Rize'de 50 Yıllık Camii Yıkıldı 500 Yıllık Değil!

Trabzon’da “500 yıllık Gülbahar Hatun Camii’nin yıkıldığına” dair haberler tepki topladı. Ancak yıkılan caminin Rize’de bulunan ve 500 yıllık değil 50 yıllık olan aynı isimde bir başka cami olduğu anlaşıldı.

 

 

Habere göre, caminin vakıf malı olması nedeniyle Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvuran cami derneği, yıkım için izin aldı. Gerekçe olarak ise caminin geçmişte yapılan restorasyon ve tamirlerle tarihi değerini yitirmesi ve tarihi tescilinin olmaması gösterildi. Bu haber sosyal medyada tartışma yarattı. 500 yıllık tarihi olan bir caminin yıkımına tepki gösterilirken, bazı kullanıcılar caminin Trabzon'da değil Rize'de bulunduğu bilgisine yer verdi.

500 YILLIK GÜLBAHAR HATUN CAMİİ AYAKTA

Gerçek bambaşka çıktı… Trabzon'da 500 yıllık Gülbahar Hatun Camii'nin sapasağlam ayakta olduğu, yıkılacak olan caminin ise Rize'de aynı adı taşıyan 50-60 yıllık başka bir Gülbahar Hatun Camii olduğu anlaşıldı. Konuyla ilgili Habertürk’e konuşan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, karışıklığın aynı isimde hem Rize'de hem de Trabzon'da iki cami olmasından kaynaklandığını belirtti. Muhçu'nun verdiği bilgiye göre Rize'deki cami, ahşap olarak yapılmış ve 1956'da yıkılarak taştan yenisi inşa edilmişti. Şimdi ise cemaate yetmediği için yıkılmasına karar verilmişti.

Muhçu, yıkılıp yerine daha büyüğü yapılacak caminin tarihi bir değerinin bulunmadığını kaydetti.

Gülbahar Hatun Camii Yaptırma Derneği Başkanı Murat Platin, caminin tarihi değerinin olmadığını söyledi. Platin, “Gülbahar Mahallesi'ndeki cami yıllar önce yıkılmış ve mahalleliler tarafından taştan yerine cami yapılmış, ihtiyaçlara cevap vermediği için dernek olarak yerine yeni cami yapacağız” dedi. Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ise “Tarihi özelliği olmayan bir cami yıkıldı. Tarihi olsa Anıtlar Kurulu zaten yıkımına izin vermezdi. Özelliği olsaydı biz de izin vermezdik” diye konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın