Başbakan Davutoğlu, seçim sonuçlarını değerlendirdiği programda koalisyon seçeneklerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, “Koalisyon için her türlü olasılığı değerlendiririz” dedi.
Davutoğlu, ‘Her şeyden önce seçim neticelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Seçimin güvenliği ve güvenirliği hiçbir zaman tartışma konusu yapılmamalı. Bütün oy veren vatandaş teşekkürü hak ediyor’ ifadelerine yer verdi.
Başbakan Davutoğlu, koalisyon seçeneklerine ilişkin ise, “Koalisyon için her türlü olasılığı değerlendiririz” dedi.
AK PARTİ'DEN BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NA TAM YETKİ
- AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE PARTİ SÖZCÜSÜ ATALAY:
- "MERKEZ KARAR YÜRÜTME KURULUMUZ, BAŞBAKANIMIZA 63. HÜKÜMETİN KURULMASI YÖNÜNDE YETKİ VERMİŞ OLDU. KARAR OY BİRLİĞİYLE VERİLDİ"
- "BİZ PARTİ OLARAK TÜRKİYE'NİN BÜYÜK PARTİSİ OLARAK SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ VE ŞU ANDA EN BÜYÜK SORUMLULUK AK PARTİ'YE DÜŞER"
- "AK PARTİ'NİN DENKLEM DIŞINDA OLDUĞU BİR TÜRKİYE SİYASETİ DÜŞÜNÜLEMEZ, TÜRKİYE SİYASETİNİN GELECEĞİ EN ÇOK AK PARTİ'NİN DEĞERLENDİRMELERİNE BAĞLI. ÜLKEMİZİN, MİLLETİMİZİN GELECEĞİ İLE İLGİLİ HER FEDAKARLIĞI YAPARIZ"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Merkez Karar Yürütme Kurulumuz, Başbakanımıza 63. hükümetin kurulması yönünde yetki vermiş oldu. Karar oy birliğiyle verildi" dedi.
AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısı sona erdi. Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan AK Parti Genel Merkezi'ndeki basına kapalı toplantı yaklaşık 6,5 saat sürdü. AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, toplantı sonrası açıklama yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 63. hükümetin kurulmasına MKYK'da oy birliği ile karar verildiğini açıklayan Atalay, şöyle devam etti:
"Partimiz tam bir Türkiye partisidir. Milletvekili çıkaramadığımız il sayısı sadece 5'tir. Doğrusu Türkiye'nin her tarafında olan bir partiyiz. Türkiye'nin büyük partisiyiz, birinci partisiyiz. MKYK'da değişik değerlendirmeler oldu. 50 kişilik MKYK'da yaklaşık 30 kişi söz aldı. Hem seçim süreci hem de sonrası ile ilgili görüşlerini beyan ettiler. Yoğun bir istişare süreci yaşıyoruz. Hemen seçimden bir gün sonra Pazartesi günü Genel Başkanımız Bakanları Kurulu ve MYK'yı birlikte toplamıştı. Bugün MKYK toplanmış oldu. Yarın genişletilmiş il başkanları var, belediye başkanları, il gençlik ve kadın kolları başkanlarımız aynı zamanda genel meclisi bulunan illerde meclis başkanlarımızla ayrı ayrı toplantılar yapacak genel başkanımız. İstişare sürecini çok önemli görüyoruz. Ayrıca şu anda yürüyen, üzerinde çalıştığımız bir analiz var. Geniş bir kamuoyu yoklaması yine Pazartesi günü yapılan toplantıda karar verilmişti, Başbakanımızın talimatıyla alanda her seçimden sonra yaparız. Yani parti olarak her seçim sonrası bir rapor hazırlamışızdır. Seçimdeki çalışmalarımız, seçim sonuçları, sonuçlar çok başarılı olabilir, az başarılı olabilir. Bunu sebepleri, analizleri hepsi yer alır. Şu anda geniş bir kamuoyu yoklaması yapılıyor. Kısa sürede onun da sonuçları ortaya çıkacak. Bu araştırmalarımızdan çıkan sonuçlar partimizin bundan sonrasıyla ilgili kararlara ve yürüteceğimiz politikalara ışık tutacak."
"AK PARTİ OLARAK ÇOK SORUMLU BİR POLİTİKA YÜRÜTÜYORUZ"
"AK Parti olarak çok sorumlu bir politika yürütüyoruz" diyen Atalay, "İlk gün seçim gecesi 12.00'a doğru Genel Başkanımızın balkon konuşmasında gördüğünüz gibi seçim sonucuyla ilgili çok sorumlu, toplumumuzu rahatlatan, pozitif mesajlar veren bir konuşma yaptı. Ertesi gün bunun etkisini gördük. Vatandaşlarımız ve ülkemiz için önemliydi" dedi.
Yurt dışı katılımlarıyla ilgili illerde milletvekili sayılarında yaşanan değişikliklerle ilgili açıklama yapan Atalay, AK Parti'nin elindeki verilere göre yurt dışı oyları geldikten sonra 3 ilde değişiklik olduğunu belirtti. Atalay, bu illerin Amasya, İzmir ve Kocaeli olduğunu kaydetti. Atalay, "Biz parti olarak, Türkiye'nin büyük partisi olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve şu anda en büyük sorumluluk AK Parti'ye düşer. Bu sürecin iyi yönetilmesi yönünde büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Teşkilatlarımızın ve bütün vatandaşlarımızın psikolojisinin yüksek tutulması takdir edersiniz bu geçiş süreçlerinde çok önemlidir. Onun gayreti içindeyiz. Yani biz buradayız, bir davamız var, güçlü bir partiyiz, özgüvenimiz yüksek. Ülkemizin ve milletimizin geleceği her şeyden değerli, yoğunlaştığımız burası, bundan sonra da öyle olacak. Bu konuda sorumluluğumuzun farkındayız. Şunu, bugünkü seçim sonuçları da gösteriyor, AK Parti'nin denklem dışında olduğu bir Türkiye siyaseti düşünülemez. Sadece 5 ilimizde milletvekili olmayan tam bir Türkiye partisiyiz. Dolayısıyla Türkiye siyasetinin geleceği en çok AK Parti'nin değerlendirmelerine bağlı. Ülkemizin, milletimizin geleceği ile ilgili her fedakarlığı yaparız. Bugünlerde de yapıyoruz. Bütün o değerlendirmeler sonrası inşallah belli kararlar da alınacaktır" ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN-DENİZ BAYKAL GÖRÜŞMESİ
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Atalay, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sayın Deniz Baykal ile görüşmesini nasıl okuyorsunuz?" sorusuna, "Sayın Baykal'ın Cumhurbaşkanımızla görüşmesi zaten kendisi tarafından açıklandı. Biz onun dışında bir bilgi sahibi değiliz. Resmi sonuçlar kamuoyuna açıklandıktan sonra biliyorsunuz Meclis'in en yaşlı üyesi olarak Meclis Sayın Baykal'ın başkanlığında toplanacak. Bizim gördüğümüz o çerçevede bir görüşmedir ama başka bir şey varsa da kendilerinin açıklaması daha uygun olur" karşılığını verdi.
Koalisyon tartışmalarının hatırlatılarak, "Nasıl bir orta yol bulunacak? Türkiye erken seçime ne kadar yakın, ne kadar uzak?" sorusu üzerine Atalay, "Bütün bunlar zaten bizim toplantılarımızın konusu. Bir karar verildiğinde açıklanır. MKYK bugün bu konuda Başbakanımıza yetki vermiştir. Bundan sonra istişareler sonrası karar verilir ve kendileri de açıklarlar veya biz açıklarız" dedi.
KOALİSYON TARTIŞMALARI
Atalay, koalisyon görüşmeleri konusunda ilk olarak kiminle koalisyon yapılacağı konusunda bir karar verilip verilmediğinin sorulmasına ilişkin, "Öyle bir kararımız yok. Bu yetki Başbakanımızın, zaten şu anda Başbakan, hükümet kurulana kadar devamı yönünde Cumhurbaşkanımızın verdiği bir görev var. Başbakanımıza bu konularda yetki veriyoruz, Başbakanımız da istişare yapıyor. Bütün bu değerlendirmelerden sonra bu konular biraz netleşir. Şu anda o çerçevede bir şey söylememiz mümkün değil. Detay verebileceğim şeyleri verdim. Onun dışında sizlerle paylaşacağım karar verilmiş bir şey yok" yanıtını verdi.
CHP Antalya Milletvekili Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden sonra "Sayın Cumhurbaşkanının her türlü koalisyon modeline açık olduğunu gördüm" yönündeki açıklamasını nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Atalay, "Değerlendiremiyorum şu anda. Tarafların açıklamaları o yönde. Biraz daha netleşirse belki değerlendiririz ama şu anda Cumhurbaşkanı ile ilgili bir konuyu değerlendirme durumunda olamıyorum" cevabını verdi.
"MUHALEFET İLE TEMASIMIZ OLMADI"
AK Parti'nin CHP, MHP ya da HDP ile bir teması olup olmadığı yönündeki soruya ise Atalay, "Bizim şu anda bir temasımız yok, bizim şu anda bir kararımız yok. Biliyorsunuz seçim sonrası kendi istişarelerimizi yapıyoruz. Geleceğe dönük karar oluşturma yönünde çalışmaları yürütüyoruz" karşılığını verdi.
Bir gazetecinin "AK Parti'nin koalisyon sürecinde paralel yapıyla mücadele ya da çözüm sürecinden vazgeçer mi?" sorusu üzerine Atalay, "Bunlar hepsi çok daha konuşulacak konular ama bugün MKYK'nın çalışmasıyla ilgili sizi bilgilendirmiş olayım. Müsaade ederseniz önümüzdeki zamanlarda bu konuları tekrar daha paylaşırız" dedi.
Yorum Yapın