RiZELi, DANA MI YiYOR YOKSA BEYGiR Mi?

RiZELi, DANA MI YiYOR YOKSA BEYGiR Mi?


İnsan sağlığı önemli. Denetimli, mühürlü sağlıklı et için elbette başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Rize Belediyesi üzerine düşen görevi yerine getirip denetimlerini yaparak mühürlü olan sağlıklı etleri onaylayacak.

Rize’de uzun zamandan beri mezbahane sorunu var. Bu, Rize’nin ilçelerini de kapsıyor. Rize Belediyesi önceki yıllarda mezbahaneyi özelleştirmişti. Gelinen noktada ise bir yıldan fazladır Rize’nin ve ilçelerinin tek hayvan kesim yeri olan mezbahane kapandı. Dolayısıyla Rize’ye dışardan et geliyor, hem de kamyon kamyon.

Rize Belediyesinin Çiftekavak Mahallesi’nde daimi kurban kesim tesisi ve hayvan pazarı inşaatı devam ediyor. Bu proje yaklaşık 6.000 hayvan kapasitesine sahip. 30.600 metre kare kapalı hizmet alanı bulunan hayvan pazarı, 682 metre kare de sosyal alanı bulunmakta. Bence eksik olan, Rizeli kasapların da çok istediği modern bir mezbahane. Rize Belediyesi kasap esnafının sesini dinlemeli. Bu iş sadece kasap esnafını ilgilendirmiyor. Binlerce Rizeliyi de ilgilendiriyor. Her ay yaklaşık 100 ton et dışardan Rize’ye geliyor. Özellikle Amasya / Suluova başta olmak üzere Kayseri, Ankara, Afyon’dan Rize’ye tonlarca et geliyor. Bunun kasabı var, lokantası var.

Bu kentin acil olarak mezbahaneye ihtiyacı var. Rize ve ilçelerinde yaklaşık 80 adet kasap dükkânı var. Kasap esnafı mallarını o illerde kestirip Rize’ye götürüyor. Bu da başta maliyet olmak üzere, etler iki gün yollarda, iki gün de dolaplarda beklemek zorunda kalıyor. Dışarıdan gelen arabaları görüyoruz, viyadük altında, sahil yolu üzerinde son derece sağlıksız bir şekilde devirdaim oluyor. Dolayısıyla hem sağlık açısından hem de maddi açıdan olumsuz bir tablo karşımızda duruyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketine bu sağlıksız görüntüler hiç ama hiç yakışmıyor.

Mezbahane olmayışı kaçak kesimi de tetiklemiştir. Geçtiğimiz günlerde Trabzon’da yaşanan olayda bir ineğin mahallede kesilmesi sonrası şap hastalığına rastlanmıştı. İlla ki böyle bir vaka mı Rize’de olması gerekiyor? Rizelinin ne yediğini bilmesi gerekmiyor mu?

Rizeli, dana mı yiyor, yoksa beygir mi? Kuzu mu yiyor, yoksa merkep mi? Rizeli tosun mu yiyor, yoksa sıpa mı?

Evet sayın yetkililer;

Rize’de “büyükbaş” sorunu var. Bu sorunu çözecek büyük başlar bir an önce ne yediklerini araştırsınlar, daha sonra Rize’nin mezbahane sorununa bir an önce el atsınlar. Hazır proje var, sadece Kurban Bayramı öncesi 15 günlüğüne yapılan bu yatırıma ilave bir proje daha ekleyin ve son derece modern entegre et tesisini Rize ve ilçelerine hizmet verecek şekilde yapın. İster belediye işletsin, isterseniz özelleştirin ama mezbahane sorununu çözün. Kasaplar Odası’ndan bu iş için fikir alın, ortak akılda birleşin.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın

Benzer Haberler