Rize'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. Yıl Dönümü

Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rize Valisi Kemal Çeber ve TÜMSİAD Şube Başkanı Abdulbaki Fil, Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Abdulbaki Fil
Geçmişten günümüze Türk ulusu asırlardır bağımsızlığına düşkün bir ulustur ve asla esaret altında yaşamamıştır bundan sonrada yaşamayacaktır bu duygularla Rizemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101, yıl dönümünü tebrik ederim.

Reşat Kasap
Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, 2 Mart Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü yürekten ve tarifi imkânsız bir gururla kutladığını belirterek bir mesaj yayımladı. Başkan Kasap mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Geçmişte olduğu gibi bugün de bu tarihi şehir; stratejik öneminden, tarihi, dinî ve siyasî cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Şehrimiz, ezelden beri ülkemizde görülen her önemli vatan meselesinde Türk milletinin yüz akı ve yürek güveni olmuştur.

Milletimizin bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceği bir kez daha tüm dünyaya gösterilmiş, 2 Mart 1918 yılında, Rize’miz işgalcilerden temizlenmiştir.

Tarihimizin öğrettiği ilk hakikat bu vatanı kurmanın kolay olmadığıdır. Üstünde bugün rahatça gezindiğimiz bu topraklar, şehitlerimizin kanlarıyla vatanlaştırdığımız topraklardır. Rize yıllardan beridir en seçkin yiğitlerini, devlet adamlarını, komutanlarını, üstüne titrediği zekâları, ilim, fikir ve gönül adamlarını buralarda eritmiş, buralardan Anadolu’ya akıtmıştır. İstiklal ve hürriyet bizler için uğrunda ölünecek önemli ve vazgeçilmez kavramlardır. Rizeli; vatanı, bayrağı, ezanı için gözünü hiç kırpmadan seve seve canını feda eder. İşte bu nedenledir ki 2 Mart; Rizeliler için İstiklal, Hürriyet, Cumhuriyet ve Demokrasi demektir. 2 Mart 1918 tarihinden beridir vatanımızın ve şehrimizin muhafazakârlarıyız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Rize’ye teşrifleri günün anlam ve önemini daha da artırarak hepimizi onure etmiştir. Bu vesileyle, tarihi şan ve şerefle dolu bu mübarek şehirde sizlerin hizmetkârı olarak görev almamı sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kez daha teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Doğup büyüdüğüm bu topraklarda sizlere hizmet etmekten her zaman onur ve gurur duydum, duymaya devam edeceğim.

Bu duygu ve düşüncelerle kadim şehir Rize’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü kutluyor ve 101 yıl önce özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum.”


Kemal Çeber
Ülkemizin ve Karadeniz’in incisi Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü bir kez daha büyük bir sevinç ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.
1.Dünya Savaşı sonrası bütün dünya, ülkemizi bölüp parçalamak ve bu aziz milleti ortadan kaldırmak için kirli planlar kurarak üzerimize yüklediği o yıllarda yurdumuzun dört bir tarafı düşman işgaliyle çevrili durumdaydı. Ancak İstiklal mücadelesi sürecinde tüm Anadolu da olduğu gibi, Rize’mizde de Kuvvayi Milliye ruhuyla bu mücadelenin bir parçası olmuş ve 2 Mart 1918 de bağımsızlığını kazanmıştır.
Türk Milleti, tarih boyunca sürekli hür ve bağımsız olarak yaşamış, ne pahasına olursa olsun bağımsızlığından asla vazgeçmemiştir. Milletimize bu mücadele ruhunu veren en önemli unsur; istiklale ve bağımsızlığa duyduğu özlem ve vatan için şehit olma arzusudur. Esaret altında yaşamaktansa ölümü tercih eden, şehitlik mertebesini kendine şeref madalyası gören ruh, bugün bizlere bağımsız ve istiklalini kazanmış bir ülkede yaşamak imkânını kazandırmıştır.
Bundan sonra bizlere düşen görev; milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, birlik ve beraberlik içerisinde bölünmez bütünlüğümüzü koruyarak, Türkiye’yi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadeleri ile ‘Muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak’ için elimizden gelenin en iyisini yapmak olmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümünü bir kez daha kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın