Bülent Uygun'dan Türk futbolu için 29 maddelik reçete

Çaykur Rizespor teknik direktörü Bülent Uygun, Türk futbolu için 29 maddelik bir reçete kaleme aldı.


Türk futbolunun sorunlarının çözülmesi amacıyla 

Çaykur Rizespor teknik direktörü Bülent Uygun, 'Türk Sporu Projelerim' adı altında 29 maddelik bir reçete hazırladı.

 

1. Dernekler halen 2 senede bir rutin olarak İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı Müfettişlerince denetlemekte ancak bu denetleme mali açıdan değil sadece kayıt düzenine ilişkin olarak yapılmakta. UEFA'nın da görüşü alınmak suretiyle bütün spor kulüplerinin Sayıştay denetimine benzer bir denetime tabi tutulması daha doğru olur. Bu kapsamda ya Spor Dernekleri/ Şirketleri ile doğrudan ve dolaylı iştirakleri 6085 Sayılı Sayıştay Kanuna dahil edilebilir ya da Dernekler Kanunun da ve Türk Ticaret Kanunun da bu yönde bir düzenleme yapılabilir.

2. Dernekler Kanunun da dernek yönetim kurulu üyelerinin, Türk Ticaret Kanunun da Spor Dernekleri/Şirketleri ile doğrudan ve dolaylı iştiraklerinin Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Denetçilerinin sorumluluklarını düzenleyen hükümler ağırlaştırılabilir, zaman aşımı süresi uzatılabilir, ibranın etkisi azaltılabilir. Bu kapsamda Türk Ticaret Kanunu'nun 9.,11.,32.,33., maddelerinde ve Dernekler Yönetmeliği'nin 39. Yeniden düzenlenebilir. 

3. Her ne kadar Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluğu ile ilgisi görünmese de Spor Kulüplerinde ki dernek üyelik ve genel kurul sistemi mutlaka ıslah edilmeli. Çünkü her yönetim kendi adamını üye yapıyor ve genel kurula bunları taşıyarak kolayca ibra oluyor. Genel Kurullarda muhalefet üzerinde terör estiriliyor. Kendilerine yakın olan kişileri toplantı divan heyetine seçtirip genel kurul toplantılarını istedikleri gibi idare ettiriyorlar. Kongreler hukuka ve usule uygun yapılmıyor. Bunların önüne geçmek için dernek üyelik sisteminin yeniden düzenlenmesi, genel kuralların devlet gözetim ve denetiminde yapılması, genel kurulu devletin tayin ettiği divan kurulu idare etmeli, dernek genel kurallarında mutlaka emniyet güçleri bulunmalı. Bu kapsamda Dernekler Kanunu ve Dernekler Tüzüğünün üyelik ve genel kurula ilişkin maddeleri yeniden düzenlenmeli düşüncesindeyim. İl Valisi yetkileri sportif anlamda müdahil olarak düzenleme yapılmalıdır. Merkez Valiler her külüp tahsis edilerek finansal bazda stratejileri denetleme yetkisi verilmeli.

4. Esasında mevcut mevzuat kapsamında dahi Yönetim Kurulu üyelerinin sorumluluğuna gidebilir ancak devlet bunu yapmamaktadır. Maalesef kulüpler ve yöneticileri kendilerini devletin koruması altında gördükleri için çok rahatlar. ‘'Devlet bize dokunamaz, bizim taraftar kitlemiz var, devlet bu kadar insanı karşısına almak istemez, biz Türkiye'yi içeride dışarıda temsil ediyoruz,  bize dokunursa kötü reklam olur, ülke kaybeder.'' Vb. gibi argümanlar var. Bundan dolayı özellikle denetleme sürecinde spor siyasetten ayrıldığını kanunlarla göstermek gerekmektedir

5. Kulüplerin yöneticilerini belirlerken vasıflarında Spor Akademisi Yöneticilik Bölümü, Mali Müşavir, Avukat, Basın Yayın mezunu ve branşla uğraşmış kişiler gibi spesifik kriterlere sahip kişilerin yönetim kurulunda bulunması ve en az 11 kişiden oluşması gibi Türk sporu için yararlı olacak kararlar çıkartılmalıdır.

6. Sporcuların sağlık sigortası sözleşme bedelinin %2'si kesilerek ailesini kapsayacak şekilde özel sağlık sigortası yapılması.

7. Sporcuların hayat sigortasının sözleşmelerinin %5 kesilerek emeklilik ve hayat sigortası yapılması. 55 yaşından sonra emeklilik maaşı alabilmesinin sağlanması.

8. Sporculara belirli illerde huzur evi yapılması.

9. 4 bölgede (Ankara, İzmir, İstanbul, Diyarbakır) sporcu sağlık hastanesinin yapılması.

10. Sporcuların %25, Teknik Direktörlerin %30 vergilerinin kendileri verecek şekilde kanun çıkarılması.

11. Yabancı futbolculardan %15 vergi kesilmesi.

12. Spor adamlarının ve kulüp çalışanlarının SGK primlerinin kulüp tarafından Devlete yatırılması.

13. Hakemlerin yarı profesyonel olması, SGK ve Hayat sigortası yapılması. İyi yönettikleri maçlar için prim verilmesi ve bağımsız bir kurum haline getirilerek Tff'den ayrı külüpler ortak seçeceği başkan yönetim tarafından yönetilmesi.

14. Federasyonun alt yapıdaki her kulübe UEFA pro lisanslı hoca tahsis etmesi ve maaşın da federasyon tarafından ödenmesi. Ancak her kulübün bu hocayı değiştirme hakkına sahip olması Belirlenen kiriterlere uygun olan hocayla çalışması. 

15. Sahte faturalarla para aktarımının durdurulması adına federasyonun kendi bünyesinde mühendis ve mimar alarak tesis yaptırmak isteyen kulüpler için proje çizdirip takip edilmesi ve denetlenmesi. 

16. Fazla harcamaların kısıtlanması adına, gelir-gider tablosuna göre harcama yapılması eğer fazla harcama yapıldıysa o an görevde bulunan ve harcamayı yapan yönetim kurulunun farkı ödemesi.

17. Menajerlik payının %7 verilmesi ve bu verilerin menajerlik faturası karışılığında olması.

18. Bonservis bedellerinin federasyon birimleri tarafından takip edilerek yine federasyon tarafından banka yoluyla ödenmesi.

19. Her ödemenin banka yoluyla yapılma mecburiyeti getirilmesi. 

20. Herhangi bir şartta kulübe yatacak paranın mutlaka ve mutlaka kulübün kendi hesabından başka bir hesaba yatırılmaması. (haciz vs. dahil) olsa bile TFF tarafından belirlenen/belirtilen hesaplara yatırılma mecburiyeti getirilmesi. 

21. Ödemelerde Teknik adamların ve sporcuların her şartta 1.sırada alacaklı olması.

22. Transfer kriterlerinin getirilmesi oyuncuların A ve Ümit milli olması şartı getirilmesi.

23. 3.lig ve 2.lig de %90, PTT  ve 1.Lig de %80 vergi borçlarının sıfırlanmış olması geri kalan miktarın ise 1 yıllık süre içerisinde ödenmesi şartı getirilmeli kulüplerin tamamen borçsuz duruma getirilmesi.

24. Spor adamlarının maç vs. izlemeleri için Yeşil Pasaport çıkarılmasının kolaylaştırılması.

25. Avrupa ve Dünya Şampiyonlarımıza Kırmızı Pasaport çıkartılması.

26. Proje bankası oluşturularak Türk Sporunun reforma teşvik edilmesi ve eksiklerin tespit edilmesi.

27. Tüm kulüplere yedek kulübesinde sportif direktör bulundurulması zorunluğunun getirilmesi.

28. Külüpler Dernek statüsünden çıkarılarak SPOR KANUNU çıkarılacak olan yasalar çerçevesinde yönetilmesi 

29. Sporcuların sözleşmeleri TFF bildirilmesi TFF tarafından kesilip sporcunun direk hesaplarına TFF tarafından yatırılması ceza vs TFF bildirip ona göre kesintiler yapılır.

Bülent Uygun  
Teknik Direktör


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 0 0
    {usertitle}

    saldıray

     10 Temmuz 2021 15:16
         

    fena değil değerlendirebilir amabiraz da futbolcu ve teknikekip üzerine yapılmış çalışma gibi zaten  oyuncular kulüpleri esir altına almış bundan fazlası olmamalı kulüplerinde oyuncular karşısında hakları kuvvetlendirilmeli

Yorum Yapın