Bayrak; " Sorunlar yumak oldu"

 
10 Ocak Gazeteciler Bayramı nedeniyle mesaj yayınlayan 53 Gazeteciler Derneği Başkanı Gazetecilerin sorunlarının yumak haline geldiğini söyledi.

 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan 53 Gazeteciler Derneği Başkanı ülkenin zor bir süreçten geçtiğini ve bu sürecin atlatılması için birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

   53 Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak Çalışan gazeteciler bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda  “Ülke olarak terörün neden olduğu acılarla dolu, önemli günler yaşıyor, tarihe geçecek gelişmelere tanıklık ediyoruz. Bu ortamda medyamız çok önemli bir işlev üstlenmekte ve halkın haber alma özgürlüğü doğrultusunda fedakârca görev yapmaktadır. Darbe gecesi Türkiye için taşıdığı büyük önemi kanıtlayan ve darbe girişimine milletimizle birlikte karşı duran medyamız, sorunlarının çözümünü beklemektedir. Ülkemizde Medya alanında değişime ve yenilemeye ihtiyacımız var. 12 Eylül döneminde büyük baskılar yaşayan Gazeteciler 15 Temmuz tarihinde gösterdikleri öz veri ve ülke bütünlüğü mücadelesinde devletimizin yanında yer almışlardır. Sorun yumağa haline gelen Çalışan Gazetecilerin sorunlarının bir an önce çözülmesini beklemekteyiz” dedi.

     Kartlar kimlik yerine bile geçmiyor

Geçmişte kazanılan hakların Çalışan gazetecilere verilmesini talep eden Bayrak “ Maalesef Basın kartları kimlik yerine bile geçmemekte ve hiçbir özellikleri kalmamakta,  Ülkemizde demokrasinin bekçileri olan basın mensuplarının sorunlarının çözümünü beklemekteyiz” dedi.

   Bayrak açıklamasında “ 10 Ocak 1961 yılında kazanılan hakların maalesef bugün geçerliliğini yitirdiğini belirterek “ Bu yasa , Basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkartılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı, günümüzde ise meslektaşlarımız çalışma ve yaşam koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961 tarihinden daha iyi değildir. 10 Ocak artık bayram değil dayanışma günü olmuştur” dedi.

10 Ocak tarihçesi

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından “bayram” olarak kabullenildi.

Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı.

Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve “Basın” adı altında gazete yayınladılar.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın