Asrın Projesi: Karadeniz-Akdeniz Yolu

Asrın Projesi: Karadeniz-Akdeniz Yolu
- Abdülhamit’in 140 yıllık rüyası gerçek oldu
- Karadeniz-Akdeniz yolunun Ordu etabı tamamlandı
- Yolun trafiğe açılmasıyla Karadeniz, İç Anadolu ve oradan Akdeniz’e ulaşacak
- Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz:
- “Marmaray Abdülhamid’in 140 yıl önce projelendirdiği bir yatırımdı. Bunu gerçekleştirdik. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak olan bu Karadeniz-Akdeniz yolu da Abdülhamid’in 140 yıllık hayaliydi. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz”

 

 



Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak 28 tünelin bulunduğu ve 600 kilometre uzunluğa sahip asrın projesi tamamlanma aşamasına geldi.
Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun Ordu etabının yüzde 90’ı tamamlandı. Karadeniz başta olmak üzere tüm Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan asrın projesi Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'in ticaret limanı yapacak. Dev proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "Dünya ticaretine yeni bir soluk getirecek, Türkiye'nin gücüne güç katacak, ülkemizi dünyanın en büyük 17. ekonomisinden ilk 10'a sokacak olan 140 yıllık hayalin gerçekleşmesine çok az kaldı" dedi.

"Ferhat gibi dağları deldik"

 

 


Bu yolun Ordu’nun önünü açacağını, ekonomik, sosyal hatta siyasi yönden büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Enver Yılmaz, “Marmaray Abdülhamid’in 140 yıl önce projelendirdiği bir yatırımdı. Bunu gerçekleştirdik. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak olan bu Karadeniz-Akdeniz yolu da Abdülhamid’in 140 yıllık hayaliydi. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Yılmaz, son olarak şu görüşlerde bulundu: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile kıtaları birleştirip, Osman Gazi Köprüsü ile uzakları yakın ettik. Köprü ve yollarla gönülleri de birleştirdik. Denizin üzerine dünyanın 3. havalimanını kurduk. Gemileri karadan yürüten ecdadın torunları olarak, trenleri denizin altından geçirdik. Şimdi ise bölgeleri birbirine bağlıyoruz. İşte Abdülhamit Han'ın 140 yıllık rüyası Karadeniz-Akdeniz yolunu tamamlıyoruz. Abdülhamit Han’ın 140 yıllık rüyası gerçek oldu! Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz” dedi.
Proje hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, toplam 28 tünelin yer alacağı Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun 88 kilometrelik Ordu bölümünün bu yıl içinde, diğer etaplarının ise 2017 sonunda tamamlanacağını söyledi. Yılmaz, bu yolun asrın projelerinden biri olacağını belirterek, "Bu yol GAP'ı Karadeniz'e bağlayarak sadece Karadeniz'in değil etkileyeceği 40 ille birlikte tüm Türkiye'nin ticaretini canlandıracağına inancım tamdır" diye konuştu.
Ordu-İskenderun hattı dışında Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak diğer 17 ana karayolu güzergahıyla ilgili yürütülen proje çalışmalarının da Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlandığını belirten Yılmaz, “Toplam uzunluğu 11 bin 842 kilometre olacak projeler tamamlandığında iller arası ulaşım daha da kısalacak. İller arasındaki ticaretin çok gelişecek" ifadelerini kullandı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın