CHP’den Rize'de ‘Zamlara Hayır. Bezduk, Yanduk’ Eylemi

 
CHP Rize İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ve bazı siyasi partilerle sivil toplum örgütlerinin desteklediği “Zamlara hayır” eylemi gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Saadet Partisi, Demokrat Parti, Atattürkçü Düşünce Dernediği (ADD) ve DİSK Emekli Sen tarafından da desteklenen “Zamlara hayır” eylemi, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında düzenlendi.

Burada düzenlenen eylemdeki basın açıklamasında ilk konuşmayı CHP Rize Merkez İlçe Başkanı Necati Topaloğlu yaptı.

Topaloğlu açıklamasında, “Bugün buradayız. Çünkü yapılan aşırı zamlara vatandaş diyor ki darlanduk, bezduk, boğalduk, Zamlara Hayır. 2022 yılına yağmur gibi zamlar. Yönetemeyen ve savrulan hükümet yapmış olduğu hoyratça harcamaların faturasını yine dar gelirli çalışan işçi memur köylü ve çiftçiye çıkardı. Vatandaş yeni yılda yeni umutlar beklerken maalesef umudun yerini zamlar almış oldu. Yeni yılda zam fırtınası devam ediyor. 2022'ye gireli henüz 3 gün olmuşken, birçok kaleme zam geldi. Akaryakıttan doğal gaza ve elektrik faturasına, araç muayenesinden araç sigortasına, toplu taşımadan köprü ve otoyollara kadar. Temel gıda ürünlerine kısaca iğneden ipliğe her şeye zam yapıldı. Asgari ücrete yüzde elliye yakın zam yapıldı diye övünen hükümet henüz çalışanın cebine girmeden yapılan zamlar ile geri almıştır. Tüm bu olumsuzluklara karşı umudu ve mücadeleyi büyütmek zorundayız. CHP iktidarında işçinin, memurun, çalışanın, köylünün, çiftçinin sorunlarını biz çözeceğiz” dedi

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ise yaptığı konuşmada, “Elektriğe, doğalgaza, yakıta, gıdaya, ekmeğe iğneden ipliğe her şeye zam üstüne zam yapılmasına karşı sesimizi yükseltmek için bugün burada toplandık. 6 ay öncede bu meydanda toplanmış ve zamlara karşı açıklama yapmış ve sesimizi yükseltmezsek daha yüksek zamlarla karşılaşacağımızı söylemiştik. Ne yazık bugün sözümüzün doğruluğu ortaya çıktı. O yüzden bir kez daha sesleniyoruz. Zamlara ve haksızlıklara karşı sesimizi yükseltmezsek daha çok zam ve haksızlıklarla karşılaşacağız. Zamların nedeni, ne dolardır, ne dış güçlerdir zamların nedeni kötü yönetimdir. Bu süreçte çok net gördük ki; dolar yükselse de gerilese de fiyatlar artmaya devam etmektedir. Rize’de ekmek fiyatları 3 lira oldu. Bu fiyat şu an fırıncı esnafımıza da yeterli gelmiyor çünkü maliyetleri sürekli artıyor. Çünkü tarımda dışardan ithal etmediğimiz hiçbir ürün kalmadı. Elektriğe bir kalemde yüzde yüzden fazla zam yapılmıştır. Bu cumhuriyet tarihinde bir kalemde yapılan en büyük zamdır. Ülkemizde elektrik üreteceğiz diye yağma etmediğiniz doğa ve yaşam alanları bırakmadınız gene de en yüksek zammı elektriğe yapıyorsunuz. Demek ki asıl amacınız elektrik üretmek değilmiş. Artık vatandaşlarımız yakında yeniden gaz lambalarına dönüş yapmak zorunda kalacaktır. Yapılan zamlar sonunda vatandaşlarımız ısınamaz, aydınlanamaz, karnını doyuramaz hale gelmiştir. Devlet yönetimi deyince kendi gözlerindeki mutluluğu adres gösterenlerin ülkemizi getirdiği nokta budur. 2021 yılı için yıllık tüketici fiyatları enflasyonu % 36,08, üretici fiyatları enflasyon endeksi % 79,89 olarak açıklanmıştır. 2002 yılında % 29,7 olan enflasyon 19 yıllık AKP iktidarı sonunda % 36,08 olmuştur. 19 yılda gelinen nokta 2002 yılından daha yüksek bir enflasyon. AKP’nin ekonomik mucizesi bu. Çay müstahsilimiz 2021 yılında gerçekleşen üretici fiyatları enflasyonuna göre % 60 daha yoksullaşmış ve fakirleşmiştir. Gübre fiyatlarının geldiği rakamları görüyoruz. En iyi koşullarda tonu 7500-9000 liradan satın alınacak. Geçen seneye göre gübre fiyatları en az 3 ile 4 kat arasında artmış olacak” dedi.

CHP Rize İl Başkanı Deniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2021 yılında çayını 1 yıl vadeli satan çay üreticisinin kaybını varın siz hesaplayın. Buradan çay üreticisine sesleniyoruz. Sakın gübre atmayız demeyin, gübre atılmamasının sonu bir süre sonra yurt dışından çay ithalatının kapısının açılması demektir. Aksine hükümetten gübre desteği talebinde bulunun. Çay, Rize’nin geleceğidir. Asgari ücretlilere % 50 zam yapıldı. Son 45 yılın en yüksek zammını yaptık dediler. Oysaki sadece 1995-1997-1998 yıllarında yüzde yüzlerin üzerinde zamlar yapıldı. Asgari ücrete fazladan bir zam yapılmamıştır. Her zaman yapılan yapılmıştır. Emeklilere yapılan zammı da gördük. 1500 TL olan en düşük emekli maaşını 2.500 liraya çıkardılar. Diğer emeklilere de açıklanan enflasyon oranında güya zam yapıldı. Güya diyorum çünkü emeklilere yansıyacak olan % 24-25 arası. Çarşı pazar yanmış siz gerçek olduğuna kimsenin inanmadığı rakamlar üzerinden zam yapıyorsunuz. Onu da kırparak veriyorsunuz. Sonuçta milyonlarca emeklimiz gene asgari ücretin çok altında maaş almaya mahkûm edildi. Partimiz milletvekilleri tarafından emeklilere en az asgari ücret kadar ücret verilmesi önerisi Cumhur ittifakı üyeleri tarafından ret edilmiştir. Rize hem çay üreticilerinin hem de emeklilerin kentidir. Hükümet kendi yarattığı krizin faturasını halkımıza ödetmektedir. Kaybolan 128 Milyar doların hesabını doğru dürüst veremeyenler, günahtır, faizi yükseltmeyeceğiz diyenler, faize teslim olmuş ve tüm vatandaşlarımızı da faiz ve dolar cenderesine mahkûm etmiştir.”

Yapılan zamların daha sonra yapılacak olan zamların habercisi olduğunu savunan İl Başkanı Deniz, “Daha piyasalar zamlanmadı. Şimdi sırada piyasaların zamlanması var. Buradan kimse esnafımızı suçlamaya kalkmasın. Çünkü maliyetleri yükselten bir hükümet var. Suçlu kötü yönetimdir. 2021 yılında elektrik fiyatları yüzde yüzden fazla artmıştır. Gıda fiyatları % 43,8, ulaştırma fiyatları % 53,6, kömür % 132,patates % 121, tüp % 119, margarin % 109, doğal gaza, yakıta yapılan zamlar ve ayrıca işsizlik, yoksulluk, artık dayanılmayacak ve katlanılamayacak boyuta gelmiştir. Vatandaşımız her alış verişe gittiğinde eli yanıyor. Elini bir şeye uzatamıyor. Artık sesimizi yükseltmek zorundayız. Yoksa bugün karşı karşıya kaldığımız zamlardan çok daha büyük zamlarla karşı karşıya kalacağız.

Bu nedenle Rize Meydanından sesleniyoruz. Hükümet yapmış olduğu tüm zamları geri almalıdır. Bezduk. Memur, memur emeklileri, SGK ve Bağkur emekli ücretlerine yapılan zamlar artırılmalıdır. En düşük emekli ücreti asgari ücret miktarı kadar olmalıdır. Çay üreticilerine fiyat farkı verilmelidir, Destekleme ücreti 13 kuruştan en az 1 TL’ye yükseltilmelidir. Çay müstahsillerine ayrıca gübre desteği verilmelidir. Esnaf ve işletmeler desteklenmeli, maliyetleri düşürülmelidir. Kötü yönetimler kaderimiz değildir. Aksine kötü yönetimlere karşı sesimizi yükseltmek irademizdir” .” diye konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın