Ovit Tüneli’nin devamı niteliğinde olan İspir Dallıkavak Tüneli Ne Durumda ?..

Dallıkavak Tüneli'nin yüzde 81'lik kısmı kazıldı


 

Erzurum-Rize arasındaki Ovit Tüneli'nin devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde olan Erzurum ile ilçesi İspir arasındaki Dallıkavak Tüneli ve bağlantı yollarının hizmete girmesiyle mevcut yol 4,4 kilometre kısalacak, seyahat süresi de yaklaşık 15 dakika azalacak.

Trafiği rahatlatıp can ve mal güvenliğinin yanı sıra zaman ve yakıttan tasarruf sağlayacak tünel sayesinde de 2 bin 349 metre olan Dallıkavak Geçidi'nin rakımı 2 bin 143 metreye düşecek.

Şu an yüzde 81'lik kısmına denk gelen 5 bin 58 metrelik kısmında kazı destek, yüzde 49'luk bölümüne denk gelen 3 bin 39 metrelik kısmında kaplama betonu işlemi tamamlanan tüneldeki çalışmalar devam ediyor.

Erzurum Valisi Okay Memiş, AA muhabirine, bölgede yapımı devam eden çok sayıda tünel olduğunu ve bunların arasında Kop'un ayrı bir önem taşıdığını aktardı.

Kop Tüneli inşaatının uzamasının nedeninin tüneldeki zemin faktöründen kaynaklandığını belirten Memiş, “Bölgemizde birçok tünel yapımı var. Tarihi İpekyolu'ndaki Erzurum'u Bayburt ve Gümüşhane üzerinden Trabzon'a bağlayan Kop Tüneli de büyük önem taşıyor. Kop'un zeminde sorunlar yaşandı. Bilinenin aksine tünel yapılan bölge kayalıksa, zemin granit gibi sağlamsa tünel inşaatı daha çok hızlı ilerliyor ancak kil tabakasına rastlarsanız yavaşlıyor. Kop'ta da bu durum olmuştu." diye konuştu.

- "Tüneller, Doğu Anadolu ve Karadeniz'in kaderini değiştirecek"

Memiş, Kop ve yapımı devam eden diğer tünellerin hizmete açılmasıyla Doğu Anadolu ile Karadeniz'in kaderinin değişeceğini dile getirdi.
Trabzon-Gümüşhane kara yolundaki Zigana Tüneli ile Erzurum-Bayburt arasındaki Kop Tüneli'nin inşaat aşamalarının birbiriyle asla karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Memiş, şöyle konuştu:
"Tünel inşaatları hızla devam ediyor. Güzergahımızda Zigana Tüneli var, orada günlük tünel kazısı zaman zaman 8 metre, bazen 12 metreye kadar çıkıyor. Kop Tüneli'nde ise bazen 50 santimetre bile zor açılıyor, sağlıklı tahkimat yapmak gerekiyor. Erzurum Valiliği olarak Erzurum milletvekillerimiz ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan iki şey istedik. Bu tünellerin bir an evvel bitirilmesi."

Memiş, tünellerin hizmete açılmasıyla bölgenin ekonomik anlamda farklılığı hissedeceğini vurguladı.

Erzurum'un kamu alanında devlet tarafından önemli yatırımlar aldığını, tünellerin ise olmazsa olmaz yatırımlar olduğunu anımsatan Memiş, şunları kaydetti:
"Kop ve Ovit'in devamı olan Dallıkavak ve Kırık tünellerinin yanı sıra şehrimizi Bingöl'e bağlayacak olan Kiriş Tüneli'nin 2023'e kadar bitirilmesi en önemli talebimiz. Kamu ve sağlık hizmetleri, eğitim ve kültür açısından bu hizmetler önemli, bu tür tünel yatırımlarını almamız gerekiyor. Bu tüneller bitirilince bu bölgeye adeta bir baypas olacak, damarlarımızı iyice açmış olacak."

- "Tüneller açılınca Erzurum'un bölge merkezi hüviyeti artacak"

Memiş, Kop Tünel inşaatını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile incelediklerini ve bu tünellerin bölgeye neler katacağını yerinde gördüklerini söyledi.

Dallıkavak Tüneli'nin açılmasının ise Erzurum'un Karadeniz'e açılan diğer kapısı haline geleceğini belirten Memiş, şöyle devam etti:
"Zigana ve devamı olan tüneller bitince Erzurum-Trabzon arası mesafe artık 2 saate inecek, bu müthiş bir şey. Dallıkavak ve Kırık tünelleri tamamlanınca Ovit Tüneli üzerinden Erzurum'dan neredeyse bir buçuk, iki saatte Trabzon'un Of ilçesine, Rize'ye gidiyorsunuz. Erzurum'un tüm ticari eylemlerini yapma ve limanlara inme hayali gerçekleşiyor. Şehirlerin birbirine yakın olması çok değerli. Tarihte olduğu gibi Erzurum yerleşim yeri olarak çok önemli ticaret merkezi ve tüneller açılınca Erzurum'un bölge merkezi hüviyeti de artacak." 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın