ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim 2023 yılı yaş çay kampanyası öncesi hazırlıklarını gazetemiz yazarlarından Selim Denizalp’a değerlendirdi.
“ÇAYKUR TARİHİNDE İLK OLDU”
“Geçen sezon bayram havasında bir kampanya yaptık, bu sene de aynı olması isteriz. Biz her zaman söylüyoruz, acele etmeyin çay alacağız ama herkes aynı gün topladığı zaman yığılma oluyor, böyle olunca da kontenjan geliyor. Geçen sene öyle bir sıkıntı olmadı. Üretici nerede kendisini daha iyi gördüğü tarafa yöneldi. ÇAYKUR tarihinde olmayan bir şeydi ve kontenjan uygulanmadı. Yine geçen sezon yaş çay fiyatı ile kuru çay fiyatının aynı anda açıklanması ile özel sektörde önünü gördü, maliyetini ona göre yaptı. Sonuçta geçen sezon güzel bir kampanya geçirdik. İnşallah bu sene de aynı şekilde güzel bir kampanya geçsin isteriz.” Dedi.
2022 yılında 582 bin ton yaş çay aldıklarını hatırlatan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim
“ÜRETİCİYİ HİÇBİR ZAMAN MAĞDUR ETMEDİK”
“ÇAYKUR’un normal şartlarda işlemesi gereken çay 650 – 700 bin ton civarında bir çay. Üreticiyi hiçbir zaman mağdur etmedik, sosyal devlet anlayışı ile ne kadar bize çay geldiyse hepsini aldık. Bir günde üç günde sonuçta aldık. Marifet çayı almak değil, bir şekilde alınıyor da satabilmek önemlidir. Geçen sezon 582 bin ton çay alırken, önceki stoklarla beraber 163 bin ton kuru çay sattık. Şu anda stoklarımız normal seviyede. Mayıs ayında en düşük seviye olan 40 bin ton stokla girmiş olacağız. Çayda her sezon uyguladığımız kesme ve budama işlemi aslında çayı yenilme işlemi olarak görebiliriz. ÇAYKUR olarak biz Kalkandere, Selimiye, Ziraat Çay Bahçesi ve Hayrat’ta ki fidanlıkta 40 - 50 dönümlük damızlık bahçesi yaptık. Bunun yanında bu sene başladık üreticilere gönüllü bahçe yapımına. Eski çayı söküp, yeni çay bahçesi yapmaya. Sonuç olarak yenilemeye başlamadan önce bu işi yani yenilmeyi budama ile yapıyoruz. Kemalpaşa fabrikasında çıkan yangın bize az da olsa bir maliyet çıkardı, En büyük şükrümüz can kaybı olmadı. Bu fabrikada çalışmalarımız devam ediyor, kampanyaya yetiştireceğiz. Diğer ülkelerde üretilen çaylar ile bizim ülkemizde üretilen çaylar arasında tek fark dünyada sadece bizim ülkemizde üretilen çayın üzerine kar yağıyor olmasıdır. Bizim bahçeleri haşerelerden, otlardan kurtarmak için kimyasal ilaçlarla yıkamamıza gerekmiyor. Doğal olarak üzerine yağan kar bu işi görüyor, o soğuk havalarda kendiliğinden ölüyor, gidiyor ve baharla birlikte çok daha sağlıklı filizler geliyor. Diğer ülkelerde yer alan bahçeleri hasattın ı yapmak için kimyasal ilaçlar kullanılıyor, bunu söylerken diğer ülkelerin çayını kötülemek için söylemiyorum. “ifadesini kullandı.
ÇAYKUR Genel Müdür Yusuf Ziya Alim: “Çayımızın kalitesini arttırmak öncelikle bahçeden yani üreticimizden başlıyor uyarısını bir kez daha yenileyerek sözlerini şöyle sürdürdü;
“ÇAYIN KALİTESİ BAHÇEDEN BAŞLAR”
“Çayımızı kendimiz toplayalım. Toplayamıyorsak bile toplattığımız kişilere “böyle toplayacaksın, ben böyle istiyorum” deyip, bahçeye bir yeşil alan bırakmamız lazım ki 2. Sürgünde çay versin. Ama tam tersi odun olarak aldığımız zaman çayı mahvediyoruz, kalite düşüyor, toplaması zor oluyor. Her şey kaliteden geçiyor ve bunların hepsi de bahçeden geçiyor. Bahçede nasıl toplarsanız öyle gidiyor. Bahçeden kalitesiz gelmişse sonuna kadar kalitesiz oluyor. Mevsimlik işçi kadrosu hakkında bize gelen bir şey yok ama bizim de bir çalışmamız elbette var. Nerde başlayacağız, ne yapacağız sonuçta bir çalışma yapılması lazım” cümlesini kullandı.
“İKİZDERE VE ÇAMLIHEMŞİN FABRİKALARI AÇILIYOR”
ÇAYKUR Genel Müdürü Alim, son olarak geçen sene temelleri atılan ÇAYKUR’un iki yeni fabrikası olan Çamlıhemşin ve İkizdere çay fabrikasında teknik olarak deneme çalışmaları devam ettiğini belirterek; “Çamlıhemşin’de bayram sonrası deneme yapacağız, bitmek üzere, o fabrikada birde mağazamız var. Bu iki fabrika ile bu sene çok daha rahat olacağız. Kalecikte organik çay işleniyordu normal çay işlemeye dönecek. İkizdere organik çay işleyecek. Aynı şekilde Ardeşen fabrikamız bir kısım alım yerlerini Çamlıhemşin’e yönlendireceğiz. Çamlıhemşin’de hem organik hem normal çay işlenecek. Kalite anlamında çay fazla uzağa gitmeyecek, beklenmeyecek. Hem de orada yer alan üreticilerimiz daha sağlıklı çaylarını satmış olacak.” İfadesini kullandı.
AJANS53.COM ÖZEL
YASAL UYARI: BU HABER AJANS53.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR.
Yorum Yapın