Çocuklarının olmaması nedeniyle Gürcistan’da taşıyıcı annelik yöntemi ile 33 yıl sonra bir çocuk sahibi olan Trabzonlu ailenin yine aynı yöntemle ikinci çocuğa sahip olmak istedi. Gürcistan yasaları gereği taşıyıcı annelik yöntemi ile çocuk sahibi olmak için 180 gün süre geçmesi gerekiyordu. Fakat Şahin ailesinin iki çocuğu arasında 178 gün olduğu gerekçesiyle bebeğe el konuldu, anne hapse atıldı.
Gürcistan’daki yasalar gereği taşıyıcı annelik yöntemi ile çocuk sahibi olmak için geçmesi gereken süre 180 gün olması gerekirken, 2 gün erken dünyaya gelen bebeğini Türkiye’ye götürmeye çalışan 60 yaşındaki Nazmiye Şahin, Türkgözü Sınır Kapısı’ndan bebeğini yurt dışına çıkarmaya çalışırken yakalanarak tutuklandı. Eşinin bebeği ile Türkiye’ye gönderilmesini isteyen Cemal Şahin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yardım istiyor.
Yaklaşık 33 yıldır evli olan ve çocuk sahibi olmak için çalmadık kapı bırakmayan 60 yaşındaki Trabzonlu Cemal-Nazmiye Şahin çifti, Gürcü yasalarına göre izin verilen taşıyıcı annelik yöntemiyle kız olan ilk çocukları Ayla Naz’a bu yılın ilk aylarında kavuştu. Taşıyıcı annelik yöntemi ile 7 aylık bir kız bebekleri olan çift yine aynı yöntemle ikinci bir çocuk sahibi olmak istedi. Gürcistan’a giderek gerekli işlemleri yapan aile 2. çocuklarının erkek olmasının ise sevincini yaşayamadı.
Yasalar gereği 2 çocuk arasında zaman farkı 180 gün olması gerekirken ikinci çocuklarının erken doğumla 2 gün önce dünyaya geldiğini belirten Cemal Şahin, eşinin yeni doğan oğlunu Türkiye’ye getirmeye çalışırken tutuklandığını hem de oğlunun Gürcistan Hükümeti tarafından ellerinden alınarak koruyucu aileye verildiğini söyledi. Eşinin yaklaşık 1 aydan beri Gürcistan’da “Sınır ihlaline teşebbüsü” suçundan tutuklanarak cezaevinde yattığını ifade eden Cemal Şahin, “Kızımız Ayla Naz’ın nüfus cüzdanını veren Türk Konsolosluğu oğlumuzun nüfus cüzdanını vermiyor. Yasalar neticesinde iki çocuk arasında en az 180 gün olması gerekiyormuş. Bizim iki çocuğumuz arasında ise 178 gün fark varmış. Bu nedenle sistemsel sorun olduğunu ve bebeğin kaydının yapılamayacağı söylendi. Bize nüfus cüzdanı verilmedi ve hiçbir şekilde yardımcı olunmadı” dedi. İki gün fark nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini anlatan Cemal Şahin, “2 gün… Sadece 2 gün. Kendi imkânlarımız dâhilinde ulaşabildiğimiz her kurumla ve her kurumdan insanla görüştük. Dilini, yolunu bilmediğimiz memlekette her kapıyı çaldık. Aynı şekilde kendi memleketimizde de her kapıyı çaldık. Ancak tüm kapılar yüzümüze kapandı. Çok çaresiz ve mağduruz. Maddi ve manevi sıkıntı yaşamaya başladık” diye konuştu.
Yorum Yapın