Sumudica’nın Geçmişine Bileniyorlar!

 


Sumudica’nın Geçmişine Bileniyorlar!

Çaykur Rizespor camiası uzun yıllardan beri yorgun. Her sezon bir önceki sezonun adeta kopyası. Birbirine benzer sezonlar kızgınlıkları, kırgınlıkları ve bana göre en önemlisi yılgınlıkları beraberine getiriyor. Asıl burada altı çizilmesi gereken şey yönetilen bu futbol aklı ile hiçbir yere varılamayacağı noktası.

Bu kadar saha içi ve saha dış sert bir lige sezona son derece naif bir teknik adam ile başlıyorsun. Sebep sportif direktörün dişine göre bir teknik adam. Otur, otur.. Kalk, kalk.. Bildiğin arabesk müziğinin en iyi seslerinden biri olan Güllü ’nün “ oyuncak” gibi şarkısı ile eş değer. Bal’ın elinde Tomas hoca “oyuncak” gibiydi. Özellikle transfer döneminde istediği oyuncakları Tomas’a verdi, sonuç ortada!..

Böyle gitmeyeceği belliydi, devre arasında Bak olaya el koydu ve ona göre Türkiye’de iyi iş çıkartan Rumen teknik adam Sumudica G.Antep’te işi bittiği gün işi bitirdi. Sayın Bakan Bak bir tarafı Fenerbahçe bir tarafı Kasımpaşa bir tarafı da çok sonralar geldiği ve hizmet ettiği Rize üçgeni arasında Çaykur Rizespor’u ne kadar düşünüyor?.

Rumen teknik adam Antep takımında iyi işler yapabilir, yaptı da. Burada atlatılmaması gereken şey Antep takımı Sumudica kurdu. O savunma bloğunu, o orta saha oyuncularını ve forveti Samudica transfer etti. Devre arasında tamamen hem fizikmen hem de mental olarak dip yapmış bir takıma fazla bir şey veremez. Burada yapacağın en önemli şey devre arasında alacağın 8 numara ve kenar kanat forvetin sana direk katkı sağlayacak isimler olmalıydı ama maalesef alınan iki isim çok ama çok yetersiz.

Bu anlattığım saha içi asıl mesele saha dışı. Sayın Bakan Bak, Rumen teknik adama karar kıldı ama bence çok acele ile verilen bir karar oldu. Tamam Samudica hırslı bir teknik adam, tamam Sumudica her maçta şapkadan tavşan çıkartan, oyun planı iyi olan bir teknik adam ama burası Rizespor. Bir Antep takımının kadrosu elinde yok. Sezon başında kurulan bu kadro mühendisliği altında, bu oyuncularla anca bunu yaparsın. Asıl sorun Rumen teknik adamın G.Antep yıllarında rakip takımlara karşı ektiği acı tohumlar! Hemen hemen her maçta içeride ve dışarıda Sumıdica kaostan beslenen bir yapıya sahip olduğu için kavga – gürültü adına rakip takımlar Rumen hocaya iyice bilenmişler. Buna hakem camiası da dahil. Şimdi oldukça yumuşak ve kalite anlamında zayıf bir takımın başında olan Sumudica’yı dört gözle bekliyorlar. Hesap kesecekler ve kesmeye de son 3 hafta içinde oynanan maçlarda görmeye başladık ve bu filmin daha başlangıcı. Türkiye’de teknik adamlar lobisi vardır. Yerli teknik adamlar yabancı meslektaşlarına karşı birleşirler. Özellikle Sumudica’ya karşı bu işler tavan yaptı. Bak göreceksiniz ilerleyen haftalarda ligde iddiası bulunmayan x bir takımın yerli bir teknik adamı yerli bir meslektaşının takımına karşı çok yumuşak bir kadro ve oyun anlayışı altında takımını motive edecek, tabi burada o maç Rizespor’u da ilgilendirdiği için. Sırf Sumudıca başarısız olsun. Dolayısıyla Rizespor küme düşsün diye bu olaylar olacak, buna hazırlıklı olun!.

Dün oynanan Alanyaspor maçında ev sahibi takımın genç teknik adamı Çağdaş Atan ve ekibi saha kenarından, sahaya sürdüğü oyuncuları saha içinden bırakın iki katını tam 4 katı ile Sumudica’ya karşı bilenmiştiler. Tabi bu bilenme dolayısıyla Rizespor’a karşı oluyor. Maç bitti Çağdaş hoca ; Sizinle işimiz yok, bize Antep’te çok kötü hırpaladılar..Sumudica ile hesabımız var .. diyor. Alanyalı birçok oyuncu sıcağı sıcağına Antep’te yaşadıklarını anlatıyorlar. Bu böyle devam edecek. Senin saha içi gücün yok, sana karşı rakip takımlar iki katına hırs yaparak maçlar oynayacak. Primler iki katına çıkacak. Sebebini yazdım. Sumudıca’nın Türkiye’de geçmişi!. Rakip camialar, Başkanları, yönetimleri, teknik ekibi ve futbolcuları Sumudica’ya bilenmişler. Sumudica’ya bilenenler Rizespor’a hesap kesecekler, buna hakemler de dahil. Dün ki maçta zaten ilk kez Rizespor’un maçına atanan aslen Rizeli olan ama Alanya’ya çok daha yakın olan Mete Kalkavan örneğinde olduğu gibi!..

Burada ana sorumluluk sayın eski Bakan Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak’a düşüyor. Sayın Bakan’ın aldığı bu karar tarihi bir karardı. Ben ilk geldiği günden beri uyarı niyetine yazdım. Rizespor’un başında Sumudica’ya sezon başında getir. O kendi kadrosuna kursun olmaz ise zaten tolere etme hakkın ilerleyen haftalarda var ama devre arası, dolayısıyla ikinci devre telafisi olmayan maçlarda “atı alan Üsküdar ı “ geçer! Bu sezon 4 takım düşüyor, bunu bilmeyen yok. Bu tip zor deplasman maçlarında bile bırakın 1 puanı yarım puan bile seni bir yere taşır.

Maçla ilgili teknik taktik fazla yazacak bir şey yok. Ev sahibi takım en önemli oyuncusu Bakates’ın yokluğu, Babacar’ın cezası nedeniyle bile seninle saha içinde oyuncak gibi oynadı. Sumudica 3’lü oynamış 5’li oynamış, çift santraforla sahaya çıkmış, hakem uzatmanın uzatmasında sana gol yedirmiş bunlar hikâye! Süper ligde oynayan bir futbol takımı 3 pas yapamaz mı? Yakaladığın iki net pozisyonda o ikramlar nasıl kaleye sokulmaz veya boşta yer alan takım arkadaşına verilmez? İşte bu futbol kalitesinden geçiyor ve bizde maalesef bu yok. Takımda ne plan var ne sistem. Sumudica hoca bu maçta bir strateji belirledi ama burası G.Antep değil Rizespor takımı yemez! Çünkü yılardan beri bu takımda bir futbol aklı yok. Doğaçlama transfer politikası altında birileri malı götürürken, yıllar boyu Rizespor’a gönül verenler çile çekiyor. Bunun için yazımın en baş paragrafında yazdığım gibi camia yorgun, kırgın, kızgın ve en önemlisi yılgın. Rizespor’a söz sahibi olan üst akıl, yani bu takımın dinamikleri 3 büyüklerin peşinde yeşil – mavili fotoğraf onlar için ufak fotoğraf. Onlar her zaman büyük fotoğrafın peşindeler.

Son olarak Boldrin’e paragraf açayım ve yazımı bitireyim. Yedek kulübesinden sarı kart gördün ve haftaya Erzurum maçında yoksun! Olan olmuş, yan taraf tahrik yapmış, Sumudica hocadan hesap kesmiş sen sınırda olduğunu biliyorsun ve çok önemli maçta gördüğün sarı kart dan dolayı yoksun! İşte sevgili Rizesporlular. Rizespor’da futbol aklı yok derken bunları kastediyordum. Bu oyuncuyu kimse uyarmadı mı? Cuma akşamı oynayacağımız Erzurumspor maçında Boldrin’le belki de 3 puan alacaktık ama o da manevi babası Sumudica yüzünden gaza geldi ve takımını eksik bıraktı. Ligde ilerleyen haftalarda yukarda bahsettiğim rakip takımların Sumudica’nın geçmişine karşı “bilenme” sözü bırakın Alanyaspor maçını bir hafta sonra oynayacağın maçı bile etkiliyor!..


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın