Okunmuş Takım!..

 


Okunmuş Takım!

Erzurum deplasman maçı her takım için zor bir deplasman maçı. Hele ki bu mevsimde, yüksek rakım altında, ağır bir zemin ve buz gibi bir havada oynuyorsanız vay halinize derim size..

Yaklaşan yerel seçimler öncesi hangi ilde veya ilçede kimin Belediye Başkanı olacağını mahalle muhtarlarına sorun o size net bir cevap verir. Bunu yazmamda ki sebep ise futbolda devre arası transferleri ile ilgili. Bana sen devre arası transfer politikanı göster, ben sana sezon sonu küme de kalır mısın, şampiyon olur musun sorusuna net bir cevap vereyim ’den geçiyor…

Panik halinde transferin son günleri içinde aldığın oyuncu sana fazla bir şey katmaz. Örnek iki sezon önce devre arası transferinde Edomwoyi ve Nosa ikilisinde olduğu gibi. Bu sezon ligin ilk yarısında Rizespor kulüp tarihinin en kötü performansını gösterdi ve 12 puan ile dibe çakılmıştı. Teknik direktör Okan Buruk, aylar önce sabahlara kadar maç izledi, listesine aldığı oyuncularla bire bir telefonda görüştü, onlardan net bilgi aldı. Öyle birileri gibi Kweuke’nin meşhur menajeri aranarak bana iki oyuncu daha gönder indiregandi politikası izlenmedi. Rizespor’un devre arası transferinde bir isimden bahsedeyim size. Nakoulma denilen oyuncu yarım sezon boşta kalan bir oyuncu idi. Okan hoca, Nakoulma ile saatlerce konuştu, durumunu sordu, yetmedi, teknoloji devreye girdi, bu oyuncu her gün bireysel antrenör eşliğinde yaptığı çalışmaları Okan hocaya izletti ve Okan hoca bu görüntüler sonrası Nakoulma’ya karar kırdı. Hemen ilave edeyim Nakoulma dışında kanat için iki aday daha vardı. Biri İspanya liginde top koşturan Serdar Gürler, diğeri ise Kasımpaşa’dan Eduok. Okan hoca, Serdar için bana ;” Görüştüm  kendisi ile “ demişti ama İspanyol kulübü çok yüksek kiralama bedeli istedi bizden, Göztepe Başkanı parayı saydı aldı, Eduok’ta ise Kasımpaşa takımı aynı şekilde bonservis bedeli istedi futbolcu ise 3 yıllık sağlam kontrat ile karşımıza çıktı” demişti. Sonuçta bu özel bilgileri sizden paylaşmamda ki tek neden Nakoulma’nın bonservis bedeli olmayışı ve bu oyuncunun bize sadece 260 bin Avro maliyeti olduğu. Şimdi karar sizin? Art niyetli bir teknik adam Erzurum takımının yaptığı gibi yaklaşık 2 Milyon Avro maliyet altında 3 yıllık sağlam kontrat eşliğinde sana Eduok’u aldırır dı? Olay bu … Karar sizin…

Devre arası transferinde kısaca “iş bilenin kılıç kuşananın” diyelim ve eski teknik adam Şifo Mehmet’in Rize’den ayrıldığı son maçta biz basın mensuplarına karşı söylediği son söz olan “Kılıçla yaşayan, kılıçla ölür” sözü ile devre arası transferlerinde iki takım arasında hem ekonomik hem de kalite olarak farkın olduğunu söyleyelim.  Maddi olarak bu konuda resmi rakam verecek olursam Erzurum takımı 6 oyuncuya 7,5 milyon Avro harcadı biz ise 7 oyuncuya 3 Milyon Avro harcadık notunu düşelim ve maça geçelim..

Yeşil – mavili takım ligin ikinci devresinde oynadığı maçlar bıçak sırtı. Lige sağlam bir  giriş yapan atmaca, Kasımpaşa galibiyetini evinde Akhisarspor’u mağlup  ederek taçlandırırken, dünde komşusu Erzurumspor ile adeta 6 puanlık bir maça çıkmıştı.

İki takım adına alttan kurtulma adına bu kritik maçtan bana göre Rizespor maçtan önce Kendirilispor’u özel uçağa alarak çok büyük bir abilik yaptı ve maç önü büyük bir manevi dua aldı diyebilirim.

Dünya yeryüzünde metrekareye en fazla “hafiz” yetiştiren tek toprak olan Kendirli beldesinin amatör takımı Rizespor Başkanı ve yönetimi tarafından özel uçakla Erzurum’a uçtu. Helal olsun bu karara imza atan yönetime ve aynı zamanda uçakta o mütevaziliği gösteren teknik adam Okan Buruk’a..  Bu hayır duası altında yeşil – mavili takım Erzurum’da 90 dakika boyunca çok iyi mücadele etti.

Maça zeminden dolayı ayakta durmakta zorluk çekerek başlayan Rizespor, ilk devre ev sahibi takımın özellikle duran toplar ve şişirme pozisyonları altında geçirdi. Erzurum takımı soldan Edouk ile etkili geldi, bizim takım hem savunmada hem orta sahada savaştı durdu derken, 41’de ev sahibinin attığı bariz faullü gole orta hakem Özgür Yankaya önce okey verirken, daha sonra hakemin imdadına ise Riva yetişti ve golü doğru bir karar ile iptal etti. İlk yarı boyunca ev sahibi takım taraftarının desteği altında aşırı sert bir oyun ortaya koydu buna ilave ise hemen hemen her pozisyona itiraz eden ve maçın hakemini etkilemeye çalışan bir takım konumunda yer alan Erzurumspor sahada vardı, bizim adımıza ise sadece ve sadece ayakta kalmaya çalışan iyi niyet altında top oynamaya çalışan Rizespor..

Maçın ikinci devresinde ise değişen bir şey yoktu. Buz gibi havada tecrübeli oyuncu Egemen ilk yarından kalan sarı kartı olduğunu unutmuş olacak ki, bir pozisyonda Vedat’a hava topunda dirseğini geçirdi. Net sarı kart ve dolayısıyla çift sarıdan kırmızı olması lazım ama orta hakem soyadı gibi “Yancılık” yaptı ve görmemezlikten geldi.

Hakemi, taraftarını, hava şartlarını, zemini arkasına alan Erzurumspor ikinci devre yüklendikçe yüklendi bizim kaleye. Özellikle sayısız korner atışlarından bunaltı bizi derken, maçın 77. Dakikası içinde maçta tek kaleyi bulan şutumuz Boldrin’in ayağından filelere giderken,  bu golde aslan payı oyuna sonradan giren Nakoulma'ya  yazar. Leşi Boldirin’in önüne bırakmadan önce Erzurumspor ceza sahası üzerinde slalom yapan Burkina Fasolu oyuncu mavi beyazlı üç oyuncunun belinden “şırınga” ile önce su çekti, daha sonra aradan meşin yuvarlağı Boldirin’in önüne salarak kalitesini bir kez daha gösterdi.

Ev sahibi takım yediği bu şok gol ile yine şuursuzca yüklendi derken, bu kez devreye Okan hoca girdi. Tıpkı Kasımpaşa deplasman maçında olduğu gibi taktiksel bir değişiklik yaptı. Sağ tarafa Orhan’ı aldı, bu bölgede iyi işler yapan Moroziuk’i ise sol kanada çekerek ortayı bir kez daha kararttı. Okan hocanın son çeyrekte sahada taktiksel dokunuşları, tribünden sabah namazı altında yola çıkan binlerce Rizespor taraftarının tezahüratları eşliğinde son dakika içinde artan formu ile parmak ısırtan kaleci Gökhan’ın Egemen’in kafasında ölümcül kurtarışı derken maçta son düdük de geldi.

Yeşil – mavili takım 3’de 3 yaparak yoluna devam etti. Bu galibiyet çok ama çok önemli idi. Ligde bazı maçlar vardır. Futbol şansı yanında olacak. Bu konuda Rizespor, ilk yarı çok puan kaybetmişti. Futbol şansı bizim yanımızda hiç olmamıştı. Erzurumspor maçında bir gün önce özel uçağa misafir olan Kendirlispor ve o bölgenin hafızlarının duaları kabul gördü diyelim. Dediğim gibi bazı maçlarda futbol şansı yanında olacak, bunun yanında ise nefesi kuvvetli hocaların duasını da eklediğin zaman “okunmuş takım” olursun.. 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

  1. 1 0
    {usertitle}

    Tuncay Selimoğlu

     4 Şubat 2019 15:09
         

    Trabzondan Erzuruma özel uçak mı olur diye çok eleştirdim geçen hafta,hatta bunu dile getirene,düşünene,ayarlayana.. hoca olsun yönetim olsun arkalarından çok salladım ama maçın alınmasının en önemli sebebi özel uçak olmuş, her kim düşünmüşse bu işi hakkını helal etsin,Allah razı olsun, tebrikler takım

Yorum Yapın