11 Mart'ta ilk koronavirüsü vakasının görüldüğü Türkiye geçen yazdan sonra ikinci kez kontrollü normalleşmeye geçiyor. İller düşük, orta, yüksek, çok yüksek risk gruplarına göre dörde ayrıldı ve farklı farklı kurallarla göre normalleşecekler.
Herkesin kafası biraz karışık...
İşte 10 soruda kontrollü normalleşmede herkesin aklına takılan sorular...
1-Restoranlara gidebilecek miyim?
Düşük: 07:00-19:00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite kuralına uyularak açılacak. 19:00-21:00 arasında bu mekanlar paket servis ve gel-al hizmeti verecek. 21:00-00:00 arasında sadece paket servisi yapacak.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Düşük ile aynı
Çok yüksek: Çok yüksek riskli illerde yeme-içme yerleri 10.00-20.00 arasında paket servis/gel-al, 20.00-00.00 arasında sadece paket servis hizmeti verebilecek.
2-Hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması ne oldu?
Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm Türkiye'de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
3-Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasına ne oldu?
Düşük: Hafta sonları 05:00-21:00 saatleri arasında sokağa çıkılabilecek.
Orta: Aynısı
Yüksek: Cumartesi 05:00-21:00 arası sokağa çıkılabilecek. Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek.
Çok yüksek: Aynısı
4-Çocuğumu okula gönderecek miyim?
Düşük: Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecek. Bu illerde yüz yüze eğitime, okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada 2 gün, ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, lise hazırlık 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde başlanacak.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Yüz yüze eğitime geçiş süreci ise okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 2 gün, 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olarak başlanacak.
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
5- Bir ilden bir ile seyahat edebilecek miyim?
Şehirler arası seyahat kuralları normalleşme öncesi belirlenen koşullarda devam edecek. Hafta sonu bir ilden bir ile gitmek durumunda olan vatandaşların yanlarında ilgili belgelerini bulundurmaları beklenecek. Konuyla ilgili olarak Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın ek bir genelge yayımlayarak durumu netleştirmesi bekleniyor.
6- 20 yaşın altındakilerin veya 65 yaşın üstündekilerin sokağa çıkma sınırlaması devam edecek mi?
Düşük: Sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: 65 yaş ve üzerindekiler 10.00-14.00 arasında, 20 yaş altındakiler 14.00-18.00 arasında sokağa çıkabilecek
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
7-Halı sahaya gidebilecek miyim?
Düşük: HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı sahalar 09.00-19.00'da faaliyet gösterebilecek.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Halı sahalar açılmayacak
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
8-Nikah ve düğünlere gidebilecek miyiz?
Düşük: Maksimum 100 kişi olacak ve süre 1 saati aşmayacak.
Orta: Düşük ile aynı
Yüksek: Maksimum 50 kişi olacak ve süre 1 saati aşmayacak.
Çok yüksek: Yüksek ile aynı
9-Yaşadığım ildeki kurallar tekrar değişebilir mi?
İllerde 100 bin kişiye düşen vaka sayısı artış gösterirse kurallar daha katı bir şekilde uygulanacak.
10-Memurların mesai saatleri değişti mi?
Kamuda esnek çalışma modeli sona erdiriliyor. Kamu çalışanları memurlar salgın öncesi normal mesai saatlerine geri dönecek.
Hangi il, hangi risk grubunda?
Düşük risk: Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van. (14 il)
Orta risk: Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Tunceli, Yozgat. (28 il)
Yüksek risk: Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak. (22 il)
İşte Kovid-19’da normalleşme tablosu: ‘Ne, ne zaman ve nasıl yasak?
Çok yüksek risk: Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon. (17 il)
Kovid-19’da yeni bir düzenlemeye giden Sağlık Bakanlığı 100.000 nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre illeri sınıflandırdı.
Bu değerlendirme ile 81 şehir düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renkleri ayrıldı. Her hafta risk durumuna göre iller renkleri yeniden tespit edilecek. Ayrıca her iki haftada bir de normalleşme uygulaması güncellenecek.
Valilikler başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurulları bu güncellemeye göre uygulamayı gözden geçirecek ve yeni düzenlemelere gidecek. Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.
Ülkenin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 5.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek. Restoran lokanta kafeterya tatlıcı pastane kıraathane çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında %50 kapasiteyle sürdürebilecek. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde sabah 09:00 ile akşam 19:00 arasında faaliyet gösterebilecek.
Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecek. Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken yüksek ve çok yüksek riski sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacak. Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişi yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
Sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek. Buna göre okullarda kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilecek. Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
Yorum Yapın