Sosyal medyada randevulaşıp kavga eden kızların cezası kesildi

Sosyal medyada randevulaşıp kavga eden kızların cezası kesildi
- Hasibe H. ile Mihraban Y.’ye “Hurriyeti tahdit” suçundan 10’ar yıl hapis cezası verilirken, diğerleri beraat verdi

 

 

Trabzon'un Konaklar Mahallesi'nde geçtiğimiz Şubat ayında evlerine çağırdıkları kızları biber gazıyla etkisiz hale getirdikten sonra döven ve görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaşan üniversiteli 3 genç kızın yargılandığı davanın 3. duruşmasında karar çıktı. Hasibe H. ile Mihraban Y.’ye “Hurriyeti tahdit” suçundan toplam 10’ar yıl hapis cezası verilirken, diğer sanıklar ise beraat etti.
Davanın karar duruşması bugün 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bugünkü duruşmaya Nurçin Ç., Hasibe H. ve Mihriban Y. ise katılmadı. Mahkeme heyeti, duruşmada Hasibe H. ile Mihraban Y.’ye “Hurriyeti tahdit” suçundan 3’er kez 3 yıl 4 ay hapis cezası olmak üzere toplam 10’ar yıl hapis cezası verirken, diğer sanık Nurçin Ç., Esra K. ve Kübra T. hakkında ise beraat kararı verdi.

 

 
Olay Trabzon'un Konaklar mahallesinde bir öğrenci evinde geçtiğimiz Şubat ayında meydana gelmişti. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) farklı bölümlerinde öğrenim gören Hasibe H., Nurçin Ç. ve Mihriban Y., Trabzon Havalimanı’nda görevli Kübra T., bir sigorta firmasında çalışan Esra K. ve onların arkadaşları Gülbahar B. ile sosyal medya üzerinden tartışmış, KTÜ’de eğitim gören kızlar tartışma sürerken, Kübra T., Esra K. ve Gülbahar B.’yi kendi evlerine çağırmıştı.
Kızların eve gelmesi ile evdeki tartışma kavgaya dönüşmüş, Kübra T. ve Esra K.’ye biber gazı sıkan ve copla döven öğrenciler, Gülbahar B.'yi ise bir odaya kapatmıştı. Yaşananları cep telefonuyla kaydeden öğrenciler dayak görüntülerini de sosyal medya hesaplarından paylaşmışlardı. Kısa sürede çok sayıda kişi tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine 3 üniversiteli kız ile saldırıya uğrayan 3 kişi polis ekiplerince gözaltına alınmıştı. Polisteki sorgularının ardından adliyeye çıkartılan şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Olayla ilgili şüpheliler Mihriban Y., Hasibe H.ve Nurçin Ç. hakkında savcılık tarafından daha sonra “Birden fazla kişi tarafından kişiyi silahla hürriyetinden yoksun kılma, hakaret ve tehdit” suçlarından 12’şer yıldan 46’şar yıla, Esra K. ve Kübra T. hakkında ise ’hakaret ve tehdit’ suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

 

Sosyal medyada randevulaşıp kavga eden kızların avukatları konuştu
- Müşteki avukatları maddi tazminat yönünden de hukuki sürecin takipçisi olacak
- Müşteki avukatlarından İsmail Kaynar:
- "Karar Türk yargısı adına emsal oluşturuyor"

Trabzon'un Konaklar Mahallesi'nde geçtiğimiz Şubat ayında evlerine çağırdıkları kızları biber gazıyla etkisiz hale getirdikten sonra döven ve görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaşan üniversiteli 3 genç kızın yargılandığı davanın 3. duruşmasında bugün karar çıkarken, müşteki avukatları maddi tazminat yönünden de hukuki sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı.
Davanın karar duruşması bugün 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bugünkü duruşmaya Nurçin Ç., Hasibe H. ve Mihriban Y. Katılmazken, müşteki sanık Kübra T., ifadesinde sosyal medyadan yaptığı hakaretten dolayı pişmanlık duyduğunu belirterek "Yaşanan olaylar beni etkiledi. Twitter üzerinden yazdığım hakaretten dolayı pişmanım. Bu olay, karşı tarafın tehditleriyle gerçekleşti” dedi.
Mahkeme heyeti, duruşmada Hasibe H. ile Mihraban Y.’ye “Hurriyeti tahdit” suçundan 3’er kez 3 yıl 4 ay hapis cezası olmak üzere toplam 10’ar yıl hapis cezası verirken, Nurçin Ç., Esra K. ve Kübra T ve Esra K, hakkında ise beraat kararı verdi.
Davanın ardından darp edilen kızların avukatlarından İsmail Kaynar, müvekkilleri ile sosyal medyada randevulaşıp kendilerini darp eden üniversite öğrencisi kızlara verilen hapis cezasının Türk yargısı adına emsal oluşturduğunu söyledi. Kaynar "En baştan beri davada tutuksuz yargılanmalarından dolayı sanıklarda bir rehavet hakimdi. Görüyoruz ki Türk mahkemeleri bu yönde güzel kararlar da veriyor. Bugün verilen kararda her bir sanık için 10'ar yıl hürriyeti yoksun bırakmaktan ceza verildi ama hakaret yönünden müvekkillerimiz beraat etti. Kararı inceledikten sonra temyiz yoluna gidip gitmeyeceğimizi müvekkilimle görüşerek karar vereceğiz. Hürriyeti yoksun bırakmaktan verilen karar gayet yerinde ve emsal bir karardır. Asgari haklardan uzaklaşılıp azami bir karar verilmeseydi bu tür suça meyilli gençlere kötü bir emsal teşkil edecekti fakat mahkememiz yerinde bir kararla 10'ar yıl cezaya hükmetmiştir. Bu iki sanık için bu ceza verilmiştir. Video kayıdı yapan sanık için ise beraat verilmiştir. Bu konuda biz de savcılığa ayrıca şikayette bulunduk" dedi.
Müşteki avukatlarından Doğukan Savaş ise “Bu sanıklar aynı zamanda özel hayatın gizliliği ihlal nedeniyle ayrıca yargılanacaklar ve bu suçtan da ayrı bir ceza alacaklar. Ceza muhakemesi Kanunu gereğince hapis cezaları kesinleşmeden uygulanamamaktadır. Sanıkların 7 gün içerisinde kararı istinaf mahkemesine göndermeleri gerekiyor. Onun ardından da Yargıtay incelemesi gerçekleşecek. Çünkü 10’ar yıl ağır bir ceza. Eğer bu kararlarda olumlu gelirse bundan sonra sanıklar hakkında savcılıkça yakalama emri çıkartılarak kendilerine hapis cezası çekilmek üzere teslimiyeti söz konusu” diye konuştu.
Diğer bir müşteki avukatı Ali Can Kaynar da “Ceza yargılaması neticesinde sanıklar hakkında ceza hükmedilmiş. Bu nedenlerden dolayı da biz hukuk mahkemesine de maddi manevi tazminat yönünden hukuki sürecin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın