‘ÇAYKUR GÜÇLÜ KALMALI’

 


‘ÇAYKUR GÜÇLÜ KALMALI’

Yusuf Ziya Alim, bayram havası içinde geçen 2022 yaş çay kampanyasından Çaykur’un 2023 yılındaki hedeflerine, Üreticilerin memnuniyetinden kuru çay satışlarına ve mevsimlik isçilere kadro verilmesi konusuna kadar çok özel açıklamalarda bulundu.

Çay sektörünün 2022 yaş çay kampanya dönemini memnun tamamladığını ifade ederek sözlerine başlayan Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Çay sezonunun Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun için bayram havasında geçtiğini söyledi:

“2022 yılında yaş çay kampanyasında en büyük etkenin yaş çay ile kuru çay fiyatının aynı anda açıklanması olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim,” Özel sektörde kendi maliyetlerini görerek kampanyaya girmesi sonucu hem devlet hem de özle sektör aynı anda eşit şartlarda ve sağlıklı bir şekilde çay aldığı için üreticide nerede kendini daha mutlu gördüyse o alana yöneldi ve kampanya bu şekilde bayram havası içinde başlayıp bitti. Genelde rekoltede yüzde 15 gibi düşme olduysa da bu durum yüzde 90 hava şartlarından kaynaklandı, belki kısmen gübrelemeden kaynaklı olabilir. Mart ve Nisan ayında yağan yağmurlar nedeniyle verilen gübreler akıp, gitmesi ile etkisini azatmış oldu. Birde toplama teknikleri ile de bir düşüş oldu ama genelde üretici için, kurum için, özel sektör için 2022 yılı güzel bir ortamda, bir sıkıntı çekilmeden geçildi. Hatta kontenjan bile uygulanmadı, herkes çayını rahat bir şekilde sattı. Bu yıl 46 fabrikadan 582 bin ton yaş çay alarak kampanyayı kapattık” dedi.

 

 BUDAMA İÇİN 2024 YILINA BAKMAK LAZIM

Çaykur’un Yüz on bin ton dolayında bir kuru çayı olduğunu ifade eden Genel Müdürü Alim şöyle devam etti: ‘140 bin ton satışımızı geçtik, inşallah yıl sonunda 70 -80 bin ton gibi kuru çay devir edeceğiz, mayıs ayında da 30 bin ton civarında bir kura çay ile kampanyaya gireceğiz. Budama konusunda bir çay üreticisi olarak bakıyorum. Çayımızın verimi, kalitesi artırılması için budamanın devam etmesini düşünüyorum. Evet bu sene hava şartlarından dolayı rekoltede düşme oldu diye hemen ikinci sezon öteleyelim olayı doğru olmaz, bu yıl da denenmesi lazım, bakılması lazım. Ayrıca şu an üreticilerimiz yüzde 50 dolayında çayını budamış durumda. Ben bu olaya üretici olarak cevap veriyorum. ÇAYKUR olarak bu sezonu da görelim, sonrada 2024 yılında bakmak lazım.”

 

 İKİZDERE VE ÇAMLIHEMŞİN

Genel Müdür Alim, ÇAYKUR’un 47 fabrika ile hizmet verdiğini, Çamlıhemşin ve İkizdere ilçesinde 2 yaş çay fabrikasının yapım çalışmasının devam ettiğini hatırlatarak; “ İki fabrika için kurum açısından sağlıklı ve doğru bir karar oldu diyebilirim. Çünkü Çamlıhemşin ve İkizdere ilçesinde fabrika yoktu. Orada ki çaylar çok taşınıyordu. Biliyorsunuz çayı topladıktan sonra fazla bekletmeden hemen almak lazım. Nakliye giderleri uzun dönemde o fabrikaların maliyetleri çıkaracak, ayrıca kaliteyi hiç katmıyorum, bunun kalite olayı var. İkizdere’de ki çay Kalecik fabrikasına taşınıyordu, Çamlıhemşin’de ha keza aynı. Önce Ardeşen’e gidiyordu, oradan Cumhuriyet Çay fabrikasına veya Hemşin’e gidiyordu. Şimdi o bölgelerin çayı çok rahat bir şekilde işlenecek. Daha da ötesi var, her iki bölgede bizim turizm bölgesi. Özellikle Çamlıhemşin fabrikası ilçenin giriş ve çıkışı bizim fabrika üzerinden yapılması lazım. Gelen turistler fabrikayı dolaşsın, çayını içsin. Yapay bir mimari iki katlı olacak.’ şeklinde konuştu.

 

KAFEİN TOZLARI PARA İLE SATILACAK

Türk çayını birçok ülkeye gönderildiğini belirten ÇAYKUR Genel Müdürü Alim; ‘Özellikle Pakistan 200 bin ton dışardan çay alıyor. Bu çayın tamamını Sri Lanka ve Kenya’dan alıyor. Pakistan’dan çok daha fazla beklentimiz var. Amacımız yurt dışında damak tadımızı tanıtmak. 110 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu savaş döneminde Ukrayna’ya peşin para ile çay sattık. Önce parayı yatırdı, biz daha sonra çayı gönderdik. Libya’ya Detoks ve Matcha çayı gönderdik. Bizim çayın kalitesi, doğallığı ortada. Üzerinde kar yağan tek çay bizim çay. Bizim kafein tozunu atmak için yer alıyoruz geçenlerde bir firma ile çalışmamız oldu. Firma Almanya’da faaliyet gösteriyor. Böyle bir şey olursa döktüğümüz, attığımız kafein tozlarını artık para ile satacağız. O firma da o tozlardan suni deri üzerinden otomotiv sektörü başta olmak üzere, çanta, ayakkabı, koltuk gibi ürünler yapacak. Çayın tohumundan oluşan yağlardan kozmetik sektörü ile görüşüyoruz. Dünyanın dev kozmetik sektörleri ile görüşmelerimiz devam ediyor.’

 HERKES ÇAYKUR’A İYİ BAKMALI

“Ben bugün burada olduğum için söylemiyorum, bu kurum bu bölge için olmazsa olmazdır ve bir şekilde ayakta durması gerekir’ diyen Genel Müdür Alim, ‘2018-19 ‘da zarar ettik ama zararı pandemi döneminde bile aşağıya düşüre düşüre geldik, faaliyet karını artırdık. Bu sene de faaliyet karı ile birlikte bilançolarla kar açıklıyoruz, inşallah bu karlılığı seneye de devam ettirmemiz lazım.. ÇAYKUR hiçbir zaman zarar edecek bir kurum değildir, yeter ki iyi sağlıklı, güzel yönetilsin, zarar etmez, etmeme si lazım. Bizim hani her zaman deriz ya “Türkün Türk’ten başka dostu yoktur” diye bizim de ÇAYKUR dan başka dostumuz yoktur. ÇAYKUR bizim her şeyimizdir. Onun içindir ki herkesin ÇAYKUR’a iyi bakması lazım. Bu sene iki fabrika daha açılacak en az 400 kişi daha çalışacak demek. Marka olarak 85 civarında markamız var. 110 çeşitte çayımız var. Diyarbakır’da açılan mağazamıza o bölgede çok farklı ilgi, alaka var. Bu mağazaların artırılması lazım. Kemalpaşa mağazamıza yoğun ilgi var. Gürcüler çok çay alıyor. Ayrıca Ziraat Çay Bahçemizde yer alan çay satış büfesini alt tarafta açtığımız otoparka taşıyacağız. 170 metre kare büyük bir satış mağazası yapacağız ’sözlerini kullandı.

 

BEN İŞE GİREYİM KURUM BATSIN, DOĞRU BİR DÜŞÜNCE DEĞİLDİR!

EYT konusunda nasıl bir karar çıkacağını bilmediğini söyleyen Alim; Sözlerini şöyle tamamladı: ‘Hükümetimiz'den EYT konusunda nasıl bir karar çıkacak ona bakmak lazım. Kurum içinde bire bir bu konuda bir çalışma yapmadık. Nasıl çıkacağını bilmiyoruz, yaş meselesi var örneğin. Günü dolay EYT ile emekli olan denilirse bizim belki de 3 – 4 bin kişi emekli olabilir. Ama dediğim gibi yaş sınırı olursa bu değişebilir. Sonuçta bizim için kurum açısından fazla bir şey olmaz, yeniden İŞ KUR Aracılığı ile yeniden işçi alımı yapılır. Diğer Bölgelerden olan bir farklılığız var. Her sene 600 – 7000 kişi emekli oluyor ve her sene aynı kişiler işe başlıyor. Bu bile kurumun ne kadar bu bölge için önem arz ettiğini gösteriyor. Kadro beklentisi olayına ÇAYKUR Genel Müdürü olarak değil de bir vatandaş olarak değerlendiriyorum. Sonuçta bu kuruma girerken, herkesin giriş şekli belli. Biz halen çalışanlar devam ediyor. Bizde çalışan arkadaşların yüzde 80 ve 90’ı ya Üniversite mezunu ya da yüksekokul mezunu. İçimizde çalışanlar KPSS ile memuriyete geçilerek hem kurum adına hem de onlar adına çok daha faydalı olur diye düşünüyorum. Ziraat Mühendisleri var, İktisatçılar var, İşletmeciler var, Yüksekokul mezunları var, Orman mühendisi var, Kimyagerler var, her türlü bölümden Makine Mühendisi var. Bu kişilerden bundan önce KPSS sınav puanı ile Çaykur’u tercih ederek işe başladı. En güzel yol bence bunu denemektir. Bölgenin insanı, bir şekilde kendilerini yetiştirdiler, okudular. Hem bölgeye hem kuruma hem de kendileri katkı anlamında anca bu şekilde olur diye düşünüyorum. Kurumumuzu düşünmek lazım. Ben işe gireyim kurum batsın, doğru bir düşünce değil. Veya farklı bir çözüm bulmak lazım, onu da bilemiyorum. Bu işi doğru değerlendirmek lazım. Herkesi kucaklayıcı bir şekilde düşünerek Çaykur’u sahiplenmemiz lazım diye düşünüyorum.”

AJANS53.COM ÖZEL

YASAL UYARI: BU HABER AJANS53.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ


Yorumlar

  1. 1 0
    {usertitle}

    YORUM

     19 Kasım 2022 13:21
         

    KURUM DA 2 VE 4 YILLIK OKUYAN KİSİ SAYİSİ COK DA FAZLA DEĞİLDİR HALEN BİR ÇÖZÜM BULUNAMİYOR YAZİK

Yorum Yapın