Çaykur, Örnek Bir Sezona İmza Attı

Çaykur, Örnek Bir Sezona İmza Attı

 
Doğu Karadeniz'de Artvin'den Giresun'a kadar 49 fabrikayla Türk çay sektörüne yön veren ÇAYKUR, 2023 yılı yaş çay alım kampanyasının sonuna geldi.

Edinilen bilgilere göre ÇAYKUR bu yıl yaklaşık 586 bin ton çay alımı ile kapatacak gibi, stokta ise 109 bin ton kuru çay, satışta ise 2023'te 98 bin tona geldiği öğrenildi. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ÇAYKUR kampanya boyunca üreticilerine hiçbir sıkıntı yaşatmadı. Çay alımlarında kota ve kontenjan yok. Şöyle ki bu sene üretici nerede kendini güvende hissediyorsa çayını oraya verdi. ÇAYKUR alım yerlerinde  isteyen istediği saatte çayı getirdi ve sattı. ÇAYKUR'un kura çaya yüzde 15 zammından sonra özel sektör fiyat düşüremedi. İki senedir bu uygulanan fiyat politikası yaş çay ve kuru çayı aynı ölçüye getirdi. ÇAYKUR'un yaptığı bu uygulamalar ile çay sektörde üreticinin hiçbir mağduriyeti olmadı. Üretici rahat etti. Kurumlar, özel sektör rahat etti. Para açıklanan fiyatın altına düşmedi. Çay üretiminde her şey parayla. Budaması, yevmiyesi... Herkesin bir de ekmek parası. Budama konusunda en azından aynı şekilde bir yıl daha devam edecek gibi gözüküyor. Budama konusunda uzmanlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda aslında her işte olduğu gibi "acele" ediyoruz. Bu konuda gelen taze filizi aşağıya indirmeden, o budama alanındaki  filizlerle diğer yaprakları karıştırıp harmanlayıp kaliteyi yakalama fırsatımız var. O filizler  kaliteli filizler çünkü. Yine edinilen bilgiler doğrultusunda ÇAYKUR Beyaz çaya çok önem veriyor. Bu sene ÇAYKUR Beyaz çay yaş çay tomurcuğunu 205 kilo alabildi. Beyaz çayın kilosu bin beş yüz lira. Beyaz çay konusunda çay üreticisi biraz tembel gibi gözüküyor. ÇAYKUR beyaz çaya ağırlık veriyor ama bizce üretici kilosu bin beş yüz lira olan bu çaya pek fazla rağbet göstermiyor. 

SON MODEL İKİ YENİ FABRİKA SORUNSUZ ÇALIŞTI

Öte yandan bu sezon üretime açılan Çamlıhemşin ve İkizdere Çay Fabrikaları sorunsuz bir sezon geçirdiği öğrenildi. ÇAYKUR'da bundan önce açılan her yeni fabrika sıkıntılı bir çay alım süreci geçebilirdi ama ilk defa bu iki fabrika hiç sekteye uğramadığı öğrenildi. ÇAYKUR, Çamlıhemşin ve İkizdere'de güzel bir çay dönemi geçirdi.  Çamlıhemşin fabrikası bölge için örnek bir fabrika oldu. Her anlamda yapılacak diğer fabrikalara da örnek oldu diyebiliriz. Artı olarak Bölgede rahatlamış oldu. Ayder yolu üzerinde Çamlıhemşin fabrikası içinde açılan mağazayı görmek lazım , gerçekten çok güzel. Turizm açısından da çok güzel ve tam yerinde bir fabrika oldu çok rahatlıkla diyebiliriz.

BUNDAN SONRA AR-GE ÇALIŞMALARI ÖNEMLİ

ÇAYKUR'un başarılı Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim'in geçmiş dönemlerde bir sözü var; " Çaykur zarar  etmez etmemeli. İmalat var burada"  Sayın Genel Müdür çok doğru söylemiş, bende ilave edeyim; "Bizim çayımız zaten Dünya üzerine kar yağan tek çay olduğu için sağlıklı bir çay, bir o kadar da ender bir çayımız var.  Her ne kadar edinilen bilgiler doğrultusunda 100 e yakın ülkeye ihraç yapsak da fazla değil bir ya da yarım konteyner olsa da yapılacak şey satışı daha hızlandırmak olduğunu düşünüyorum. Bu arada dışarıdan çay gelmek kaydıyla aldığımız çay sattığımız çay ülkemize anca yetiyor bilgisi var elimizde. ÇAYKUR bundan sonra  AR-Ge çalışmalarını daha hızlandırmalı diye düşünüyorum.
 
"ÇAY, TERCİH EDİLEN BİR HEDİYE OLDU" 

 

ÇAYKUR'un Ankara da mağazası var geçen aylarda gidip, görmüştük. Başkentte bu mağazada hediye götürülecek konsepte bir çeşitlilik bu mağazalarda mevcut. Orada bizim gördüğümüz, insanlar bu mağazalarda güzel bir hediye formunda bunu alabiliyor. Mağazalarda her tür çayı da görebiliyorsunuz. Bunun için de bitkisel çaylar da var. Yeşil Çaylı helva da var. Bu mağazalar bu anlamda çok rağbet görüyor. Çay tercih edilir bir hediye oluyor.  Yine bu konuda edindiğimiz bilgiler doğrultusunda ÇAYKUR'un 85 marka 110 çeşit çay var. Müşteriler, eski nostaljik çayı da en son çıkan çayı da görüyor. Hepsi bir arada oluyor. Bu arada bir not paylaşalım sizlerle. Mağazalar arasında en çok ciro yapan mağaza Rize dışında Giresun Tirebolu mağazası. Yakında, Ziraat Çay Bahçesinde iki tane araç şarj cihazı konulacak, bu bilgiyi de paylaşalım sizlerle. Tabi Ülkemizin bir başka göz bebeği olan THY'de Rize ÇAYKUR çayı gökyüzünde içilmeye devam ediliyor. Soğuk çay DİDİ konusunda bir gerileme yok, şimdilik 80 milyon civarında gözükse de yıl sonuna kadar 110 milyon satış hedefi var. Son olarak ÇAYKUR SU girişimi var. Bu fabrika Düzce'de olacak. Çaykur su çıktı mı güvenerek içilecek bir su markası olacak tabi ki . Hem bayi sorunu da yok. Yani kısaca pazar sorunu da olmayacak. Özetle Çaykur ve Rize çayımızı pek çok alanda marka değeri ile geniş bir sektörde taçlandırmak için ÇAYKUR çalışanları gece gündüz çalışmalarına devam ediyor. “

AJANS53.COM ÖZEL

YASAL UYARI: BU HABER AJANS53.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR.


Yorumlar

  1. 2 0
    {usertitle}

    turgut çaylak

     16 Ekim 2023 23:05
         

    1-çaykur  bu  sezon  para  kazandımı  

    2-çay  üretici  rahat  ettiği  doğrudur.  

    3-çay  üretici  saldığı  paraadan  memnun  mu  ?

    4-çaykurun  banka  borçları  azaldımı  ?

    5-her  yıl  800,000 ton  yaş  çay  alan  çaykur  un  bu  yıl  580,000 de  kalması  ile  çaykurn  birim  maliyetlerinde  planlanandan  ne  kadar  sapma  oldu  ?

    bir çay mustahsili olarak merak ettim   sizn  bu  goy  goy  yazınızda  bu  sorulara  cevap  bulamadım   bir  gazeteci  olarak  5 n  bir  k   prensipleri  yerlerde  geziyor.  sadece  güzelleme  ve  şişirme  yapıyorsunuz   hep  penbe  hep  gri  siyah  beyaz  nerede


  2. 0 0
    {usertitle}

    Cafer Azman

     19 Ekim 2023 12:17
         

    Öncelikle haberden çok övmek nasıl bir haber oluyor anlamıyorum. Ülkemiz araştırmacı gazeteci konusunda çok fakir. 

    Çaykur ürün ve işletim konusunda sadece toplanan çayın alım konusunda kolaylıklar sunuyor. Bunun çok daha fazlasını özel sektörde sunuyor. Çaykura üreticinin çayını vermesi için her hangi bir artı yok.

    Çay tarımı tamamen kaderine terk edilmiş. Üreticiyi yönlendirecek, üretime teşvik edici hiç bir çalışma yok. Fabrikalar Ziraat mühendisleri dolu. Üreticiyle bir ilişkileri yok. Çayın sapı, çiçeği, tohumu ile bir çok ürün yapılabiliyor. Eskiyen çsylıkların yenilenmesi, yeni fidan üretimi, çayın toprağının kolay işlenmesi, yaş çayın toplanması gibi bir çok önemli konu başı boş bırakılmış. Resmi kadrolar var, makamlar dolu, hiç bir icraatı olmayan makamlar doldurulmuş. 

    Yıllardır aynı şekilde vahşi bir tarım yapılıyor. 

    Haliyle verim düştü. Tarla sahipleri yaşlandı. Yeni nesil çayın geliri ile çaylığın yanına dahi yaklaşmıyor. Çay yabancı işçilerin, sımsar ve yağmacıların kaderine bırakılmış. Çay ekonomik değer yerine sorun olarak görülüyor. Çay tarlalarının gerçek kişilere belirli şartlar ile kiraya verilmesi gibi çözüm odaklı bazı kararların alınması lazım. Çay bu şekliyle yok olacaktır.

Yorum Yapın