Türklerin Gürcistan'daki yatırımı 1 milyar doları geçti

Türklerin Gürcistan'daki yatırımı 1 milyar doları geçti
- Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Temizkan:
- "Gürcistan'ın en büyük yabancı yatırımcı ülkesi Türkiye'dir"
- "Gürcistan'da 350 civarında Türk firmasının 550 milyon dolarlık devam eden, 500 milyon dolarlık da tamamlanmış olmak üzere 1 milyar doların üzerinde yatırımı mevcut"

 

 

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Türk firmalarının Gürcistan'daki yatırım miktarının 1 milyar doları geçtiğini söyledi.

Temizkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gürcistan'ın dost ve kardeş iki ülke olduğunu belirterek, iki ülke arasında her alanda üst seviyede olan ilişkilerin artarak devam ettiğini ifade etti.

Gürcistan'da en büyük yatırımcı yabancı ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Temizkan, "Özellikle Acara Özerk Cumhuriyeti'nde özel yatırımların tamamına yakınını Türk iş adamları gerçekleştirmiştir. Gürcistan'da 350 civarında Türk firmasının 550 milyon dolarlık devam eden, 500 milyon dolarlık da tamamlanmış olmak üzere 1 milyar doların üzerinde yatırımı mevcut. Bunun yanı sıra 450 milyon dolarlık tamamlanan, 550 milyon dolarlık da devam edenler olmak üzere 1 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti mevcuttur. Toplam olarak bugüne kadar 35 bin civarında istihdam sağlanmıştır" dedi.

Türkiye'nin, Gürcistan'a en fazla turist gönderen ülke konumunda olduğunu anlatan Temizkan, "Aynı şekilde Gürcü vatandaşlar da yoğun biçimde Türkiye'yi ziyaret ediyorlar. 2007 yılından bu yana Türkiye, Gürcistan'ın en büyük ticaret ortaklarından biridir" diye konuştu.

 

 

 

Gürcistan ile Türkiye arasında yüksek siyasi, kültürel ve sosyal ilişkilerin en üst seviyede olduğuna dikkati çeken Temizkan, "Türk vatandaşları, kimlik kartıyla 2011 yılından itibaren Gürcistan'a giriş yapabiliyor. Aynı şekilde Gürcü vatandaşları da Türkiye'ye giriş yapabiliyor. Bu durum Türk vatandaşları bakımından, Kıbrıs'tan sonra ikinci yoğun ilişkilerimizin boyutunu göstermesi açısından da önemli örnek teşkil ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Gürcistan, istikrarlı bir ülke olma yolunda ilerliyor"

Başkonsolos Yasin Temizkan, Türkiye ile Gürcistan'ın, Batum Uluslararası Havaalanı'nı ortak kullandığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türk Hava Yolları, iç hat uçuşlarını Batum'a yapabiliyor. Bu uygulama da ikili ilişkilerde örneklerine ender rastlanan uygulamalardan biridir. Yani Türkiye ile Gürcistan'ın ikili ilişkileri her alanda üst seviyededir. Bu mevcut ilişkilerin daha ileriye götürülmesi için iki taraf makamlarının da yoğun çalışmaları var."

Gürcistan'ın güvenli bir ülke olduğunu belirten Temizkan, "Gürcistan, istikrarlı bir ülke olma yolunda ilerliyor. Batı ile bağlarını güçlendirmeye çalışıyor. Gürcistan'ın, Avrupa Birliğine girme ve NATO'ya üye olma gibi amaçları var. Ekonominin geliştirilmesi, halkın refah seviyesinin yükseltilmesi, komşu ülkelerle ve dünya sistemiyle uyumlu hareket edilmesi yönünde atılan adımlar sayesinde, önümüzdeki yılların Gürcistan için daha da iyi olacağını umuyoruz ve bekliyoruz" diye konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın