YASİN KALAFATOĞU ; "GÖNÜLLER DE LİMANLAR DA BAĞLANACAK"

 

2000 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ve 2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından isminin başına ‘Türk Devletleri’ eklenen Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMD) çalışmalarına aralıksız devam ediyor. TDMMB Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Kalafatoğlu, birliği faaliyetleri ve amaçları hakkında açıklamalarda bulundu.

HEDEF DENİZ TİCARETİNİN ARTTIRILMASI


Bu göreve geçtiğimiz yıl layık görüldüğünü hatırlatan Rizeli İş Adamı Yasin Kalafatoğlu, "Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği olarak mühendislik mesleğinin ilerlemesine ve bu meslek- le ilgili bil bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek elde edilen teknolojik yenilikleri meslektaşlarımıza kazandırmak ve yöneticiler yetiştirerek ülkemizin ve kardeş coğrafyamızın kalkınmasını sağlamak öncelikli amaçlarımız arasındadır" ifadelerini kullandı. Meslekle ilgili mevzuatlar, standartlar ve teknik şartnameleri incelemek ve bunlar hakkındaki görüş bildirmek de yükümlü olduklarını söyleyen Kalafatoğlu, Başkanlığını yaptığı Deniz Ticaret Komisyonu'nun bir diğer görevinin ise Türk devletleri ile deniz ticaretinin arttırılması, ithalat ve ihracatın yükseltilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Kalafatoğlu şöyle devam etti: "Birliğimize bağlı Denizcilik ve Ticaret Komisyonumuz Türk Devletleri arasında deniz yolu ile ticarette iş birliği çerçevesinde limanlar arasında teknik ziyaret ve ticaret ilişkilerinin değiş tokuşu nu ve aralarında malların sevkiyatının sağlanması konularını içeren çalıştaylar yapıyor.

Bunların sonuç bildirgelerinin hazırlanması ile diğer Türk Devletleri'nde Denizcilik ve Ticaret konulu devlet kurumları yetkilileri de komisyonumuzun ana hedefleri arasında yer alıyor.

 

GÖNÜLLER DE LİMANLAR DA BAĞLANACAK

Komisyonumuz, Türkistan coğrafyasından Türkiye'ye Türk İpek Yolu projesinin var olması için her türlü çalışmayı yapmayı amaçları arasında benimsemektedir. Bu bağlamda Hazar Denizi ve kıyısı olan ülkelerin limanları ile ilgili ticari araştırmalar yapmayı planlıyoruz. Türkiye ve Türk ülkeleri arasında sağlanacak işbirliği ve anlaşmalar ile karşılıklı ticaret hacimlerini artırmayı hedefliyoruz. Türkiye limanlarını, kardeş ülkelerin Avrupa'ya ve Batı'ya açılan ticaret kapısı yapacağız. Bunun yanı sıra Karadeniz, Marmara, Adalar Denizi ve Akdeniz arasında ülke içi deniz ulaşım yollarının ve ticaret hacminin artırılmasına yönelik faaliyetler kapsamında, alanında uzman bürokrat ve öğretim üyeleri ile konferans ve çalıştaylar düzenleyeceğiz. Kazakistan,Aktau,Kryk Limnaı,Türkmenistan Türkmenbaşı Uluslararası Limanı, Rusya Federasyonu Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Mahaçkale Limanı, Azerbaycan Bakü Limanı arasında kurulan, kurulacak olan deniz ulaşım yollarını ve bu ülkelerin ihracat ve ithalat ihtiyaçlarının tespiti ile Türk İpek Yolu üzerinden Nahçıvan ve Azerbaycan arasında açılacak Zengezur Koridoru bağlantısının etkinliği iyi kullanarak ticari ağların oluşturulması ve hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların yapılması da hedeflerimiz arasındadır. 

Bugün diğer ekonomik değerleri, kültürel alt yapıyı içinde barındıran bilim, yine güneş gibi doğudan yükselecektir. Dünya doğalgaz rezervlerinin büyük kısmı İpek yolu hinterlandında bulunmaktadır. Bu hinterlant ise Türkistan coğrafyasıdır.

Türklüğünün birlik ve beraberlik ruhunu ateşleyen, kardeş Türk Cumhuriyetlerini bir araya getirmeyi hedef belirleyen Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin faaliyetlerini artırmak ve Gaspıralı İsmail Bey’in Dilde, Fikirde ve İşte Birlik şiarını düstur edinmek onurumuzdur.

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın