Ekmeklerini denizden çıkarmakta zorlanıyorlar

Ekmeklerini denizden çıkarmakta zorlanıyorlar
- Sinop'a balıkçı teknelerinde çalışmak için farklı kentlerden gelen tayfalar, av sezonunun verimsiz geçmesi nedeniyle geçimlerini sağlamakta zorlanıyor



Balıkçı teknelerinde çalışmak üzere farklı kentlerden Sinop'a gelerek, ekmeklerini denizden çıkarma mücadelesine koyulan tayfalar, av sezonunun verimsiz geçmesi nedeniyle maddi açıdan sıkıntılı günler yaşıyor.

Sezon başında "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, balık azlığı sebebiyle umduklarını bulamadı. Kısır geçen sezon nedeniyle birçok balıkçı, evlerine erken geri döndü. Tezgahtaki az balık, yüksek fiyat nedeniyle tüketici zor durumda kaldı.

Kötü giden av sezonunun belki de en çok mağdur ettiği kesim ise gurbette zor şartlarda çalışarak ailelerine ekmek götüren tayfalar oldu.

- "Ailelerimiz para bekliyor ama durum kötü"

Sinop'ta bir balıkçı teknesinde tayfa olarak çalışanlardan Celal Çelebi, AA muhabirine, 35 yıldır ekmeğini denizden çıkardığını söyledi.

Para kazanmak için ömürlerinin gurbette geçtiğini ifade eden Çelebi, bu yıl denizin balıkçıları üzdüğünü ifade etti.

Denizde yaşanan verimsizliği bilinçsiz avlamaya bağladıklarını vurgulayan Çelebi, arkadaşlarının birçoğunun balık azlığından dolayı geri dönmek zorunda kaldığını anlattı.

Tüm yıl, av sezonunda kazandıkları parayla geçinmek zorunda olduklarını belirten Çelebi, şunları dile getirdi:

"Ben Ordu'dan geldim. 7-8 ay boyunca bu işten para kazanıyoruz. Ama durumumuz çok kritik. Avcılık böyle devam ederse gelecek yıllarda aç kalırız. Köyümüze parasız geri döneriz. Geçmiş yıllarda sezonda elimize 15-20 bin lira civarında para geçerdi, bu sene bin lira ile sezonu kapatan arkadaşlarımız oldu. Palamut ve hamsi olmayınca sezon da çok zor geçti. O nedenle çoğu balıkçı teknesi sezonu erken kapadı. Yani 100 teknede 50 tekne ancak kendini kurtarabildi. Maalesef herkes gibi bizler de balık azlığından nasibimizi aldık."

- "Bilinçsiz avlanma sonumuzu getirdi"

Tayfalardan Zafer Karagümüş de çok zor şartlar altında çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Yıllardır yapılan uyarıların dikkate alınmaması sebebiyle geldikleri durumun şaşırtıcı olmadığını ifade eden Karagümüş, "Denizlerimizde uskumru vardı, boy boy kalkan balıklarımız vardı, her biri bir kilogram gelen karakaş, istavrit balıklarımız vardı. Bugün hiçbiri kalmadı. İşte bunun da sebepleri var. Denizde bilinçsiz avlanma sonumuzu getirdi. Ona rağmen Allah'a şükrediyoruz. Azla yetinmeye çalışıyoruz. Genel anlamda durum vahim gözüküyor." diye konuştu.

Sinop Korucuk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Talat Baş ise son yılların en kötü balık avı sezonu yaşadıklarını belirterek, bunu "felaket" olarak yorumladıklarını belirtti.

Palamut ve hamsi gibi balıkların az olduğu bir sezonda balıkçılar olarak para kazanmalarının mümkün olamayacağının altını çizen Baş, "Artık para kazanmayı unuttuk, şu an tek yapabildiğimiz mazot ve personel giderlerini karşılayabilmek. Zaten son yıllarda gelirlerimizde düşüş olmuştu. Bu sezon iyice dibe vurduk. Bu tabloyu felaket olarak tanımlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın