KARADENİZ'DE HAMSİ REZERVİ OLDUKÇA İYİ

 
Balıkçılar arz-talep dengesini sağlayamamaktan şikayetçi


 Bu sezon hamsi avında beklentilerini karşılayan balıkçılar, yakalanan tonlarca hamsinin tüketimi noktasında dengenin sağlanamadığını, taze tüketime sunulabilecek hamsinin bir kısmının balık unu fabrikalarına gönderilmek zorunda kalındığını belirtiyor
- Kastamonu Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayrak: "Hamside arz talep dengesini bir türlü sağlayamıyoruz. Onun için hamsinin büyük bir bölümünü dökme yapıyoruz, yani balık unu fabrikalarına gönderiyoruz"
 "Arz talep dengelenmediği müddetçe istenilen parayı kazanmamız mümkün olmayacak"

 


 Bu sezon hamsi avında beklentilerini karşılayan balıkçılar, yakalanan tonlarca hamsinin tüketimi noktasında dengenin sağlanamadığını, taze tüketime sunulabilecek hamsinin bir kısmının balık unu fabrikalarına gönderilmek zorunda kalındığını belirtiyor.

Sinop'ta onlarca balıkçı teknesi, son günlerde, yakalanarak kasalanan tonlarca hamsiyle Sinop iskelesine yanaşıyor. Balıkçılar, kısa sürede kamyonlara ve tırlara yükledikleri hamsiyi Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Bazı vatandaşlar da tekneden poşetlerle aldıkları balıkları evlerine götürüyor.

 


Ayrıca "dökme" tabir edilen kırıklı hamsiler, balık unu fabrikalarına gönderilmek üzere kamyonlara yükleniyor. Sinop'a gelen çok sayıda kamyon ve tır, gelecek olan balıkları taşımak için kamyon garajında bekliyor.

Balıkçılar ise tutulan hamsiye göre tüketim noktasında eksiklikler bulunduğunu dile getiriyor.

Kastamonu Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle bir haftadır Sinop açıklarında bol miktarda hamsi avcılığı yapıldığını söyledi.

 


Bu yıl Karadeniz'de kaliteli bir hamsi sezonu yaşandığını belirten Bayrak, "Hamsinin boy ölçüleri de gayet güzel. Bunun yanında lüfer, palamut, kalkan, mezgit, istavrit ve sargan gibi balık çeşitleri de tezgahları süslüyor. Bu seneki verim güzel ve hoş. Bu durum balıkçılarımızı mutlu ediyor. Sanıyorum bu şekilde devam edecek" dedi.

Hamsi sezonunu değerlendirirken diğer yıllara oranla kıyaslandığında kesin bir şey söylemenin zor olduğunu vurgulayan Bayrak, şöyle konuştu,

 


"Bu sezon hamsi avcılığı fena değil, iyiye gidiyor ancak ne kadar devam eder, ne kadar avlayabiliriz bunu şimdiden kestirmek çok zor. Hamside arz talep dengesini bir türlü sağlayamıyoruz. Onun için hamsinin büyük bir bölümünü dökme yapıyoruz, yani balık unu fabrikalarına gönderiyoruz. Arz talep dengelenmediği müddetçe istenilen parayı kazanmamız mümkün olmayacak."

Ortalama hamsi kilogram fiyatının tezgahlarda 4-5 lira civarında olduğunu ifade eden Bayrak, "Bugünkü koşullarda bu fiyatlar çok büyük bir para değil. Hamsi bu yıl çok güzel. Fiyatlar da gayet makul bir seviyede" ifadelerini kullandı.

 
- "Poyraz estiği zaman maalesef balık Karadeniz'de kuruyor"

Deniz Ana Balıkçılık sorumlusu Mahmut Değer ise Karadeniz'deki görüntünün henüz istedikleri gibi olmadığına değinerek, "İstediğimiz rezervler görünmüyor. Daha çok kırıklı hamsi dediğimiz ve fabrikalara dökmeye gidecek hamsiler çıkıyor. Şimdilik daha iri hamsi çeşidine rastlayamadık" dedi

Palamut'un olduğu yerde hamsinin kaçtığına dikkati çeken Değer, şunları kaydetti:


"Palamut hala çıkıyor. Maalesef hamsi, palamudun olduğu yerde pek bulunmuyor. Çünkü palamut devamlı hamsi yediği için hamsiler de devamlı kaçıyor. Karadeniz'de çingene palamudu çıkıyor. Bunlar da torik balığının yavruladığını ve hala Karadeniz'de olduğunu gösteriyor. Torik Karadeniz'i terk ederse eğer hamsi çok olur. Uydudan alınan bilgilere göre Karadeniz'de hamsi rezervi oldukça iyi. Bu durum hava şartlarına göre de değişebilir. Poyraz estiği zaman maalesef balık Karadeniz'de kuruyor."

 
Bandırmalı Hicaz 5 balıkçılık teknesi sahibi Hasan Ertürk de bu sezon balıkçılığın diğer yıllara göre normal olduğunu anlatarak, "Nerede balık varsa biz oraya gidiyoruz" dedi.

 

Ağlar doldu, hamsi ucuzladı


Karadeniz'de soğuk havaların ardından etkisini artıran sıcaklıkları fırsat bilerek denize açılan balıkçılar bol miktarda hamsi avladı
Kilogramı 10 liraya kadar çıkan hamsinin fiyatı 2,5 liraya düştü


Karadeniz'de bol miktarda avlanan hamsinin kilogramı Trabzon'da 2,5 liradan satılmaya başlandı.

Son bir haftadır etkili olan güneşli hava,  soğuk su arayışında olan hamsiyi göç etmek zorunda bırakırken denize açılan balıkçıların ise yüzünü güldürdü.

Güzel havayı fırsat bilerek denize açılan Trabzonlu balıkçıların kasalar dolusu hamsiyle dönmesi, hafta başında kilogramı 10 lira olan hamsinin fiyatını 2,5 liraya kadar düşürdü.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklarının ilerleyen günlerde daha da soğumasıyla fiyatların düşebileceğini belirterek, "Hava sıcaklıklarının ani yükselişi hamsinin dağılmasını ve göç etmesini sağladı. Bugünlerde hamsinin dağınık halde göç etmesine rağmen iyi bir verim sağlandı. Hamsinin fiyatının düşmesi aynı zamanda piyasadaki diğer balıkların da ucuzlamasına neden oluyor. Dolayısıyla her zaman dediğimiz gibi vatandaşımıza ucuz balık yedirme amacımıza ulaşmış oluyoruz" diye konuştu.

Mutlu, hafta sonu itibarıyla hava sıcaklıklarında önemli bir düşüşün yaşanmasını beklediklerini, bunun da hamsi açısından büyük bir verim sağlayacağını kaydetti.

Balıkların yüksek fiyattan satılması

Bazı balıkçıların komisyonculardan ucuza aldıkları balıkları yüksek fiyattan satışa sunduğuna dikkati çeken Mutlu, "Balıkçı arkadaşlarımızdan bazıları tasvip etmediğimiz şekilde satış yapıyor. Örneğin 1 ila 5 liradan aldıkları palamut ya da çinakopları kilogramı neredeyse 15 liraya varan fiyatlarla satıyor. Elbette herkes para kazanacak ama bu şekilde olması bizce doğru değil. Biz vatandaşımızın ucuz balık yemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın