ÇAY VE FINDIK DAİRE BAŞKANLIĞI KURULUYOR

 

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rize'de
-Bakan Çelik:
- "Bu bölgenin iklimi de coğrafyası da organik tarıma son derece uygun. Tüm sivil toplum üreticilerinin ve tüketicilerin kanaatleri bu doğrultuda"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Bu bölgenin iklimi de coğrafyası da organik tarıma son derece uygun. Tüm sivil toplum üreticilerinin ve tüketicilerin kanaatleri bu doğrultuda" dedi.

Bakan Çelik, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen ve yaklaşık üç saat süren "Çay Sektörü Değerlendirme Toplantısı"nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün çay sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, üretici sorunları, arazi durumu, özel sektörün yaşadıkları, ÇAYKUR bünyesinde olup bitenleri ve yaşadığı sorunları konuştuklarını belirtti.

Sektör temsilcilerinin karşı karşıya bulunduğu tüm sorunları ayrıntılı bir şekilde, kendilerinin görüşlerini alarak değerlendirdikleri verimli bir toplantı olduğunun altını çizen Çelik, "ÇAYKUR son derece başarılı ve üreticiyle iç içe, üretilen çayın neredeyse yüzde 50'sini alan, son derece güzel diyaloğu olan, üretici dostu bir müessesedir. ÇAYKUR ile ilgili sorun alanları ihdas etmeye çalışılıyor ve böyle bir sorun olmadığını vurgulamamız gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Çelik, çayda yaşanan sorunların çözümü için 1984 yılında çıkmış olan bir yasa olduğuna dikkati çekerek, "Bu yasanın üzerinde özellikle kaçak çayı engellemeye dönük, kayıt dışı şekilde ülkeye giren çayla ilgili yapılan çalışmalar var. Bu konuda ne yapılabilir? Aslında son derece verimli ve tecrübelere dayanan bir toplantı yaptık. İnşallah kayıt dışı girişlerin minimize edilmesi için Bakanlık olarak almamız gereken önlemleri arkadaşlarımızla ayrıntılı şekilde paylaştık" ifadesini kullandı.

Yasanın yanında yeni teklifler olduğunu dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hangilerinin ana mevzuata, hangilerinin ikinci mevzuata gireceğini tekrar bir toplantıyla teyit edeceğiz. Karadeniz toprağı az olan bir coğrafya. Burada var olan arazilerimiz bölünmüş, parçalanmış. Nasıl birlikte bir yönetim anlayışını sürdürebiliriz? Çünkü yüzde 95'i 10 bin metrekarenin altında. Araziler parçalanmış ve bu şekilde bir verimden bahsetmek çok zor. Gönüllülük esasına göre işçilerimizle üreticilerimizle konuşarak birlikte sektörü nasıl daha verimli bir yönetime dönüştürebiliriz? Değerlendirme yaptık."

Bakan Çelik, bölgede organik tarım ve organik çay konusunda ittifak olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Bu bölgenin iklimi de coğrafyası da organik tarıma son derece uygun. Tüm sivil toplum üreticilerinin ve tüketicilerin kanaatleri bu doğrultuda. O halde organik tarımla kaliteyi yakalamak, kaliteyi istediğimiz noktaya taşımak, daha sonra da pazarda göğsümüzü gere gere yer almak için çalışma gerçekleştirmek hedefindeyiz. Türk çayı dediğimizde, bahçeden bardağa geldiği ana kadar berrak ve net bir şekilde bilindiği, dünya piyasalarında yer alan bir çaya dönüşüm için verimli bir toplantı oldu. Ankara’da bakanlığımız bünyesinde çay ve fındıkla ilgili bir daire başkanlığı oluşturacağız. Bunun kararını aldık. Bu dairenin işi gücü bu bölgenin sorunlarının hızlı bir şekilde çözümü noktasında olacaktır."  Şeklinde konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    MÜSTAHSİL

     7 Mart 2016 11:05
         

    YAHU HÜKÜMET OLDUNUZ YILLARDIR HEP KONUŞUPDURUYORSUNUZ NE DEDİĞİNİZİ YERİNE GETİRDİNİZ NEDE BİR OLUMLU İCRAATİNİZ VAR TÜRK ÇİFTÇİSİ PERİŞAN TÜRKÇAYCISI KANDIRILMIŞ BORÇ BATAĞINDAYIZ YAŞÇAYIMIZI SÖMÜRTTÜRMEYİN ARTIK İCRAAT.

Yorum Yapın