Yarım asırdır çay servisi yapıyor

Yarım asırdır çay servisi yapıyor

 

-Trabzon'da, 4 metrekarelik dükkanda 51 yıldır çay ocağı işleten Ataoğlu, 78 yaşında olmasına rağmen günde yüzlerce insana çay servisi yapıyor
-Ataoğlu:
- "Hem maddi hem de manevi bakımdan çalışmak mecburiyetindeyiz"

Trabzon'da 4 metrekarelik dükkanda 51 yıldır çay ocağı işleten Adil Ataoğlu, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini severek sürdürüyor.

Şehir merkezindeki Uzunsokak'taki çay ocağını 1965'ten beri işleten Ataoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her gün sabahın erken saatlerinde açtığı iş yerinde günde yüzlerce insanın çay içtiğini söyledi.

Ataoğlu, 51 yıldır çalıştığı alanın küçüklüğüne bakmadan hizmet verdiğini belirterek "1965 yılından bu yana buradayım ve tek başına açtım. Bizim o dönemde yapabileceğimiz iş buydu. O dönem bir kahvehanemiz vardı ancak ondan zarar edince kapatmak zorunda kaldık. Burası daha ufaktı ve bana cazip geldi. O günlerde buranın sahibi, dükkanın 5 müşterisi olmasına rağmen burayı bana kiraladı. O gün bugündür burada çalışıyorum." diye konuştu.

 

 

- "Hayatımı belgesel ve film yapmak isteyenler oldu"

Zor yanları olmasına rağmen hiçbir zaman mesleğini bırakmayı düşünmediğini anlatan Ataoğlu, şöyle devam etti:

"Çalıştığım alanı gören insanlar şaşırıyorlar. Hayatımı belgesel ve film yapmak isteyenler oldu. Yaklaşık 10 yıl önce şehri gezmeye gelen turistler, 10 gün boyunca beni görüntüledi. Daha sonra öğrendim ki ülkelerine gittiğinde bunu belgesel olarak yayınlamışlar. Bu meslekte zor ve titiz birisiyim ancak bugünlere kadar direndik ve geldik. Rahatsızlıklarımız ya da sıkıntılarımız oldu ama yine de Allah'a şükürler olsun çalışıyoruz. Bana kardeşim de yardım ediyor."

Çalıştığı alanın çok dar olmasına rağmen her zaman şükretmeye çalıştığına işaret eden Ataoğlu, şunları söyledi:

"Burayı kapatmayı hiç düşünemedim. Hem maddi hem de manevi bakımdan çalışmak mecburiyetindeyiz. Gençlik yıllarımda çok daha verimli çalışıyordum ama şimdi yaşlandık. Şu anda bu kapının önünden başka bir yere bakma gibi imkanımız yok. O nedenle sadece 3 yada 4 esnafa çay veriyorum. Diğer sattığım çaylar ise çay ocağın önünde kurulu olan masalardan. Diğer türlü başka esnafa satış yapabileceğim ve çalıştıracağım eleman yok."

 

-Ustasından çay tarifi

 

 

Ataoğlu, çay ocağına sürekli gelenler olduğunu ifade ederek bunun nedeninin ise çay yapımında titiz davranması olduğunu anlattı.

Çay yapımında suyun çok önemli bir yeri bulunduğunu vurgulayan Ataoğlu, şöyle konuştu:

"Eğer su kalitesizse kullandığınız çayın hiçbir önemi yok. Çayın kendisi ise ayrı bir durum. Ben, bu işe başladığımdan itibaren tek bir marka çay kullanıyorum ve o da dünya markası. Yaptığım harmanın ardından her bir bardak çay için demliğe 2 çay kaşığı çay atıyorum. 10 bardak içilecek bir demlik ise 20 çay kaşığı çay demek. Kaynayan suyun çayla demlenmesinin ardından suyun buharının mutlaka demliğe yakın olması gerekiyor. En fazla 15 dakikalık demlenmenin ardından ise servis edilebilir hale geliyor."

-Müşterileri de memnun

Ataoğlu'nun 51 yıllık komşusu esnaf Kazım Özbak, "Gerek müşterilerimiz gerekse biz, neredeyse yarım asırdır buradan çay içiyoruz. Çayı çok iyi yaptığı için de başka bir yerden içmeyi düşünmedik. İnsan, 50 yıldır alışveriş yaptığı bir yeri değişebilir mi?" dedi.

89 yaşındaki Mevlüt Cihan ise Ataoğlu'nun samimi ve iyi niyetli bir esnaf olmasının yanı sıra şehirdeki en kaliteli çayı yaptığını söyledi. 50 yıldır çay içtiği Ataoğlu'ndan memnun olduklarını anlatan Cihan, "Burada daha rahat ediyoruz. Çayı kaliteli ve bir gün dahi kötü olduğunu görmedik" görüşünü kaydetti. 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın