Anneye Son Bakış! Hopa'da Acı Gün..

 

ARTVİN’in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de kaybolduğu heyelan ve sel felaketinin yaralarının sarılıyor. İlçenin Yukarı Kuledibi Mahallesi’nde bir kişinin hayatını kaybettiği 4 katlı ev ve çevresinde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, Yoldere Köyü’nde de toprak altında kalan evde hayatını kaybeden 3 kişinin cenazesinde gözyaşları sel oldu.

Heyelandan kurtarılan Naz Gedik, annesinin tabutu başında gözyaşı döktü.

 



CENAZELERE TÜRK BAYRAĞI SARILDI


Yoldere Köyü’nde meydana gelen heyelanda toprak altında kalan evde bulunan 41 yaşındaki Ünsal Gedik, oğlu 17 yaşındaki Erdal Eren Gedik ve akrabası 55 yaşındaki Emniyet Gedik hayatını kaybetti. Heyelan esnasında 9 yaşındaki Naz Gedik, 11 yaşındaki Tuğçe Gedik ile babaları 45 yaşındaki Kazım Gedik’in de evde bulunduğu ancak kurtuldukları öğrenildi. Heyelanın ardından çevredeki vatandaşlar ve AKUT ekiplerinin çalışmaları ile evden çıkartılan cenazeler Hopa İlçe Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ünsal, Erdal Eren ve Emniyet Gedik’in cenazeleri öğle saatlerinde Yoldere Mahallesi’ne getirildi. Düzenlenen cenaze töreninde heyelanda hayatlarını kaybedenlerin tabutları Türk bayrağı sarıldı. Heyelandan yaralı olarak kurtarılan baba Kazım Gedik ile kızı Naz Gedik tabutlara sarılarak gözyaşlarına boğuldu. Babasının kucağında gözyaşı döken Naz Gedik’in annesi Ünsal Gedik’e son kez bakması yürekleri buruktu.

BİRİNİ MUTFAKTA, DİĞERİNİ KAPI ALTINDA BULDUK

Heyelan sonucu toprakla örtülen evde hayatını kaybeden 3 kişiyi çıkartırken yaşadıklarını anlatan Yaşar Keskin, “Evde 6 kişiydiler. Toprak kaydı, ev ve bahçe tamamen gitti, 3 kişi hayatını kaybetti. Olay sonrası çocuğu kapının altından çıkarttık. Sel yukardan koparak geldi, bir kişiyi de mutfaktan çıkarttık. Ev toprakla dolmuştu" şeklinde konuştu.

CENAZELERİ KENDİ ELLERİMİZLE ÇIKARTTIK

Orta Hopa Mahallesi’nde yaşanan afette çöken evde bulunan 60 yaşındaki Altan Kara ile eşi 56 yaşındaki Hacer Kara ve kızları 41 yaşındaki Funda Toksoy yaşamlarını kaybetti. Yaşanan heyelana tanık olan Erdal Toksoy, “Aşırı derecede yağmur yağmaya başladı. Toprağın suyu çekip yumuşaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Hepsi akrabalarımdı. Cenazeleri kendi ellerimizle ve AKUT ekibiyle çıkarttık. Acımız tarifsiz” dedi.

BİNA 1 SANİYEDE YERLE BİR OLDU

Yaşanan heyelanda 4 katlı evin yıkılmasına tanık olduğunu belirten Yukarı Kuledibi Mahallesi Camii imamı Mustafa Yılmaz ise yaşadıklarını anlattı, “Olay akşam saat 23.30 sıralarında oldu. Kuvvetli yağmur yağıyordu, ırmak tamamen sularla doldu taştı. Çay bahçesinin başından heyelanın gelmesiyle 1 saniyede bu 4 katlı ev yerle bir oldu. Evde  bir kişi vardı. Benim de ahırım yıkıldı, hayvanlarım ahırda kaldı. Telef olmaktan son anda kurtardık. Ölen teyzemize Allah rahmet eylesin, çok üzüldük. Binanın yıkılışına tanık oldum. 1 saniyede ev yıkıldı. Arama kurtarma ekipleri geldi ve evdeki teyzemizin cesedini çıkardı” dedi.

MENFEZLER KAPALI İDDİASI

Çevre sakinlerinden Süleyman Topal ise yoldaki menfezlerin yetkililere defalarca yazı yazmalarına rağmen açılmadığını ileri sürerek şöyle konuştu:
“Burada sonradan yapılan yolu 15 metre yükselttiler. Haliyle arka kısımlar düşük kaldı. Karayollarının 9 menfezi var. 9 menfez tek tek kapanmış durumda. İlerde tek bir menfez açık ve su buradan gidiyor. Belediyeye, DSİ’ye ve diğer yetkililerin hepsine tek tek fotoğraflı dilekçe verdik. Dilekçeler geri geldi; bize 'yapılacak’ denildi. 3 yıldır yapılacak hala. Üçüncü afeti görüyorum burada. Bu nasıl iştir?”


Hopa ilçesinde hayatını kaybeden 3 kişinin cenazesi, Yoldere köyünde toprağa verildi

 


Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle enkaz altında kalarak yaşamını yitiren 3 kişinin cenazesi, ilçeye bağlı Yoldere köyünde toprağa verildi.

Ünsal Gedik ve oğlu Erdal Eren Gedik ile Emniyet Gedik için Yoldere köyü Aşağı Mahalle Camisi'nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Cenazeler, Yoldere köyü mezarlığına defnedildi.

Cenaze törenine, Gedik ailesi ve yakınlarının yanı sıra Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin AK Parti Milletvekili İsrafil Kışla, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, CHP Bursa Milletvekili Erkan Bayrak, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ünsal Gedik'in eşi Kazım ile enkaz altından çıkartılan kızı Naz Gedik, cenaze namazı öncesi Ünsal ve Erdal Eren Gedik'in tabutuna sarılarak ağladı.

Baba Gedik, oğlunun tabutuna sarılarak, "Hani vekil olacaktın? Bana nasıl söz vermiştin; senin servis paranı bile yatırmıştım" diyerek gözyaşı döktü.

- Annesini sedye ile son kez görmeye geldi

 


Türk bayrağına sarılı cenazeler, dün enkaz altından çıkartılarak Rize Devlet Hastanesine kaldırılan Emniyet Gedik'in kızı Cansu Kaya'nın annesini son kez görmesi için yaklaşık 1,5 saat bekletildi.

Cenaze törenine ambulansla getirilen Kaya, sedyeyle taşınarak annesinin tabutunun yanına götürüldü. Tabutu eliyle tutan Kaya, "Beni buraya, bunun için mi getirdiniz? Kim var orada, anne" diyerek gözyaşı döktü.

Emniyet Gedik'in enkaz altından çıkartılan diğer kızı Tuğba Gedik ise tedavisi devam ettiği için cenaze törenine katılamadı.

Öte yandan Kazım Gedik ve ailesinin Gebze'de yaşadığı ve yaz tatillerini köylerinde geçirdikleri, Kazım Gedik'in iş nedeniyle köye gelmediği öğrenildi.


-HAYATINI KAYBEDEN ANNE-BABA VE KIZI TOPRAĞA VERİLDİ

 


Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan sel felaketinin ardından hayatlarını kaybedenler toprağa veriliyor.
İlçeye bağlı Orta Hopa Mahallesi’nde yaşanan afette çöken evde hayatlarını kaybeden 60 yaşındaki Altan Kara, eşi 56 yaşındaki Hacer Kara ile kızları 41 yaşındaki Funda Toksoy için cenaze namazı kılındı.
Kavakdibi Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze namazına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılırken, cenazeler daha sonra aile mezarlığında toprağa verildi.

BAKAN EROĞLU: "3 KİŞİ KAYIP"

 Artvin’in Hopa ilçesinde yaşanan sel ve heyelan felaketi bölgesinde incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "8 vatandaşımız hayatını kaybetti. 3 kaybımız var. Kayıplarımızı arama çalışmaları sürüyor. 19 kişi de yaralı olarak çeşitli hastanelerde tedavilerine devam ediliyor" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin’in Hopa ilçesinde incelemelerini sabah saatlerinde de sürdürdü. Hopa Kaymakamlığı'na gelişi sırasında ise HES karşıtlarının protestosuyla karşılaşan Bakan Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, "Çok büyük bir afet ile karşı karşıyayız. 500 yılda bir böyle bir afet yaşanabilir. 12 saatte metrekareye 252 kilogram yağış düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz erkenden uyarmıştı. Şiddetli bir yağış bekliyorduk ona göre tedbirlerimizi almıştık. Belediyemizin yapmış olduğu uyarılar ve anonslar hasarı azaltmıştır. İlk planda hasarların giderilmesi için valiliğimize 10 milyon TL gönderildi. Hasarların giderilmesi için de 100 milyon TL'lık bir bütçe oluşturuluyor" diye konuştu.
Eroğlu, yaşanan sel ve heyelan felaketinde 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, "3 kaybımız var. Kayıplarımızı arama çalışmaları sürüyor. 19 kişi de yaralı olarak çeşitli hastanelerde tedavilerine devam ediliyor. Dereler mutlaka yatağını bulur. Yazın derelerin sakin akışına aldanıp, dere yataklarına yakın yerlerde bina yapmayalım. Dere mutlaka bir gün yatağını buluyor" dedi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın