"Yeşil Yol, doğayla bütünleşen bir turizm projesidir"

"Yeşil Yol, doğayla bütünleşen bir turizm projesidir"

 

 
- DOKAP Başkanı Yüce:
- "Doğu Karadeniz'de binlerce yayla bulunuyor. Buradaki vatandaşlarımızın bazılarında sanki bütün yaylalarda yapılaşma olacakmış gibi bir algı var. Bu algı doğru değil"
- "Yeşil Yol, doğayla bütünleşen bir turizm projesidir. Biz buna 'yeşile yolculuk' diyoruz"

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, "Yeşil Yol"un doğayla bütünleşen bir turizm projesi olduğunu belirterek, "Doğu Karadeniz'deki vatandaşlarımızın bazılarında sanki bütün yaylalarda yapılaşma olacakmış gibi bir algı var. Bu algı doğru değil" dedi.

Yüce, yaptığı açıklamada, Yeşil Yol Projesi'nin Doğu Karadeniz'deki 8 ilin önemli yaylaları ve turizm merkezlerini birbirine bağlayacağını, turistlerin belirlenen güzergah boyunca fiziki yapı iyileştirilmiş şekilde seyahat etmesini sağlayacağını söyledi.

Yöre halkının yolun yapılmasını istediğini ifade eden Yüce, "Sadece bir yerde birtakım negatif tavırlar oldu. Doğayı koruyan, seven ve doğayla bütünleşen her vatandaşımız canımızdır. Biz de çevreciyiz. Sadece bir yerde bir tepki oluştu. Onu da izah etmek için gerekli çalışmalarımızı yapmaktayız" diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesiyle doğa cenneti bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının artacağını belirten Yüce, şöyle devam etti:

"Bölgesel kalkınma ve yöre insanımızın ekonomik yapısını artırmayı hedeflemiş bir projedir bu. İsviçre'nin Pilatus Dağı'nda hedeflenen ne varsa Kaçkar Dağları'nda olacaktır. Davos'ta ne varsa Ayder Yaylası'nda onun olmasını hedefliyoruz. Yerli ve yabancı turistlerimizin, İsviçre, Avusturya ve İtalya'ya gitme arzusu yerine, ülkemizin güzel cenneti Doğu Karadeniz'e gelip görmesini hedefliyoruz. Doğanın korunarak kullanılması ana hedefimizdir. Bölgenin kalkınmasını, istihdamın artmasını, yaşam standardının yükselmesini ve Doğu Karadeniz'de önünü alamadığımız göçün önlenmesini hedefliyoruz."

Yeşil Yol Projesi'nin son zamanlarda gündeme geldiğine dikkati çeken Yüce, "Zaman zaman bazı şeyler duyuyoruz, 'Doğaya hançer vuruluyormuş, doğa katlediliyormuş' gibi sözler. Bunun adı bu değil. İstanbul'daki 3. havalimanı ve 3. köprü ne kadar önemliyse, bu proje ülkemiz ve Doğu Karadeniz için o kadar önemlidir" ifadelerini kullandı.

- "Turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz"

Projeyle bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yüce, şunları söyledi:

"Doğu Karadeniz'de binlerce yayla bulunuyor. Buradaki vatandaşlarımızın bazılarında sanki bütün yaylalarda yapılaşma olacakmış gibi bir algı var. Bu algı doğru değil. Bizim belirlenen 40 turizm merkezimiz var. Bu merkezlerde doğaya saygılı ve doğayla bütünleşen kontrollü yapılaşmayı hedefliyoruz. Doğu Karadeniz'in bütün yaylalarında böyle bir yapılaşma asla mümkün değil. Yeşil Yol Projesi, doğayla bütünleşen bir turizm projesidir. Biz buna 'yeşile yolculuk' diyoruz."

Vatandaşların bir kısmının bölgede yaylacılık yaptığını anlatan Yüce, bu kişilerin gelir düzeyinin artmasını sağlayacak projeleri hayata geçirmek istediklerini belirtti.

"Ulaşım yolu yapmıyoruz, bu bir ulaşım yolu projesi değildir. Bu proje, sahile alternatif bir yol değildir" diyen Yüce, "Bu yol, çevrenin daha iyi algılanmasına imkan veren yol aksıdır. Bazı kişiler yolların yapılmasında 'dağlar ve yolların asfaltlanacağını' söylüyor. Bu, gerçeği yansıtmıyor. Bu yol turizmi gündeme getirecek, bölgemizdeki turist sayısında ciddi artış olacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Doğayı tahrip etme gibi bir lüksümüz olamaz"

Yüce, yaylalarda yol çalışmaları sırasında "ağaç katliamı" yapıldığı iddialarına ilişkin, "Ağaçların kesildiğine dair fotoğraflar görüyoruz. Bu fotoğraflar nerede, nasıl çekilmiş bunları bilemiyoruz. Bir yanlışlık varsa, bunu düzeltmekten yanayız" diye konuştu.

"Doğayı katletme" gibi bir durumun söz konusu olamayacağını vurgulayan Yüce, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu kelimeyi bile kullanmak istemiyorum. Doğayı tahrip etme gibi bir lüksümüz olamaz. Biz doğayı güzelleştirme adına buradayız. Yol güzergahında bir ağaca zarar vermişsek, 10 ağaç dikmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız yollar doğaya zarar veriyorsa, bu yolları da yapmayalım, kimse de buralara gelmesin. Bölge halkımızla sürekli temas halindeyim. Vatandaşlarımızın yüzde 99'u yolun açılması ve iyileştirilmesi için bize destek veriyor, yolun bir an önce bitmesini istiyor."


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın