Rize il ihracatında yüzde 2,5 düşüş var!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracatta Rusya’nın payı hızla yükseliyor
- Rusya’ya ihracat yüzde 211 artış gösterdi

 

 

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk 9 ayında (Ocak-Eylül) 1 milyar 12 milyon 78 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştiği belirtildi. Rusya ile krizin aşılmasının ardından bu ülkeye ihracatın hızla artış gösterdiği kaydedildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nden (DKİB) yapılan açıklamada, bölgeden Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranında bir düşüş yaşandığı bildirildi.
İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında yüzde 5,3, Rize ili ihracatında yüzde 2,5 ve Artvin ili ihracatında yüzde 6 oranında düşüşler yaşanırken, Gümüşhane ili ihracatında ise yüzde 80 oranında bir artış yaşandığını belirten DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan “Trabzon ili ihracatlarında yaşanan düşüşün en önemli nedeni, en önemli ihraç ürünü olan fındık birim ihraç fiyatlarında bir önceki sezona oranla yaşanan düşüşten kaynaklanmakta olup, Trabzon ili ihracatında fındık dışındaki ürünlerin ihracatında yüzde 33 oranında bir artış yaşanmıştır. Ayrıca, miktar olarak fındık ihracatında yüzde 2 oranında bir artış yaşanmakta, fiyat düşüşlerinden kaynaklı olarak fındık ihracatından sağlanan dövizde görülen yüzde 15 oranındaki düşüş İl toplam ihracatında da düşüşlere neden olmuştur. Rize ve Artvin illerimiz ihracatındaki düşüşün nedeni ise yakın komşu Ülkelere yapılan ihracatımızda altyapı imkanlarımızdaki olumsuzluklar ve bunda da Sarp Sınır kapısındaki gecikmeli geçişlerin büyük etkisinin olduğu sorunlardan kaynaklanmaktadır. Gümüşhane ilimiz ihracatında görülen yüksek oranlı ihracat artışının nedeni ise bu ilden yapılan ve bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artış yanında, dünya piyasalarında metal birim fiyatlarındaki yükseliş trendi ihracatta ta önemli artışa neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
Bölge illerinden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 15 düşüşle 588 milyon 674 bin 576 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri’nin birinci sırayı, yüzde 56 oranındaki artışla 170 milyon 590 bin 753 dolarla Yaş Meyve Sebze Ürünleri’nin ikinci sırayı ve yüzde 13 artışla 120 milyon 150 bin 442 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını kaydeden Gürdoğan “Bölgemizden 2017 ilk 9 ayında 109 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, İtalya, Gürcistan ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 211’lik artış yaşanmıştır. Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızın hızla yükselerek kriz öncesi dönem potansiyeline doğru yükselme göstermesi ihracatçılarımızı umutlandırmaktadır. Ancak Rusya Federasyonu’na henüz yasaklama kapsamında bulunan yaş meyve sebze ürünleri için Rusya Federasyonu hiçbir firma kısıtlaması getirmeden, kriz öncesi Rusya Federasyonu’na ihracat yapma kriterlerine sahip olan firmaların ihracat yapmasına müsaade edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sadece belli ve kısıtlı sayıdaki firmaya ihracat izni verilmesi Rusya’ya yönelik yaş meyve sebze ihracatımızın gelişmesini engelleyecektir, firmalarımız haksız rekabete yol açacak ve şeffaf olmayan yöntemlerle Rusya tarafınca firma belirlenmesinin tedirginliğini taşımaktadır” diye konuştu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın