ÇAY ÇÖPÜNDEN MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİM TESİSİ PARA BASACAK!..

Rize’nin Kalkandere ilçesinde bulunan Rize Organize Sanayi Bölgesinde projelendirilen Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Enerji Üretim Tesisinin yapılacağı alanda hafriyat çalışmaları tamamlandı. Tesisin temeli atılarak il dışından tırlarla getirilen hazır beton kolonların yerleştirilmesine başlandı.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, beraberinde Başkan Yardımcısı Muhittin Aydın Bilsel ile birlikte aralıksız devam eden çalışmalar neticesinde yavaş yavaş şekillenmeye başlayan fabrika alanında incelemede bulunarak teknik ekipten bilgiler aldı, süreci değerlendirdi.

 

RİZE Belediye Başkan Rahmi Metin açıklamasında; “Çay çöpünden mangal kömürü ve enerji üretim tesisi projemizde elde olmayan bazı nedenlerden dolayı hedeflediğimiz sürenin 2 ay kadar gerisinden geliyoruz ve bunun sebebi de bilindiği üzere tesisimizin kurulacağı arazide beklenenin üzerinde bir hafriyat çıkarma işlemini gerçekleştirmemiz. Engebeli bir araziyi alarak burada 9 dönümlük bir düz araziyi oluşturmak için bu alandan 10 bin kamyon malzeme çıkartmak zorunda kaldık. Tabi buda oldukça zamanımızı almış durumda olduğu gibi hedeflediğimiz sürenin biraz gerisinde kaldık. Ama olsun ‘geç olsun güç olmasın’ bakış açışıyla Allah’ın izniyle tesis alanımızda hızlı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Şu an itibariyle tırlarla ilimize getirilen hazır beton direklerimizin montajlarına başladık. Bu çalışmada şartların da el vermesiyle bu ay sonuna kadar tesisimizin ilk imalat kısmı hazırlanmış olacak. Ardından makinelerimizi buraya getirerek sistemi kurmuş olacağız. Bunun yanında tabi birde depolama alanlarımızı oluşturacağımız için burada tahminimiz bir iki aylık daha bir çalışmamız var. Hem istihdama katkıda bulunmanın hem de üretim ve ticari anlamda Rize için önemli bir projeyi hayırlısı ile hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burada çay çöpünden mangal kömürü üretimi yaparak ayrıca elektrik enerjisi üreteceğiz. Daha önce başka bir ilde denedik ilk kömürümüzü ürettik numunemizi aldık ve kullandık. Kalorisinin oldukça yüksek olduğunu gördük. Aynı zamanda pek kullanılmayan çay çöpümüzü de kullanılabilir hale getirmiş oluyoruz. Bu projeyle de belediyemizin kasasına önemli bir gelir sağlamış olacağız.” dedi.

ÜRETECEĞİMİZ KÖMÜRE DOĞU İLLERİMİZDEN TALEP VAR…

Başkan Metin, yılda 4 bin ton mangal kömürü üretimi gerçekleştireceklerini ifade ederek, “Çay çöpünden mangal kömürü üretimini gerek ilimizde gerekse gitmiş olduğumuz diğer illerde kamuoyu ile paylaştık ve özellikle mangal kültürünün yaygın olduğu doğu illerimizden talepler geldi. Bunun yanında Türkiye’de 80 bin ton mangal kömürü ithal ediliyor. Bizim burada üreteceğimiz ise 4 bin ton olduğu gibi yani ithalin yanında bizim üreteceğimizin pazarla ilgili hiçbir sıkıntısı olmayacağını görüyoruz. Bu tarz üretimi başka illerde yapan arkadaşlarımızın da pazarla ilgili bir sıkıntı yaşamadıklarını görüyoruz. Düşüncemiz, üreteceğimiz mangal kömürünü toptan olarak belirli firmalara vermek ve asıl amacımız öncelikle burada üretimi ortaya koyabilmek. İşin pazar kısmı ise daha sonraki süreçte ortaya konulacaktır” diye konuştu.

rizede-cay-copunden-mangal-komuru-uretimi-projesi-rahmi-metin-incelemede-(3).jpgrizede-cay-copunden-mangal-komuru-uretimi-projesi-rahmi-metin-incelemede-(2).jpgrizede-cay-copunden-mangal-komuru-uretimi-projesi-rahmi-metin-incelemede-(4).jpgrizede-cay-copunden-mangal-komuru-uretimi-projesi-rahmi-metin-incelemede-(5).jpg


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    Atmaca

     11 Mayıs 2021 15:47
         

    Helal olsun usdklar

Yorum Yapın