşılama şansımız bile yok" diye konuştu.

Mehmet Erdoğan, üreticinin ve sanayicinin beyaz çayla ekonomik değeri yüksek bir ürün elde ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Üretici artık tarlasıyla barışık hale geldi. Bir kilogram tepe tomurcuktan 350 liraya yakın bir gelir elde edebiliyor. Sanayici ise çok büyük değerlere organik ürününe hiçbir sorun yaşamadan alıcı bulabiliyor. Bu, Türk çaycılığı için çok önemli. Beyaz çay Türk çayının marka değerini çok daha yukarıya taşıyacaktır. Özellikle beyaz çayla ilgili Japonya'da yapılan araştırmada, 'JP53' kanserli hücreleri yok eden etken maddenin ortaya çıkmasıyla ürünün değeri bizim de tahmin edemeyeceğimiz noktalara ulaştı. İlaç sektöründe kullanılması yönünde çalışmalar sürüyor. Beyaz çay Türkiye'nin 2023 hedefinde Türk çayının 50 önemli marka arasında yer almasına katkı sağlayacaktır."


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    ahmetdemirci53

     6 Ocak 2015 22:40
         

    Gelecekte çayın içeriğindeki etkili maddeler bir çok ilacın içeriğinde yeralacaktır.

Yorum Yapın