Rize'deki balıkçılar, "Vira Bismillah" dediler

Karadenizli balıkçılar "Vira Bismillah" dedi


 

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Rize'deki balıkçılar, "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.
Rize, Çayeli ve Pazar balıkçı barınaklarından hareket eden gırgır tekneleri, av yasağının sona ermesiyle birlikte denize ağlarını bıraktı.
Gece 04.00 sıralarında ağlarını toplayan balıkçılar en çok istavrit topladı. Balıkçılar, palamut balığından ise umduğunu bulamadı.
Pazar Balıkçı Barınağı'ndan denize açılan gırgır teknesi Atahan 53 kaptanı Yusuf Veyisoğlu,  küçük yaşlardan beri balıkçılıkla uğraştığını söyledi.

 
Veyisoğlu, sezondan umutlu olduklarını belirterek, "Bu yıl işaretler güzel gözüküyor. İlk ağımızı attık. Özellikle palamut konusunda büyük beklenti içerisindeyiz. Bol miktarda bekliyoruz. İnşallah tüm sezon iyi geçer." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Balıkçı kardeşlerimize Ziraat Bankası işletme kredisi kullandıracak

Bakan Kirişci, Su Ürünleri Av Sezonu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kirişci ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek, yeni av sezonuyla ilgili balıkçılara bereketli bir sezon diledi.

Kireçburnu Balıkçı Barınağı'nda balıkçılarla bir araya gelen Kirişci, av yasağının devam ettiği 4,5 ay boyunca bugünün dört gözle beklendiğini, tüm hazırlıkların yapıldığını dile getirdi.

Akdeniz'de de balıkçıların 15 Eylül'de denize açılacağını anımsatan Kirişci, ekolojik özellikleri birbirinden farklı dört denizdeki varlıkların tüm kesimler tarafından korunması gerektiğine işaret etti.

Kirişci, uygulanan tedbirlerle ve getirilen kurallarla denizleri koruduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"İşte bu sayede 30 yıldır Marmara’dan çıkmayan uskumru geri geldi. Kalkan ve kırlangıçlar, hatta orkinoslar yüzüyorlar. Denizlerimiz çok bereketli, balıkçılarımız da çok mahir maşallah. Bir yandan denizlerdeki varlıklarımızı korurken balıkçılık sektörümüzü de bütün gücümüzle destekliyoruz. AK Parti hükümetleri döneminde balıkçılarımıza bugünün parasıyla 10,2 milyar TL ÖTV indirimli yakıt desteği, yetiştiricimize 7,2 milyar TL, diğer desteklerle toplam 18,2 milyar TL ödeme yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Su ürünleri avcılarına, üreticilere Ziraat Bankası aracılığıyla düşük faizli kredi imkanı getirdik. Sektöre 2002 yılından bugüne kadar bugünün parasıyla 13,9 milyar TL, 2021'de ise 936 milyon TL sübvansiyonlu kredi sağladık. 30 Ağustos itibarıyla 2 bin 700 balıkçımıza 19 milyar TL tutarında kredi kullandırdık. Dünyada adından söz ettiren güçlü bir balıkçılık sektörümüz var.

Su ürünleri sektöründe 18 bin 476 balıkçı gemisi ile Avrupa'nın en güçlü balıkçılık filosuna sahip ülkelerinden biriyiz. Yetiştiricilik sektöründe 2 bin 223 tesisimiz var. Avrupa'nın en modern 281 adet su ürünleri işleme tesisine sahibiz ve AB ülkeleri arasında en çok üretim yapan ülkeyiz. 250 bin vatandaşımızın istihdam edildiği sektörümüz, sizlerin sayesinde büyüyor, gelişiyor."

"2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolara emin adımlarla ilerlemek"

Bakan Kirişci, sektörle gurur duyduğuna işaret ederek, balıkçılık sektörünün ihtiyacın üzerinde avcılık kapasitesine sahip bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl su ürünleri ihracatının 1,4 milyar dolar düzeyine ulaştığını anımsatan Kirişci, "2022 yılı ihracatımızın 1,5 milyar dolar olmasını bekliyoruz. 2023 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolara emin adımlarla ilerlemek. Geçtiğimiz sene başlattığımız uygulama neticesinde, balıkçılarımızın Akdeniz’de kırmızı karides avcılığını sürdürmelerine ve Mavi Vatan’ın her noktasında bayrağımızı dalgalandırmalarına imkan sağladık. Bu sayede, balıkçılarımız, trol gemileriyle Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında 12 ay boyunca avcılık yapabiliyor. Balıkçı kardeşlerim, yeter ki siz dünyaya açılmak isteyin, biz sonuna kadar yanınızdayız. Sizlerin yolunu açmak, işlerinizi kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"2022 yılı sonunda yaklaşık 84 milyon yavru balığı su kaynaklarına bırakmış olacağız"

Kirişci, ekosistemi korumanın önemine dikkati çekerek, sadece balıkları değil, deniz çayırlarını, algler ve deniz ekosisteminin tamamını korumak gerektiğini anlattı.

Bu çerçevede kontrol ve denetim botlarıyla deniz ve iç sularını koruduklarını, araştırma gemileri ile incelediklerini bildiren Kirişci, bu çerçevede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kirişci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Güneydoğu Anadolu’da şabut balığı, Akdeniz’de orfoz, lahoz ve mercan, Ege’de çipura ve levrek, Karadeniz’de kalkan, mersin ve doğal alabalık başta olmak üzere 15 ayrı türden balığı su kaynaklarına bıraktık. Bu kadar farklı türle balıklandırma yapan en mahir ülkelerden biriyiz. 2022 yılı sonunda her bir vatandaşımız için birer adet olmak üzere yaklaşık 84 milyon yavru balığı su kaynaklarına bırakmış olacağız. İnşallah, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yakışır şekilde, balıklandırma miktarını 2023’te 100 milyon adede çıkarmayı hedefliyoruz. Balıkçılığın sürdürülebilirliği için koşullarımızı gözeten bir şekilde dünya standardı uygulamalarını yürütmekte kararlıyız."

"Enerjiyle ilgili kriz kimsenin hayal edemediği boyuta ulaştı"

Balıkçıların taleplerine değinen Kirişci, şu bilgileri verdi:

"Biliyorum üretim adına canımızı en çok yakan bizim akaryakıt giderlerimiz. Akaryakıtla ilgili yine bizim dönemimizde başlayan uygulama sizleri tatmin etmiyor olabilir ama unutmayalım ki dünya çok büyük bir felaketin içinden geçti. Önce pandemi ve ardından Rusya-Ukrayna Savaşı...Enerjiyle ilgili kriz kimsenin hayal edemediği boyuta ulaştı ve buna bağlı olarak gıda krizi manşete taşındı. Dünya ülkeleri olarak çok dikkat etmemiz gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmelerini henüz almadık ama şunu açık yüreklilikle söylüyorum; her zaman, her daim yanınızda olmuş saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın yine talimatlarıyla, bugünkü politika faizi olan yüzde 13,5 üzerinden balıkçı kardeşlerimize Ziraat Banka'mız bir işletme kredisi kullandıracaktır. Buna da bugünden itibaren başlayacaktır."

Karadeniz, Ege ve Marmara'da su ürünleri av sezonu açıldı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, konuşmasının ardından denize kalkan, levrek ve Mersin Balığı bırakarak, halka balık dağıttı.

Yeni inşa edilen balıkçı gemisinin açılış kurdelesini kesen Kirişci, balıkçı teknesi ile denize açılarak sezonun ilk balık avına eşlik etti.

Kirişci ve balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek tekneleriyle denize açılarak sezonun ilk siftahını yaptı. Teknede balıkçılarla denize ağ atıp ağ toplayan Kirişci, balıkçılarla sohbet ederek, yeni sezonun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

Kirişci buradaki açıklamasında, "Burada büyük bir emek sarf ediliyor. Ben bakan olarak ilk defa böyle bir deneyim ve tecrübe edindim, emeklerine sağlık, aziz milletimize de afiyet olsun." dedi.

Sezonun ilk balığının tekneye çekilmesinin ardından Kirişci, balıkçılarla fotoğraf çektirdi.

​01.09.2022 tarihinde sona eren avlanma yasağının bitişi ile 2022-2023 Su Ürünleri Avlanma dönemi başlayacaktır. Sezon öncesi son hazırlıklarını yapan balıkçılarımızı İl Müdürü Murat GENÇ ziyaret ederek, balıkçılarımızın sezon öncesi sorunları ve talepleri hakkında istişare yaptıktan sonra  tüm balıkçılarımıza hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmesi temennilerinde bulunmuştur.

Su Ürünleri Kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanmak, üretimi artırmak ve stoklarımızı korumak için, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre çıkarılan 5/1 Nolu Su Ürünleri Ticari Avcılığını Düzenleyen Tebliğ çerçevesinde avcılık faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

Ticari amaçlı su ürünleri avcılığında kullanılan av araçlarının markalanması işlemi İl/ İlçe Müdürlüğümüz su ürünleri kontrol ekiplerimizce başlanmıştır. Balıkçı gemisi sahibi/yetkilisi av aracı markalarını bölge birlikleri ve su ürünleri kooperatiflerinden temin ettikten sonra, markalanacak olan av aracının bulunduğu yerde markalama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Av araçlarının markalanması işlemi 1 Ekim 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerinden ağların derinliğini gösterir, bir av sezonu geçerli olan ölçüm belgesi alınması zorunludur.

Karadeniz'de gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz. Bakanlık stok durumuna göre avlanma zamanlarında düzenleme yapabilir.

Dökme olarak balık unu yağı fabrikalarına gönderilecekler hariç; hamsi, istavrit ve sardalya balıklarının naklinde kullanılacak kasaların dıştan dışa ölçülerinin en fazla (54 cm x 9 cm x 37 cm) boyutunda ve 11 cm ayak boyunda; kutuların dıştan dışa ölçülerinin ise en fazla (59  cm x 13 cm x 39 cm) boyutunda olması zorunludur.

Kıyıdan itibaren 500 m. içinde salyangoz avcılığı yapılamaz. Salyangoz avcılığı yapabilmek için ''Gemi Ruhsat Tezkeresinin Verildiği İl Müdürlüğünden" izin belgesi alınması zorunludur. Avcılık 05.00 – 20.00 saatleri arasında yapılabilir.

15 Nisan- 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı yapılması ve kalkan ağlarının denizde bırakılması yasaktır. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 mm'den küçük olamaz.

 

Uzatma ağı ile Kalkan avcılığı yapacak balıkçı gemileri için  ''Gemi Ruhsat Tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden" izin belgesi alınması zorunludur.

Denizlerde yapılan su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağlarının kullanılması, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulundurulması yasaktır. Dolanan (drift-net) ağların su ürünleri avcılığında kullanılması ile gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunması yasaktır. Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde bulundurulması yasaktır.

Yunuslar, Foklar, Deniz Alaları, Mersin balıkları, Orfoz ve Lagosların bütün karasularımızda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaktır.

Tüp, Nargile, Maske, Zıpkın ile dalış yapılarak, Şnorkel ve su altı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçlı balık avcılığı yasaktır. Dalma yöntemi ile balık dışındaki su ürünleri istihsali yapacak olanların 02.09.1997 tarihli ve 23098 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Profesyonel Sualtıadamları Yönetmeliği kapsamında alınmış olan dalış belgesine sahip olmaları zorunludur.

Bütün karasularımızda, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulması yasaktır.

Bakanlık görevlileri ile Bakanlıkça bilimsel amaçlı çalışmalar için görevlendirilenler, bir izine gerek kalmaksızın, balıkçı gemilerinde su ürünleri istihsaline ilişkin inceleme ve gözlemler yapmak amacı ile bulunabilir. Bu görevlilere gerekli kolaylığın sağlanması zorunludur.

Akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 m. yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır." hükmü gereği ilimizde bulunan nehirlerinin denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 m. yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır. 

 Fındıklı  Çağlayan, Arılı dereleri.
 Ardeşen  Fırtına Deresi.
 Pazar  Hemşin (Pazar) Deresi.
 Çayeli  Büyükdere (Büyükçay).
 İyidere  İyidere.

 

AVLANABİLİR ASGARİ BOYLAR

Tür Latince Adı Asgarî Boy
(cm)
Asgarî Ağırlık
 (kg)
Ahtapot Octopus vulgaris - 1
Akivides

Tapes decussatus,

Tapes philippinarum

2.4  
Akya Lichia amia 40  
Bakalyaro (Berlam) Merluccius merluccius 20  
Barbunya Mullus barbatus 13  
Çipura Sparus auratus 20  
Deniz böceği Palinurus vulgaris 25  
Dil Balığı Solea solea 20  
Eşkina Sciana umbra 25  
Hamsi Engraulis encrasicolus 9  
İstakoz Homarus gammarus 25  
İstavrit
İstavrit (Karagöz İstavrit)
Trachurus trachurus
Trachurus mediterraneus
13  
İstiridye Ostrea edulis 6  
Kalkan  Psetta maxima 45  
Karagöz Diplodus vulgaris 18  
Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35  
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo
Chelon labrosus
Liza ramada
Liza saliens
20  
Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30  
Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30  
Kılıç Xiphias gladius 125  
Kırlangıç Chelidonichthys lucerna 18  
Kırma (Kırmızı) mercan Pagellus erythrinus 15  
Kidonya Venus verrucosa 3  
Kolyoz Scomber japonicus 18  
Kum şirlanı (Tellina) Donax trunculus 2.5  
Levrek Dicentrarchus labrax 25  
Lipsöz Scorpaena scrofa 15  
Lüfer Pomatomus saltatrix 18  
Mavi yengeç Callinectes sapidus 13  
Mezgit Merlangius merlangus 13  
Midye (Beyaz kum midyesi) Chamelea gallina 1.7  
Minekop (Kötek, Karakulak) Umbrina cirrosa 25  
Nil barbunyası Upeneus moluccensis 10  
Palamut Sarda sarda 25  
Pisi Pleuronectes spp. 20  
Sardalya Sardina pilchardus, Sardinella aurita 11  
Sargos Diplodus sargos 21  
Sarıağız (Halili,Muskar,Grenyüz) Argyrosomus regius 25  
Sarıkuyruk Seriola dumerili 30  
Sinagrit Dentex dentex 35  
Tekir Mullus surmuletus 11  
Mavi Yüzgeçli Ton Thunnus thynnus 115 30
Uskumru Scomber scombrus 20  
Yazılı orkinos Euthynus alletteratus 45  

 

Avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen türlerden; hamsi, sardalya ve istavritte ağırlıkça %15, diğer su ürünlerine ise ağırlıkça %5 oranında küçük boylara istisna tanınır. 8-30 kg arası veya 75-115 cm arasındaki mavi yüzgeçli orkinos balıkları için en fazla % 5 oranında istisna tanınır. İstisnaların tespiti orkinoslarda ürün âdeti, diğer türlerde kontrol edilen ürün miktarı üzerinden yapılır.

Balıkçılarımızın avlanma usul ve esaslarına uymalarını ve bereketli bir sezon geçirmelerini diliyoruz.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    Akar

     1 Eylül 2022 11:45
         

    İnce palamut oltaciya yasakta gırgırcıya serbest mi nerde tarim il müdürlüğü 28 milim agları tarim cip takarsa hemen AG alalim

Yorum Yapın