Rize'de Çatıya "teleferik"li onarım

Çatıya "teleferik"li onarım

 

 
- Rize'nin Derepazarı ilçesinde yaşayan çatı ustası Muharrem Sancaktutan, yol uzak olunca evinin çatısını onarmak için çareyi ana yol ile çatı arasına ilkel teleferik kurmakta buldu
- Bulduğu "kolay çözümle" evinin çatısını kısa sürede onaran Sancaktutan:
- "Karadeniz insanının zorlandı mı çözüm bulmak için muhakkak aklına uygun bir şeyler gelmesi gerekiyor. Bu da Karadeniz insanının zekasına has bir şey. Arazilerimiz engebeli olduğundan böyle şeyleri düşünmek zorundayız"

Rize'nin Derepazarı ilçesinde yaşayan çatı ustası Muharrem Sancaktutan, evinin çatısını kurduğu ilkel teleferikten faydalanarak onardı.

Eriklimanı Mahallesi'nde yaşayan çatı ustası Sancaktutan, yaptığı açıklamada, arazinin engebeli oluşu nedeniyle her evin önüne kadar yol gitmediğini söyledi.

Kendi evinin de yola uzak olduğunu belirten Sancaktutan, eskiyen çatısını onarmak için işe koyulduğunu, yol sorununa çözüm bulmak için de çatı ile ana yol arasına ilkel teleferik kurduğunu anlattı.

Teleferik sayesinde eski malzemeleri çatıdan kolayca aşağıya indirdiğini, yeni malzemeleri de çatıya rahatça çıkardığını aktaran Sancaktutan, "Burada böyle bir ihtiyaç duyulunca bu teleferik sistemini buraya kurmayı düşündük. Evin çatısında kiremitlerin eskimesinden dolayı üzerindeki örtüsünün değişmesi gerekiyordu. Bu örtünün de değişmesi için yeni malzemeleri teleferik yardımıyla çatıya çektik. Eski kiremitleri de aşağıya çekmek için teleferik çok işimize yaradı. Hem uygun hem de kolay oldu" diye konuştu.

Sancaktutan, bölgede ilkel teleferik sisteminin daha çok tarım arazilerinde kullanıldığına dikkati çekerek, teleferiklerin daha çok insan gücüne ihtiyacı gidermek amacıyla kullanıldığını söyledi.

"Rize'nin yağışlı olması nedeniyle bu evin çatısı çok deforme olmuştu ve yenisiyle değişmesi gerekiyordu" diyen Sancaktutan, şunları kaydetti:

"Bunu onarmak için de eve direkt yol gitmediğinden ilkel teleferik yapmak aklımıza geldi. Eski malzemenin aşağı inmesi ve yeni malzemelerin yukarı çıkması tonları ifade ediyordu. Bir günlük çalışmanın ardından teleferik sistemini evle yol arasındaki, yaklaşık 100 metrelik mesafeye kurduk. Normalde 15 günde yapabileceğimiz ve çok yorulacağımız çalışmayı 5 günde tamamlamış olduk.

 


Bu sayede hem insan gücünden hem de zamandan kazanmış olduk."

- "Karadeniz insanı zorlandı mı muhakkak çözüm bulur"

Sancaktutan, insan gücüyle 10 kişinin yapacağı işi teleferik sayesinde 3 kişiyle yaptıklarını ifade etti.

Sancaktutan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Karadeniz insanının zorlandı mı çözüm bulmak için muhakkak aklına uygun bir şeyler gelmesi gerekiyor. Bu da Karadeniz insanının zekasına has bir şey. Arazilerimiz engebeli olduğundan dolayı böyle şeyleri düşünmek zorundayız. Yoksa yaşamlarına daha zor devam ederler. Bu tarz kolaylıklarla yaşamlarını da kolaylaştırırlar."


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın