Vatandaşa hamsiden kötü haber

Hamsi fiyatlarındaki artış

 

 


- Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karakaş:
- "Hamsinin az olması nedeniyle fiyatlarda da yükselme olacaktır. 7 ila 10 lira arasında bir değişme olur"

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, hava şartlarının kötü seyretmesinden dolayı hamsi fiyatlarının arttığını belirterek, "Az olması nedeniyle fiyatlarda da yükselme olacaktır. 7 ila 10 lira arasında bir değişme olur" dedi.

Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsi sezonunun sonuna gelindiğini söyledi.

Hava şartlarının kötü seyretmesinden dolayı hamsinin göç ettiğini anlatan Karakaş, mevsim itibarıyla hamsi avcılığının mümkün olmayacağını dile getirdi.

Hamsinin azlığı nedeniyle fiyatlarda da yükselme olacağını vurgulayan Karakaş, "Az olması nedeniyle fiyatlarda da yükselme olacaktır. 7 ila 10 lira arasında bir değişme olur ancak 10 liranın üzerinde ve 7 liranın da altında satış gerçekleşeceğini düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Karakaş, Karadeniz'de çıkan hamsinin bölgelere kısa sürede ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Hamsi şu anda Sinop ve Samsun taraflarında avlanıyor. Hamsi zaten değişkenlik gösterir, bir yerden başlar ve biter. Bir gün orada bir gün burada olur. Nereden çıktığı önemli değil Karadeniz'de olması önemli. Taşıma araçları artık tam güvenli ve sağlıklı. Çıkan balığı birkaç saat içerisinde satış noktalarına getirebiliyorlar."

Tezgahlarda, palamudun tanesi 25, barbunun kilogramı 20 ila 30, mezgitin kilogramı 8, istavritin kilogramı 10, çinekopun kilogramı 25 liradan satılıyor.

 

"Yeni yıla kadar taze hamsi tüketilebilecek"

- ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Balık:
- "Hamsinin bizim sularımızda daha çok avlandığı dönem ekim, kasım, aralık aylarıdır. Yılbaşından sonra çok fazla hamsiyi beklememiz mümkün değil"

 Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, hamsi miktarı açısından güzel bir av sezonu geçtiğini söyledi.

Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezona göre hamsi üretiminin arttığını vurgulayarak, "Geçmiş yıllarda 300-400 bin tonlara kadar çıkan hamsi üretimi, ülkemizde 2014 yılında 180-190 bin tondu. Hakikatten balıkçılığımız için oldukça olumsuz ve verimsiz, balıkçılarımızın da karamsarlığa kapıldığı bir bir sezondu. Ancak bu sezon özellikle hamsi açısından oldukça iyi geçtiğini görmekteyiz" dedi.

Balık üretimindeki verimi etkileyen birçok etken bulunduğunu anlatan Balık, şöyle devam etti:

"Balığın avlanabileceği, sürü oluşturabileceği ve ürünün sularımıza gelebilecek deniz şartlarının oluştuğu bir ortam gerekiyor. Hava şartları uygun olmadığı sürece balık stokları olsa da özellikle hamsi balığının yeterli miktarda avlanması mümkün değil. Bu nedenle Karadeniz'de hava şartları hamsi balıkçılığı için oldukça uygun seyretmekte. Balıkçılarımız da oldukça fazla miktarda hamsi avcılığı yaptığını görmekteyiz. Hamsi göçmen bir balık türü. Sadece bizim sularımızda değil, kıyısı olan tüm ülkelerin sularında yaşamını sürdürüyor. Ancak ekim, kasım, aralık gibi kıyılarımızda bulunuyor."

- "Yılbaşına kadar halkımız bol miktarda hamsi tüketir"

Prof. Dr. İsmet Balık, balık severlerin yeni yıla kadar taze hamsi tüketebileceğine işaret ederek, "Hamsi üretiminde meteorolojik şartlar son derece önemli ama hamsinin bizim sularımızda daha çok avlandığı dönem ekim, kasım, aralık aylarıdır. Yılbaşından sonra çok fazla hamsiyi beklememiz mümkün değil. Hiç avlanmaz değil ama çok fazla avcılık bekleyemeyiz. Umarım aralığın sonu, yılbaşına kadar halkımız bol miktarda hamsi tüketir. İnşallah hamsi severler bu sene hakikaten güzel hamsi yerler" diye konuştu.

Balık severlerin aralık ayından sonra dondurulmuş hamsi bulabileceğini dile getiren Balık, dondurulmuş hamsinin 12 ay boyunca temin edilebildiğini kaydetti.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın