O BİR RİZE AŞIĞI ; CEM KUYUMCU

 


O BİR RİZE AŞIĞI

Çaykur Rizespor yönetim kurulu üyesi Cem Kuyumcu ile “ Rizespor, İş Dünyası, Rize Şehri ve Afrika kıtasını ”konuştuk.

Cem Kuyumcu ismini ilk olarak geçen sezon üç kez ertelenen ve Ocak ayı içinde yapılan Çaykur Rizespor kongresinde duymuştuk. Hasan Kartal Başkanlığında açıklanan yönetim kurulu üye listesinde “ Cem Kuyumcu” ismi de vardı. Salonda bulunan yüzlerce Rizespor delegesi bir birine sordu? Cem Kuyumcu kim? Diye… Yaptığımız ufak bir araştırma sonrası Cem Kuyumcu, Ankara’da yaşayan Başkan Hasan Kartal’ın da yakından tanıdığı ve çok güvendiği bir iş insanıydı.

 

Daha sonra tüm Rize öğrendi ki; Cem Kuyumcu, Rize’nin önde gelen KBB Uzman Doktoru Sait Kuyumcunun oğlu olduğunu.. Kendisi ile Memleketi Rize’nin Hemşin ilçesi Tepan köyünde güzel bir söyleşi yaptık. Rize lisesi mezunu olan Cem, yıllar sonra babaocağı köyünde bizi ağırladı. Cem’in köyü Hemşin Tepan ( Bilen Köyü ) geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ı da misafir etmiş, Emine Erdoğan ziyaretinde asırlık Hemşin Bilen Camisine hayran kalmıştı.

Sohbet Rizespor ile başladı. Nasıl oldu ? Çaykur Rizespor yönetim kurulu üyeliğin diye sorduk ve sözü yıllar sonra memleketine dönen Cem Kuyumcuya bıraktık;

 

 “ Hasan Başkan ile eskiden beri görüşürüm oğulları Koray ve Şahin benim iyi arkadaşlarımdır. Benim tek takımım var o da Çaykur Rizespor, ben dört büyükler bilmem. Yensekte, yenilsekte, küme düşsekte, Trabzonspor maçlarında kafam, gözüm yarılsa da benim tek takımım Rizespor’dur. Ben Rizespor’u amatör bir ruhla seviyorum. Bana Rizespor yönetim kurulu üyeliği teklifi geldiğinde ben Gabon’daydım. Telefonun bir uçunda Hasan Başkan var ama telefon çok iyi çekmiyordu. Yönetimdesin diyorlar, ben onu da pek anlayamıyorum. Hasan Başkan çok duygusal bir insan ve beni de öyle gördüğü için teklifte bulundu, sağolsun, varolsun. Rizespor yönetim kurulu üyeliğim böyle gelişti. Afrika’da Çaykur Rizespor’u uluslararası tecrübelerimle birlikte daha çok duyurmak, katkı sağlamak istiyorum. Gabon Milli takımlar teknik direktörü ile görüştüm orada çok yetenekli çocuklar var, 3 günlük turnuva olacak ve bu sadece Rizespor’un altyapı seçmeleri gibi gelişecek. Yetenekli oyuncular, beğenilen futbolcular Rizespor için o bölgede seçmeler olacak ve biz bu oyuncuları alabileceğiz”

 

Geçen sezon ilk kez yönetici olduğunda fikstüre baktığında 12 puan ile süper ligde son sırada yer aldıklarını ve bu durum karşısında başkan Hasan Kartal ile yaptığı görüşmeyi hiç unutamadığını dile getiren Rizespor yönetim kurulu üyesi Cem Kuyumcu;” Başkan bana dert etme dedi, biz Allah’ın izni ile sıkıntı yaşamadan bu ligi iyi bir yerde bitiririz dedi ve gelinen yerde öyle de oldu. Tabi, geçen sezon hakem kararlı bizi bir hayli sarstı, o kadar hakkımız yenildi. Özellikle büyük takımlara karşı hakem baskıları çok oldu ve en son oynadığımız Beşiktaş maçında da bu ayyuka çıktı diyebilirim. Rizespor’un “Milli” ruhu olması lazım. Tüm Rizelilerin tek takımı Çaykur Rizespor olmalı. Benim gözümde bir diğer en önemli şey altyapıdan kendi çocuklarımızı yetiştirmek. Eksiklik bu, bugün yapsak en az 6 – 7 sezon geçer. Her zaman yabancı oyuncu takviyesi altında taşıma suyla değirmen dönmez misali” ifadesini kullandı.

 

Dede ve Amca Yön Verdi!..

Yıllar sonra köyüne gelen iş insanı Cem Kuyumcu için iki insan hayatına yöne veren isimler oldu. Bunlardan biri dedesi bir diğeri ise Amcası. Özellikle dedesi ile çocukluk döneminde yaşadığı anıları anlatırken Cem’in gözleri hafiften dolmaya başlamıştı bile. “ Köyüme geldiğim zaman ilk şey dedem aklıma geliyor. O beni çok severdi ve bende onu çok severdim. Çocukluk döneminde bu topraklar üzerinde dedemle birlikte elimi bırakmadan yürüdüğümüz yerler, konuştuklarımız, dedemin bana verdiği nasihatleri, hayatla ile ilgili tecrübeleri, hep bu anılar aklıma gelirdi. İş dünyasında bana ilham veren en büyük insan ise amcam oldu. Amcam çok zeki bir insandı, çok çalışkan ve tuttuğunu koparan bir insandı. Dedem zamanında Ankara’ya işçi olarak gitmişti ve 7 sene hiç eşini görmeden orada yaşadı. O zor şartlarda Babamı ve amcamı okuttu. Amcam, Türkiye genelinde Üniversite sınavında Türkiye 2. Olmuş, babam aynı şekilde başarılı olmuş. Dedem çok eziyetler çekerek onları okuttu”

Yurt içi ve yurt dışında birçok projeye imza atan ve yüzlerce Türk işçilere ekmek kapısı açan Çaykur Rizespor yönetim kurulu üyesi Cem Kuyumcu ile iş hayatı üzerine sorduğumuz soruya aldığımız cevap ise çok genişti.

 

Cem Kuyumcu İş Dünyasında Sınırları Nasıl Aştı?

1994 Rize lisesi mezunu olan Cem, İstanbul Yıldız Teknik üniversitesi inşaat Mühendisliği okudu ve mezun oldu. Daha sonra Amerika’da enerji ve proje yönetimi diploması yüksek lisansını sahip. Birçok yurt içi ve yurt dışı projelerinde görev aldı. Özellikle baraj işlerinde görev alan Cem, Ermenek barajı, Doyduk barajı, Botaş doğalgaz boru hattı projesi şantiye şefliği yaptığını belirterek kendi işi dünyasına geçişini şu sözlerle ifade etti;

 

 Rize’ye İstihdam Sağlamak İstiyorum  

“Kendi işimi kurmaya karar verdim ve ilk olarak hidro elektrik santralı kurduk. Bununla birlikte rüzgar santralı yaptık. Bunun yanında Türkiye’nin birçok bölgesinden İnşaatlarımız devam etti. Afrika kıtasında uzanmam Türkiye ‘de yaşayan ekonomik sıkıntı ve enerji santrallerin daralması sonrası oldu. Bize göre bakir alan Afrika güzle bir seçimdi diyebilirim. Somali, Güney Afrika, Kenya, Uganda, Tanzanya, Fildişi Sahilleri gibi birçok ülkede yatırım yaptık. Afrika’da İnşaatlarımız ortağı kuzenim Çağlar Kuyumcu ile birlikte yapıyoruz. Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı düzeyinde çok görüşmemiz oldu. Kuzenim Çağlar, petrol sondajı ve jeotermal sondajlarda yapıyor ve fabrikaları da var onların. Finans bakanlığı binası, Askeri lojmanlar, yetimhaneler yaptık, sosyal konutlar yaptık ve şuanda Gabon’da bin konutluk inşaatlar yapıyoruz. Etiyopya’da işlerimiz oldu. Pasha marka altında simit dünyası dükkanlarımız var . Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika kıtasında yer alan birçok ülkede çok seviliyor. Bunu söylemeden geçemeyeceğim. Bunun dışında Türkiye’de inşallah kendi memleketimde enerji santralı yapacağım. Yine Hemşin’de butik otel şeklinde bir yatırımız olacak. Tecrübelerimi memleketim için harcayacağım. Benim bundan sonra ki hedefim istihdam sağlamak ve buralardan ayrılmadan, buranın çocuğu olarak, tıpkı babamın yaptığı gibi Rize’ye yatırım yapmak olacak “ cümlesini kullandı.

 

 

 


Yorumlar

  1. 1 2
    {usertitle}

    Tolga

     12 Eylül 2019 18:28
         

    Tek kelimeyle bravo tebrik ederim, iste gercek Rizeli, keske diger Rizeliler de sizin gibi Rizeye ve Rizespor a sahip ciksa, Allah Cem bey gibi Rizelilerin sayisini artirsin. Saygilar

  2. 1 1
    {usertitle}

    Adnan Ketenci

     12 Eylül 2019 19:40
         

    Maşallah, böyle faydalı insanlarımızın Allah sayılarını arttırsın.

    İşleri rast gitsin

  3. 0 0
    {usertitle}

    Gökay Yılmaz

     7 Temmuz 2020 23:06
         

    Gerçek Rize sevgisi içinde olan,dürüst iş adamları arasında vitrinde yerini alan kardeşimin :Allah yar ve yardımcısı olsun.Yolunaçık olsun kardeşim...

Yorum Yapın