HAMSİ, DARBEYİ PALUMUT'TAN YEMİŞ!..

 

Karadeniz'de hamsiye palamut darbesi


- Perşembe Balıkçı Kooperatifi Başkanı Aksüt:
- "Balık çeşitlerinde palamut bol avlandığı sezonlarda hamsi az olur. Eğer hamsi çok ise palamut az avlanıyor. Çünkü palamut hamsiyi yiyor. Bu sezon palamudun hamsiyi yuttuğunu söyleyebiliriz"


Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Karadeniz'de bollaşan palamut, hamsinin azalmasına neden oldu.

Karadeniz'de palamudun bol avlanması yüzleri güldürürken, sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan hamsi ise geçen yıllara göre daha az avlanıyor.

Perşembe Balıkçı Kooperatifi Başkanı Muhterem Aksüt,yaptığı açıklamada, palamudun bol olduğu sezonlarda hamsinin azaldığını anlattı.

Hamsinin miktar olarak şu anki durumunun iyi olmadığını vurgulayan Aksüt, "Bu sene özellikle lüfer ve palamut bol oldu. Bundan dolayı hamsi az miktarda tutuluyor. Palamut bol avlandığı sezonlarda hamsi az olur. Eğer hamsi çok ise palamut az avlanıyor. Çünkü palamut hamsiyi yiyor. Bu sezon palamudun hamsiyi yuttuğunu söyleyebiliriz" dedi.

Aksüt, havanın daha soğuk olması ve fırtınayla hamsinin bir araya toplandığını anlatarak, "Eskiden kar suyu denize indiğinde hamsinin yenildiği söylenirdi. Hamsi normalde kasım ayından sonra olur. Doğanın da dengesi bozuldu. Hamsi kendi sezonunda, palamutta bol olduğu dönemde tutulsa bu kadar azalma olmaz. Bu durumda vatandaşlar da bol miktarda tüketebilir. Kısacası hava esmeye başladığında hamsi bir araya toplanacaktır. Kısa bir süre de olsa bir veya iki hafta hamsi bollaşabilir."

Balıkçı Erdal Çamaş ise havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi ve palamudun bol miktarda avlanması nedeniyle hamsinin az olduğunu dile getirerek, geçen yıla göre daha az hamsi avladıklarını söyledi.

Çamaş, tezgahlarda hamsinin kilogramının 5 liradan satıldığını kaydetti.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın