E- Deftere Hazır Mıyız ?

 

 Elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi veren Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer BERBEROĞLU, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu gereği tutulması gereken defterlere ilişkin usul ve esaslar Ticaret Kanunun 64. maddesinde, Vergi Usul Kanununda defter tutma ile ilgili hükümler  175 nci ve mükerrer 257 nci maddelerinde açıklanmıştır. Yapılan bu düzenleme ile TTK ve VUK yer alan defterlerin tutulmasına ilişkin usul ve esaslarda uygulama birlikteliği sağlanmıştır.

Vergi Usul Kanunu’nun 421 nolu genel tebliği ile "elektronik defter ve elektronik fatura zorunluluğu" getirilen ;

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan mükellefler,
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan, mükelleflerin;

2014 takvim yılında e-fatura (elektronik fatura) uygulamasına,
2015 takvim yılında e-defter (elektronik defter) uygulamasına geçme zorunlulığu getirilmiştir.

24 Aralık 2013 tarih ve 28861 Resmi Gazete yayınlanan 2 sıra nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliğ ve Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı tarafından 26 Kasım 2013 tarihinde yayınlan2 sıra nolu elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükelleflere ilişkin açıklama" konulu 2013/ 67 nolu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde e-defter düzenlemesinin uygulanmasına ilişkin yasal çerçeve belirtilmiştir.

Defterlerini elektronik ortamda oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyen gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin aşağıda yer alan şartları taşımaları gerekmektedir;

Gerçek kişi mükelleflerin 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen nitelikli elektronik sertifikaya sahip olmaları,
Tüzel kişi mükelleflerin 397 Sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel tebliğinde yer alan belirlemeler çerçevesinde elektronik fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olması ve bu çerçevede mali mühür temin etmiş olması,
Elektronik defter tutulması, kaydedilmesi, onaylanması, saklanması ve ibrazında kullanılacak yazılımın uyumluluk onayı almış bir yazılım olması gereklidir.

Yapılan başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilmesi sonucunda uygulamayı kullanma izni verilen mükelleflerin, kullanıcı hesapları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aktive edilecek ve mükelleflere başvuru formunda belirtilen e-posta hesabı üzerinden bilgi verilecektir

Yayınlanan tebliğ ile elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükellefler kâğıt ortamında defter tutamazlar. Bu mükellefler kâğıt ortamında defter tutmaları halinde bu defterler hiç tutmamış sayılırlar.

e-defter kapsamına giren mükelleflerin hem kağıt ortamında hem de elektronik defteri bir arada tutulması mümkün değildir. Zorunluluk kapsamında olmayan mükellefler istemeleri halinde gerekli şartları sağlamaları ve başvurularda bulunmaları halinde hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde de elektronik defter uygulamasına geçilebilecektir.

2014 takvim yılında 213 sayılı VUK 421 sıra nolu genel tebliği kapsamında e-fatura kullanmaya başlayan mükelleflerin 2015 takvim yılında e-defter kullanmalarının zorunlu olduğu dikkate alındığında bu mükelleflerin işletmelerinde kullanmakta oldukları muhasebe ve e-fatura yazılım programına uygun bir e-defter programı ve mali mühür veya elektronik imzası bulunmayan mükelleflerin 2014 aralık ayına kadar gerekli ön hazırlıkları yapmasında yarar bulunmaktadır.

213 sayılı VUK Kanunu 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu genel tebliği kapsamında elektronik defter tutma zorunluluğu bulunan mükelleflerden elektronik defter uygulamasına;

2014 Aralık ayı içerisinde başvuranların 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren,
2014 Aralık ayından önce başvuranların en geç 2014 Aralık ayından başlamak üzere,
Özel hesap dönemine tabi olanların 1 Aralık 2014 tarihinden önce elektronik defter uygulamasına başvuru yapmaları ve en geç 2014 Aralık ayı içerisinde, elektronik defter tutmaya başlamaları gerekmektedir. 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın