Karadeniz Sahil Yolu Üzerinde Bulunuyor

Yığma taş cami, 29 yılda tamamlandı

 

- Giresun'un Bulancak ilçesinde 1987'de temeli atılan ve yığma taştan imece usulü yapılan Sarayburnu Camisi, yıllar sonra bitirildi
- Sarayburnu Camisi ve Külliyatı Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Sipahi:
- "Osmanlı ve Selçuklu mimarisini harmanlayarak ortaya çıkardığımız eser, hamdolsun artık tamamlandı"

Giresun'un Bulancak ilçesinde 1987'de temeli atılan ve yığma taştan imece usulü yapılan Sarayburnu Camisi'nin inşaatı seneler sonra tamamlandı.

İstanbul Şehzadebaşı Camisi'nin ölçüleri baz alınarak yapımına başlanan caminin bitirilmesi, inşaatın tamamında taş kullanılması, işçiliği ve belirli bir finansmanının olmaması nedeniyle uzun sürdü.

Karadeniz Sahil Yolu üzerinde bulunan ve kündekari işçiliğiyle yapılan kapılarının bu yılın başında takılmasıyla inşaatı tamamlanan Sarayburnu Camisi, mimarisiyle dikkati çekiyor.

Sarayburnu Camisi ve Külliyatı Yapma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yusuf Ziya Sipahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987'de İstanbul Şehzadebaşı camisinin ölçülerinden ve mimarisinden hareketle inşaata başladıklarını söyledi.

Caminin yapımının kuzey ve batı kapılarının takılmasıyla bu yıl sona erdiğini belirten Sipahi, "Osmanlı ve Selçuklu mimarisini harmanlayarak ortaya çıkardığımız eser, hamdolsun artık tamamlandı. Selçuklu ve Osmanlı'dan kalma eserlerimiz var, görüyoruz, halen yaşıyor. Bu cami de onlar gibi yaşayacak" dedi.

Sipahi, caminin inşaatının uzun sürdüğünü ifade ederek "Biz, belli bir ekip az bir kadroyla beraber hem finansmanını temin ettik yardım kampanyalarıyla hem de işçiliğini yaptık, bizzat taş ocağından taşı da kendi yöntemlerimizle söktük, işledik yerine yerleştirdik" diye konuştu.

Türkiye'de 5-6 santimetre kalındığındaki taşlarla camilerin inşa edildiğine dikkati çeken Sipahi, şöyle konuştu:

"Çelik taşıyıcı üzerinde monte edilip de gövde taşınıyor. Bizim camimiz, dedelerimizin yaptığı gibi 130 santimetre duvar kalınlığı yığma taş olarak yükseliyor. Dolayısıyla çok büyük bir malzeme gidiyor, çok büyük işçiliği var. İçeride de bazı unsurları taşla yaptık. Mesela diğer büyük camilerde iç mekanlardaki kemerler kırmızı boyayla gösterilmiş ama biz onu kırmızı taş olarak koyduk. Dolayısıyla bu bir maliyet ve işçilik. Mukarnaslar, camilerimizde geçmişte alçıyla yapılmış, biz bunu taşla yaptık."

 

 

- "Bu caminin ömrü 500 yıl"

Sipahi, Sarayburnu Camisi'nin Selçuklu ve Osmanlı'nın yaptığı eserler gibi ayakta kalacağını vurgulayarak "Onun için biz zaten yığma taş duvar, eski usul yaptık. İnşallah ömrü, çok uzun olacaktır. Yeni yapılan camilerde bazı yerlerde bizden sonra yapılmalarına rağmen deformasyonlar başladı. Bu caminin ömrü 500 yıl garanti edilebilir" ifadelerini kullandı.

Caminin Karadeniz Sahil Yolu üzerinde olması dolayısıyla turist çektiğini aktaran Sipahi, "Muhakkak yoldan geçen uğruyor, öylelerine de şahit oluyoruz ki bir müddet geçtikten sonra aracıyla geri gelip camiye sapanlar, ibadet edenler, fotoğraf çekenler oluyor" dedi. 

Sipahi, caminin avlusunda düzenlemeler yapacaklarına işaret ederek "500 kişilik bir külliye yapmayı planlıyoruz. Bu külliyede kaybolmaya yüz tutmuş ebru, tezhip, hat, çini boyacılığı, minyatür gibi sanatlarımızı öğretmeyi amaçlıyoruz" görüşünü kaydetti.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    Salih erdem

     12 Ocak 2016 23:39
         

    Boş camilere Bakının Anca...Para aklamak Bağış Toplamak için Başka alet Bulamadınız...

Yorum Yapın