DIŞ TİCARET UZMANI ERDAL HAVUZ, EKONOMİ’DEN ÇOK İYİ ANLIYOR.
AK PARTİ RİZE MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI ERDAL HAVUZ, RİZE TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAYIN ŞABAN AZİZ KARAMEHMETOĞLU’YU, MECLİS BAŞKANI SAYIN ÖMER FARUK OFLUOĞLU’YU VE DİĞER YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİ ZİYARET ETTİ.
HAVUZ ZİYARETİ ESNASINDA ŞU İFADELERE YER VERDİ:
Karadeniz sahil yolunu İkizdere üzerinden İspir’e oradan da Erzurum’a bağlayacak OVİT Tüneli, Rize’yi ve Karadeniz’i; Kuzey Kafkasya, Rusya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Orta Asya ve Orta Doğu’ya ve İran’a bağlayacak önemli bir güzergâhın en kritik geçiş noktasıdır. 800 milyar TL’yi aşan maliyetiyle AK PARTİ iktidarının bölgemize kazandırdığı Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerindendir. OVİT Tüneli devamında İyidere Vadisi Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde uluslararası dış ticaret için alternatif oluşturacak vadiler içinler en uygun olanıdır. İyidere yapılması planlanan Lojistik Merkezi, Doğu Karadeniz’in özellikle de İlimizin dış ticaret hacmini çok büyük bir oranda arttıracaktır.
Uluslararası ticarette söz sahibi olabilmek için yeterli ve gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olunması gereklidir. Ulaşım sistemleri içerisinde üstünlük sağlayabileceğimiz en önemli konu ise demiryolu taşımacılığıdır. Doğu Karadeniz Bölgesi Limanlarında demiryolu bağlantısı olmayan tek bölgedir.
Bölgemizin en önemli ihraç pazarlarından olan başta Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğu, Türki Cumhuriyetler ve Orta Asya ülkelerine yönelik ihracatımız yapılması düşünülen İyidere-Batum demiryolu ile önemli ölçüde artacaktır.
Böylece ülkemiz, Kafkasya ve Rusya demiryolu ağına bağlanmış olacaktır. İhraç yükü taşımalarında nakliye maliyetleri ¼ oranına düşecek Ülkemiz ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ihracat artışı sağlanacaktır. Ülkemiz Orta Asya ve Türki Cumhuriyetleri ile demiryolu bağlantısının olmaması, İran’ın Basra Körfezi’ndeki limanları ile Gürcistan’ın Poti ve Batum limanlarını avantajlı konuma getirmiştir. Rizeli ihracat firmalarımızın rekabet üstünlüğünü ele geçirebilmesi için Sarp Sınır Kapısı’ndaki geçişlerin hızlandırılması, Gümrüklerde tek pencere sisteminin bir an önce uygulamaya konulması gerekmektedir.
2023 Güçlü Türkiye Vizyonu’nda 500 milyar $ ihracat hedefini yakalamak için ihracatın önündeki bazı bürokratik engellerin kaldırılması yönünde 1967 tarih 6/7677 sayılı Türk Standartlarının uygulanması hakkındaki Tüzük, Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejim Kararları, Ürün Denetmenleri Yönetmeliği, 637 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (Ekonomi Bakanlığı Kuruluş KHK’sı), 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun başta olmak üzere ilgili Kanunlarda gerekli düzenlemelerin yapılması ve ihracatın canlandırılması gerekmektedir.
Hal Kanunu’nun bazı hükümleri tekrar gözden geçirilerek ülkemiz ve illimiz sebze hali firmaları rahat kavuşturulmalıdır. Böylelikle ülkemizin ihracatı ve dış ticaret hacmi artacaktır.
Yorum Yapın