Op. Dr. Kerim Vardal’i Ebedi Hayata Uğurladık

BİR GÜZEL İNSANIN ARDINDAN

Op. Dr. Kerim Vardal’i Ebedi Hayata Uğurladık


 

 

Fatih Sultan KAR /İST.

 

Onu saygı değer büyüğüm Vural Kazmaz vasıtasıyla tanıdım.  Rize tarihinde yaşanmış olayları Rize Haber Dergisi’nde kaleme alıyor, o hatıraların kayıt altına alınmasını sağlıyordu. Memleket sevdalısı güzel insan Kerim Vardal ağabeyimizi ebedi âleme uğurladık. Üsküdar Şakirin Cami avlusunda dostları onu son yolculuğuna uğurlarken ardından hep güzel sözler güzel hatıralar anlatılıyor. 

 

Rize Lisesi’nin açılması için çok uğraş verdi

1952-53 yılları arasında Rize Belediye Başkanlığı yapmış olan Ahmet Vardal’in oğlu Abdulkerim Vardal ilk, orta öğreniminin ardından Rize ilinde Lise olmadığı için Liseyi Trabzon’da okumuştu. Bu yüzden Rize’de lise yapılmasını çok istiyordu. Arkadaşlarıyla bir yürüyüş düzenlemişti. “ Rize Lisesi açılmalıdır”, “Lise gençliğin geleceğidir” sloganları ile Rize caddelerinde yürüyen bu insanlar lise’nin açılışını hızlandırmışlardır. Kerim Vardal da bu işin öncüsü olmuştu. Ayrıca; 1950 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Maarif Vekili Ahmet Tevfik İleri ile birlikte Rize ilini ziyaretlerinde Orhan Bilgin ve Dr. Kerim Vardal, kendilerine hitaben birer konuşma yapmış, Rize Lisesi’nin biran evvel açılmasını istemişlerdir. Bu istekleri dinleyen ve bir konuşma yapan Başbakan Menderes : “Ben size söz veriyorum lise en kısa zamanda açılacaktır. Maarif Vekili Tevfik ileri sizin uşağınızdır. Oda bu işin takipçisi olacak” demişti.

 

Rize onun için özeldi

Rize onun için çok özeldi. Rize ilinin köklü bir ailesinden geldiği için gerek ailesinden duydukları ve gerek birebir içinde olduğu tarihi olayları kaleme alıyor ve arkadaşı Vural Kazmaz’ın sahibi olduğu Rize Haber dergisi aracılığıyla Rizelilerle paylaşmıştı. Rize ile ilgili yaptığım tarihi çalışmalarda bana çok katkısı olmuştu. Mekanı cennet olsun Yaratan sevenlerine sabırlar versin

 

Op. Dr Kerim Vardal  Kimdir?

1927 yılında Rize’de doğdu. İlk Orta tahsilini Rize’de Liseyi Trabzon’da tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde Genel Cerrah olarak görev yaptı. Paris'te L'Hopital Foch Hastanesi’nde göğüs cerrahisi üzerine ihtisasını tamamladı. Uzun yıllar Rize’de Devlet hastanesinde ve özel muayenehanesinde Rizelilere hizmet verdi. İstinye Devlet ve Pendik Devlet hastanelerinde çalıştıktan sonra emekli oldu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın