EKMEĞİNİ İSRAF ETME

EKMEĞİNİ İSRAF ETME

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer ve çalışma arkadaşları, Vali Ersin Yazıcı’yı makamında ziyaret etti.
Vali Yazıcı’yı ziyaret eden Özer,  sosyal sorumluluk projesi olan “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında görüş alışverişinde bulundu.
Ziyarette kampanyanın toplumun tüm kesimlerine ulaşabilecek boyutta sürdürülebilmesi için alınan tedbir ve yürütülen faaliyetlerin uygulama süreçleri ile sonuçlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla ilgili kuruluşlar arasında gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere görüş alışverişinde bulunuldu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer, araştırma sonuçları hakkında da şu bilgileri verdi:
“ 2012 Yılında yapılan araştırma sonuçlarına göre ülkemizde, günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet 250 gramlık üretilmektedir. Buna mukabil günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken, 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmiştir. Ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybımız, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. Bu rakam dünya ekonomileri arasında gittikçe yükselen ve bu yoldaki yürüyüşüne devam eden ülkemiz için çok yüksek bir rakamdır. Araştırma sonuçlarının, kamuoyu ile paylaşılması ve önleyici tedbirler için 2013 yılında yapılan çalışmaların sonuçların görmek için 2013 yılı sonunda tekrar kamuoyu araştırması yaptırılmış ekmek israfının 5 milyon 900 bin adet/günden, 4 milyon 950 bin adete gerilediği yani yüzde 18 azaldığı, böylece yıllık 300 milyon TL tasarruf edilmiştir. Tam buğday ekmeği tüketiminin yüzde 93 arttığı, tüketim alışkanlığının değiştiği bu nedenle de tüketilen ekmek için 2012 yılında 26 milyar TL ödenirken,2013 yılında 23.5 milyar TL ödeme yapılmış (Ekmek tüketimi günlük 101 milyon adetten 91 milyon adete düşmüştür), yani 2.5 milyar TL kazanım olduğu görülmüştür. 2013 yılında yapılan çalışmalar sonucu halkımızın gösterdiği hassasiyet nedeniyle 2.8 milyar TL kazanım sağlanmıştır.
Bir günde israf edilen 4,9 milyon adet ekmeğin;
3 milyonu fırınlarda (% 62,1),
1,4 milyonu hanelerde (% 27,7),
0,5 milyonu personel ve öğrenci yemekhaneleri ile lokanta ve otellerde (% 10,2) israf edilmektedir.
2012 yılındaki ekmek israfının cari parasal karşılığı 1,5 milyar Türk lirasının üzerindeyken bu rakam kampanya çalışmalarıyla 2013 yılında 1,3 milyar lira düşürülmüştür.”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Yazıcı ise, ”Bu israfın önüne geçmek için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ocak 2013 tarihinde Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ülke genelinde başlatıldı. Biz de bu yönde ilimizde başlatılan çalışmaları destekliyor, tüm hemşehrilerimizden kampanyaya verdikleri desteği sürdürmelerini istiyoruz.” dedi.

Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın