RUSYA KRİZİNDEN SONRA ŞİMDİ DE GÜRCİSTAN KRİZİ
- GÜRCİSTAN’IN TÜRK İHRACATÇILARINA KARŞI HUKUKSUZ TUTUMLARI İHRACATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ
Gürcistan’ın Türk ihracatçılarına karşı hukuksuz tutumlarının ihracatı durdurma noktasına getirdiği belirtildi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sınır komşumuz olan ve birçok konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile ayakta durmaya çalışan Gürcistan’ın son günlerde Türk iş adamları ve Türk plakalı ihraç yükü taşıyan araçlara karşı hukuksuz bir şekilde engelleme ve ceza uygulamalarında bulunduğunu belirtti. Bu uygulamaların ihracatçıyı bıktırma noktasına getirdiği gibi bölge ihracatçılarının bu durum karşısında Gürcistan’a yönelik ihracatlarını durdurma kararı almasına yol açtığını kaydeden Gürdoğan “İhraç yükü taşıyan veya yurda dönüş yapan Türk plakalı taşıtların sürekli Gürcü polisince durdurularak sebepsiz ve mesnetsiz gerekçelerle yüklü miktarda ceza tahakkuku yapılmaktadır. Kapılarda hiçbir yoğunluk olmamasına rağmen araçların zorla TIR parklarına sokularak karşılığında 30 Lari park ücreti tahsil edilmesi ve günlerce sebepsiz bir şekilde araçların bu parklarda bekletilmesi söz konusudur. Ayrıca hiçbir ülkede olmayan bir uygulama olan Gürcistan üzerinden transit olarak Azerbaycan’a ihraç eşyası taşıyan Türk plakalı araçların durdurularak zorla gümrük sahalarında yüklerin boşaltılarak sebepsiz bir şekilde haftalarca, aylarca yüklerin kontrol yapılıyor olması gerekçesiyle bekletilmesi (hiçbir ülke, ülkesi üzerinden transit olarak geçen taşıtların somut bir ihbar ve araç mühürlerinde bozulma olmadığı takdirde transit yükünü boşaltmamakta ve kontrol etmemektedir. Bu Dünya Ticaret Örgütü kuralıdır), ürünlerin ambalajlarının yırtılması ve bu uygulamaya tabi tutulmamak için bin 200 dolar civarında gayri resmi ücret talep edilmesi söz konusudur. Bu güne kadar ihracatçı ve iş adamlarımızın çalmadık kapı bırakmamasına rağmen bu sorunlara çözüm bulunamaması ihracatçıyı artık Gürcistan’a ihracat yapmama noktasına getirdi” ifadelerini kullandı.
"ARTIK BİZ BİR ŞEY YAPAMIYORUZ" FERYADI
Türkiye ile Gürcistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu ancak bu anlaşmanın sözde kaldığını ifade eden Gürdoğan “İhracatçılarımız, Gürcistan ile ilişkilerimizin bu kadar sorunlu noktaya gelmesine yetkililerin neden duyarsız kaldığını sorgulamaktadır. Ayrıca, Gürcistan’da bulunan yurt dışı teşkilatlarında görevli ülkemiz temsilcilerinin de ‘Artık biz bir şey yapamıyoruz, bunu üst makamlara intikal ettirin’ yönündeki sözleri ihracatçımızın daha da şevkini kırmakta ve çaresizliğin boyutunu gözler önüne sermektedir. Konu dün İstanbul’da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde yapılan toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanımıza bizzat tarafımdan intikal ettirilmiş olup, ‘konudan haberdar olduklarını ve gerekli girişimde bulunacaklarını’ ifade etmişlerdir. Ancak, ihracatçımız sabırsız bir şekilde yaklaşık 2-3 aydır süren ve bugüne kadar hiçbir çözüm bulunamayan, ihracatçıyı bıktırma noktasına getiren bu uygulamaların bir an önce kaldırılması noktasında, ülke olarak ağırlığımızın konulmasını talep etmekte aksi takdirde önümüzdeki hafta çözüm bulunmadığı takdirde ihracatlarını tamamen durdurma kararı aldıklarını ifade etmektedir. Bu nedenle, yetkili Bakanlıklarımızın ivedilikle ve hassasiyetle ihracatçımızın bu önemli sorununa çözüm bulmak için en üst kademede Gürcü yetkilileri ile temasa geçmeyi beklemektedir” açıklamasında bulundu.
- "Rusya'nın bizden heyet talep etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan düzelebileceği anlamı taşıyor. O nedenle bu durumu yeniden ticari ilişkiler kurulması adına bir adım olarak görüyoruz"
- "Bu sürecin devam etmesi gerekiyor. En kısa zamanda bu belirsizliklerin ve yasakların kalkmasını umuyoruz"
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Rusya'nın bizden heyet talep etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan düzelebileceği anlamını taşıyor. O nedenle bu durumu yeniden ticari ilişkiler kurulması adına bir adım olarak görüyoruz." dedi.
Gürdoğan, Rusya'nın, yaş sebze, meyve ve Türkiye'den ihraç edilen ürünlerle ilgili süreci değerlendirme adına teknik bir heyetle görüşme talebini AA muhabirine değerlendirdi.
Karadeniz'de fındık dışında diğer ürünlerin ihracatının da yüzde 80'inin Rusya'ya yapıldığını anlatan Gürdoğan, "Karadeniz ihracatçıları buna bağlı olarak Samsun Limanından 30 gemi, tır ve filolarıyla Rusya'ya ihracat yaparak, binlerce işçi çalıştırıyordu. Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından bu ihracatın bitmesiyle hem Rusya'da çalışan işçiler geri çekildi, ihracatçı da çok büyük zarara uğramış oldu." diye konuştu.
Krizin ardından bir duraksama dönemine girildiğini belirten Gürdoğan, Rusya'nın Türkiye'den heyet talebine ilişkin, "Rusya Türkiye'den heyet istedi ve bir heyet Türkiye'den Rusya'ya gidecek. Bu girişimlerin bir an önce başlaması ve sonuca ulaşması gerekiyor çünkü belirsizlik ortamı iki ülkenin de zararına oluyor." diye konuştu.
- "Rusya'nın Türkiye'den heyet talep etmesinden memnun olduk"
Gürdoğan, iki ülke ilişkilerinin geçmişe dayandığını da işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rusya'nın Türkiye'den heyet talep etmesinden memnun olduk. Bizim için Rusya'nın bizden heyet talep etmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrardan düzelebileceği anlamını taşıyor. O nedenle bu durumu yeniden ticari ilişkiler kurulması adına bir adım olarak görüyoruz. Bu sürecin devam etmesi gerekiyor. En kısa zamanda bu belirsizliklerin ve yasakların kalkmasını umuyoruz. Tekrar eski vizesiz, ticaretin devam ettiği ve ivme kazandığı günlere dönmemiz için de bunu bir sinyal olarak görüyoruz."
Gürdoğan, Rusya krizinin sürmesinin iki ülkeyi de etkilediğine dikkati çekerek, "İki ülkenin de üreticisi, ihracatçısı ve vatandaşı bu durumdan zarar görüyor." ifadesini kullandı.
Yorum Yapın