Ulaştırma Bakanı Hayal Satıyor

Ulaştırma bakanı Kura çekim programında “Hamdolsun bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Ulaşım altyapısı çok ama çok gelişmiş bir Trabzon var. Çünkü, son 24 yılda Trabzon’un ulaşım ve iletişim altyapısına 260 milyar lira yatırım gerçekleştirdik.” Dedi!
Şimdi Trabzonlu bakanın sözünü biraz açalım;
Trabzon’un nüfusu 800 bin civarında. Yani, Ordu’nun nüfusu kadar! Rize’nin 2,5 katı. Yani aynı dönemde Ordu ilimiz 260 milyar, Cumhurbaşkanının, Başbakanların şehri Rize 104 milyar Tl ulaştırma altyapısına yatırım alması gerekmez mi?
Bu ikrar bütün bölge müdürlüklerini elinde bulunduran Trabzon’un gelen paraların, yatırımların kaymağını yediğini gösteriyor.
“23 karayolu projemize devam ediyoruz” diyor bir de. Fakat miktar açıklamıyor. Orduda, Fatsa’da trafik kilitlenmiş, çevre yolları bir türlü bitirilmemişken, milletin gözüne sokarcasına adaletsizliği açık açık dile getiriyor.
Bölgede yaşayanların hakkını yiyen zihniyet, bir parmak bal çalmayı da unutmuyor:
“Samsun-Trabzon-Sarp hızlı tren demiryolu projemiz ile Samsun’dan itibaren Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin olmak üzere tüm kentlerimizi birbirine “bağlamış” olacağız. Bu hattımız geçtiğimiz aylarda 120 kilometrelik Kırıkkale (Delice)-Çorum etabıyla yapım çalışmalarını başlattığımız Ankara-Kırıkkale Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı projesiyle de entegre olacak. Böylece hızlı trenle Trabzon Ankara arasında 4,5 saatte ulaşım da mümkün hale gelecek” diyor.
Güler misin, ağlar mısın? Samsun Ordu arası hızlı tren hattı proje ihalesi yapıldı, aceleyle iptal edildi. Kaç sene oldu unuttum.
Cumhurbaşkanımız Trabzon’da Samsun Sarp demiryolu sözünü on binlerin huzurunda verdi!
Fakat ulaştırma bakanlığı bu sözü unuttu. Hiçbir çalışma yok. Oysa Samsun Sarp demiryolu bölgenin “kaderini” değiştirecek hayatı bir projedir ve hiçbir siyasi polemik konusu olmaması gerekir. Yapım anlamında proje çalışmalarına behemahal başlanmalıdır.
Trabzon hava limanı yenilenme girişimini birleri 15 milyar, birileri 45 milyar diyor. Temeli atılacağı söylenen devasa yatırımın fiyatı resmen açıklanmadı. Bu eğer 45 milyarsa yazık derim başka bir şey demem!
Şu var. Bu yatırım zorunlu ise, diğer hava limanları dolu dolu çalıştırılmasına rağmen 4 milyon kapasiteye yaklaşmışsa elbette ve zorunlu olarak yeni bir hava limanı yapılması gerekir.
Diğer türlü 260 milyar yatırım almış, eşdeğer vilayetlerin yatırımları ertelenmiş, yapılmamışsa, kaderimiz Samsun Sarp’a bir başlangıç olabilecek bu miktar bir para harcanması çok da gerekli olmadığı görüşleri piyasada dolanırken bu projeye karar vermek, gerçekten cesaret işidir.
Samsun Sarp bir bölgenin kurtuluşunun işaret fişeğidir. Bu bölgede yaşayan insanlar bin bir umut bağladıkları bu projeye devletin adaletli bir yaklaşımla başlaması gerektiği görüşü hâkimdir.
O nedenle hayal satmak doğru bir yaklaşım olmaz.
Samsun Sarp bir an önce başlamalıdır.
Baki selam ve dua ile…
Metin Topçu
Yorum Yapın