DOKAP TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER SEMİNERİNE YOĞUN İLGİ
Kalkınma Bakanlığı, Dokap Bölge Kalkınma İdaresi ve ANS Vakfı tarafından organize edilen, Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması, Ticari Kullanımının Araştırılması ve Üreticilerin Eğitimi Projesi Semineri Giresun’da Yapıldı.
Giresun New Jasmin Hotelde tam gün gerçekleşen semirene, Dokap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına bağlı olduğu 8 ilden çok sayıda özel kuruluşların üste düzey yöneticileri, aktarlar, arıcılar, Dokap Personeli, çeşitli illerin Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürleri, Şube Müdürleriyle birlikte, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Çaykur Müşavirlerinden Sabit Çelik, Çaykur Çay Tarım Dairesi Başkanlığı Organik Tarım Şube Müdür Semih Mercan, Çaykurspor Kulübü Müdürü B.Ali Kavalcı ve tıbbi ve aromatik bitkilere ilgi duyan yüzlerce davetli katıldılar.
Seminerde konuşan, Dokap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, “Dokap bölgemizin sahip olduğu biyolojik çeşitlilikten hareketle, gerek doğadan toplama yoluyla gerekse yetiştiricilikten elde edilen tıbbi ve hoş kokulu bitkilerin üretim ve kalite standardizasyonlarının belirlenerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi, mamul, yarı mamul madde olarak iç pazar ve ihracata yönelik yeni bir sektörün ülkemize kazandırılması hedeflenmektedir. Dokap bölgemiz Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerimizin çoğunda doğal olarak yetişen ve ticareti yapılan yaban mersini yöresel adıyla likapa, taflan (karayemiş) aslanpençesi, defne, kantaron, gilaburu, ısırgan, alıç, kuşburnun, kızılcık, yayla kekiği ve mürver yoğun olarak orman ve diğer doğal alanlardan en çok toplanan tıbbi ve aromatik bitkilerimizden oluşmaktadır. Dokap bölgemiz doğal alanlarda yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterinin ortaya konularak, ekonomik olarak uygun tıbbi bitkilerin havzalara 8 ilimizde Ar-Ge deneme alanları oluşturarak ilk etap da 400 üreticimiz eğitmeyi planlamaktayız. Söz konusu bu projenin hayata geçmesiyle, diğer bölgeler için örnek bir model proje olma özelliğini taşıyacaktır. Bu önemli projemizle gelecek nesillerimizin emaneti olan doğal kaynakların korunması, zengin biyo çeşitliliğimizin kayır altına alınması, gıda ve kozmetik alanlarında hem sağlım için, hem de eko turizmde kullanımın yaygınlaştırılması ve kırsal alanda yaşan halkın gelir seviyesinin yükseltilmesine katkı sağlayacaktır. “diye konuştu.
Seminer Giresun Vali Yardımcısı Yüksel Çelik’in konuşmasıyla başladı. Seminer konuşmacısı olarak oturum Başkanı Dr. Zafer Kalaycı, Macahel A.Ş. YK Başkanı Ümit Yaşar Gürses, İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesinden Prof.Dr. Neriman Özhatay, Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesinden, Prof.Dr. Yüksel Kan, Sapanca Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Meryem Çelik Dişli, Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesinden, Prof.Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Selçuk Üniversitesi, Teknik Bilimler Yüksek Okulundan, Dr. Rabia Serpil Günhan katıldılar. Seminerim ikinci oturumda, KTÜ’den Prof.Dr İbrahim Turna, RTE Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Prof.Dr. Fatih Seyis, Orman Genel Müdürlüğü Bitkisel Ürünler Şb. Müdür Özgür Balcı, GTHB, BÜGEM Ziraat Yüksek Mühendisi Dilek Altınkaynak, Artvin Çoruh Üniversitesi Orman fakültesinden Prof.Dr. Özgür Eminağaoğlu, 19 Mayıs Üniversitesi, Ziraat fakültesinden Prof.Dr. Kudret Kevseroğlu’nun konuşma ve sinevizyondan yapılan görsel sunumlarla son buldu. HABER VE FOTOĞRAFLAR: BAYRAM ALİ KAVALCI
Yorum Yapın