Rize'de olay! Sopayı alan yaylaya koştu!

Rize’de köylülerin Yeşil Yol kavgası: 1’i asker 4 kişi yaralandı

Rize'de yapımı başlatılan yol güzergahının değiştirilmesi, kavgaya neden oldu.

 

Yayla yolu güzergahının değişmesine köylülerden tepki

- Rize'de iki köy arasında 70 yıldır tartışma konusu olan Eğrisu Yaylası yolu yapımını durdurmaya çalışan köylülere, diğer köyün halkı tepki gösterdi

Rize'de iki köy arasında 70 yıldır tartışma konusu olan Eğrisu Yaylası yolu yapımını bir köy halkı durdurmaya çalıştı, diğer köyün halkı ise bu duruma tepki gösterdi.

Yapımına geçen yıl başlanan Eğrisu Yaylası yolu, Çamlıhemşin ilçesine bağlı Topluca köyü sınırlarında bir süre ilerledikten sonra durduruldu. Yol çalışmasına, bir yıllık aranın ardından Ardeşen ilçesine bağlı Aşağı Durak köyü güzergahında yeniden başlandı.

Yol güzergahındaki değişikliğe tepki gösteren Topluca köyü sakinleri, çalışma bölgesine giderek iş makinelerinin durdurulması için eylem yaptı.

Bunun üzerine bölgeye gelen Aşağı Durak köyü sakinleri, yaylanın kendilerine ait olduğu iddia ederek Topluca köylülerine tepki gösterdi.

Eylem sırasında bazı vatandaşların iş makinelerinin önüne geçerek taş atması üzerine araya giren güvenlik güçleri önlem aldı.

Bu sırada çevreden silah sesi duyulması üzerine bir güvenlik personeli, havaya üç el ateş etti. Ateş açılmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

İş makinelerinin bölgeden uzaklaştırılmasının ardından köylüler, olay yerinden uzaklaştı.  

Bölgede gerginliğin devam ettiği bildirildi.

KAN DÖKÜLECEK TERK EDİN BURAYI!

Topluca Köyü sakinlerinden Havva Çorbacı’da, elindeki tahrasıyla beklediği yaylada iş makinesinin operatörüne seslendi. Yayla için babasının can verdiğini anlatan Havva Çorbacı, "İş makinesini al ve git buradan. Milletimizin başını belaya koymayın. İki köyü birbirine düşürmeyin. Devlet görevlisiyiz diyorsunuz; bizi birbirimize düşürüyorsunuz. Burada yol yapamazsın. Gidin buradan, terk edin burayı. İki gecedir uyumadım. Bak burada kan dökülecek. Terkedin burayı” diye bağırdı.

SABIR TAŞTI, ARBEDE BAŞLADI

İş makinesinin çalışmasına izin vermeyen ve yaylada uzun süre bekleyen köylülerle görüşen Jandarma görevlilerinin, "Bu yolu yapacağız. Bize engel olmayın’ demesi üzerine kalabalığın tepkisi arttı. Havva Çorbacı, Jandarma görevlileri ile tartıştı. İş makinesinin yanına ulaşmaya çalışan köylülerle Jandarma görevlileri arasında arbede çıktı. Bu sırada karşı tepelerden silah sesleri duyulması üzerine emir verilen askerler seslerin geldiği bölgeyi ateş altına aldı. Duruma tepki gösteren köylüler ile Jandarma ekipleri arasında başlayan arbede büyüdü. Jandarmanın, ‘Geri çekilin, kepçe gidecek’ anonsu üzerine arbede durdu.

KAVGA BAŞLADI, İŞ MAKİNESİ TAŞLANDI

Olayların durulduğu sırada jandarma görevlileri ile vatandaşlar arasında yeniden tartışma başladı. Sopa ve yumrukların konuştuğu kavgada bir asker köylülerden birisine tokat attı. Öfkelenen kalabalığın saldırdığı askerlerden birinin tüfeğini doğrultmak istemesi üzerine iki taraf arasında arbede büyüdü. Bu sırada iş makinesi taşlanınca Jandarma komutanı, "Durun, iş makinesini çekiyoruz" diye kalabalığa seslendi.

LAZCA SESLENDİ, ARBEDE BİTTİ

İş makinesinin üzerine çıkarak Jandarmanın megafonunu ile köylülere Lazca seslenen bir kişi, "Sakin olun. İş makinesi çekiliyor" uyarısı yaptı. Bu anons üzerine olaylar sakinleşti ve durdu. İş makinesi alandan uzaklaştırıldı ve gerginlik sona erdi.

1’İ ASKER 4 KİŞİ YARALANDI

Çıkan olaylar sırasında vatandaşlar arasında kimileri baygınlık geçirdi, 1’i asker 4 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Vatandaşlar, yaşanan olaylardan sorumlu tuttuğu Rize Valisi Ersin Yazıcı’ya, “Vali bu hadiseleri bildiği halde iki köyü nasıl birbirine düşürüyor?” diyerek tepki gösterdi. Köylüler, iş makinesinin çekilmesinin ardından yayladan ayrıldı.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 1 0
    {usertitle}

    KENAN

     8 Eylül 2015 19:58
         

    OLAYLARI HABERLERDE İZLEDİM YAYLA İÇİN ADAMLAR ASKERE SALDIRIYORLAR BU NE KARDEŞİM BÜTÜN YAYLAYI SİZE VERSELER NE OLUR ZENGİN Mİ OLACAKSINIZ. ORDA BİR CAN KAYBİ YAŞANSAYDI NE OLACAKTI BİR YOL İÇİN ASKERE ATEŞ AÇILIYOR BU NE BÖYLE OLACAK İŞ DEĞİL YA... 

  2. 1 0
    {usertitle}

    Abdullah

     9 Eylül 2015 06:21
         

    Neyi paylaşamıyorsunuz..ne bitmez kavga idi bu yayla kavganız..Oturun konuşarak adaletli bir şekilde aranızda halledin bu konuyu..Herkes hep bana hep bana demesin..Burdan öbür tarafa bir şey gitmiyor..Ülkemizin yaylaları hepimize yeter..Akli selim sahibi insanlar öne geçsin ve bu işin orta yolunu bulsun..Hayırlı olanı da budur..

  3. 1 0
    {usertitle}

    KENAN

     9 Eylül 2015 15:10
         

    Abdullah,BURDA AŞAĞIDURAK KÖYÜ VATANDAŞLARININ 1 TANESİ BİLE YOK OLAYI YAPAN SADECE TOPLUCA KÖYÜ İNSANLARIDİR A.DURAK KÖYÜNÜN BİR SUÇU YOK TOPLUCA KÖYÜ YEŞİL YOLU DURUDURMAK İÇİN İKİ KÖY BİRİBİNE GİRMİŞ GİBİ OLAYI SAPTIRIYORLAR 

Yorum Yapın