ÇAYKUR, yaş çay alım kampanyasını başlatıyor

ÇAYKUR, 2016 yılı yaş çay alım kampanyasını başlatıyor

 

- Genel Müdürü Sütlüoğlu:
- "Geçen yıl birinci sürgünde kotayı 400 kilogram olarak açıklamıştık. Daha sonra piyasa şartlarını dikkate alarak ve vatandaşın mağdur olmaması için 450 kilograma çıkarmıştık. Bu tarihin rekor kotasıydı. Bu yıl birinci sürgün kotamız 400 kilogram olacak"
- "Beyaz çay fiyatı bu yıl 400 lira olacak. Beyaz çayın fiyatını 50 lira daha artırmış olduk. Vatandaşımız için bu bir ek gelirdir. Mümkün mertebe herkes beyaz çay toplasın"

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçen yıl birinci sürgünde kotayı 400 kilogram olarak açıkladıkları ifade ederek, "Daha sonra piyasa şartlarını dikkate alarak ve vatandaşın mağdur olmaması için 450 kilograma çıkarmıştık. Bu tarihin rekor kotasıydı. Bu yıl birinci sürgün kotamız 400 kilogram olacak." dedi.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR'da düzenlediği basın toplantısında, 2016 yaş çay alım kampanyasını yarından itibaren başlatacaklarını belirtti.

Hayırlı ve huzurlu bir yıl olmasını temenni eden Sütlüoğlu, "İnşallah huzurlu ve bereketli bir yılı beraber geçiririz. Bundan önceki yıllarda yakaladığımız güzellikler, bu sezonda da devam eder." ifadesini kullandı.

Sütlüoğlu, geçen yıl birinci sürgünde kotayı 400 kilogram olarak açıkladıklarına işaret ederek, "Daha sonra piyasa şartlarını dikkate alarak ve vatandaşın mağdur olmaması için 450 kilograma çıkarmıştık. Bu tarihin rekor kotasıydı. Bu yıl birinci sürgün kotamız 400 kilogram olacak. Bu şekilde inşallah çaylarımızı yarından itibaren almaya başlayacağız. Bu kotaları biz vatandaşın mağduriyetini önleyecek şekilde ayarlıyoruz. Bu sene de gelişmeleri takip edeceğiz. Vatandaşımızın mağdur olmayacağı bir kota olarak düşünüyoruz. Olumsuz birtakım gelişmeler olursa özel sektör vatandaşı mağdur edecek bazı uygulamalara girerse biz bu kotayı değiştirebiliriz." diye konuştu.

Özel sektörün vatandaşı mağdur etmemesini istediklerini vurgulayan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"ÇAYKUR'un vereceği fiyatların altında bir fiyatla çay almasınlar. Bunun kimseye faydası yok. Kendilerine de faydası yok. Sadece onların mal sattığı firmalara daha ucuz çay vermiş oluyorlar. Onlar kazanıyor. Onlar zarar etmiyor. Burada üreticiyi hep birlikte korumamız gerekiyor. Birkaç yıldır sektörde ciddi bir düzelme var. Vatandaşın eskiden özel sektöre olan tepkileri yok. Oldukça memnuniyete ve güvene dönmüş durumda. Özel sektör bu iyi iklimi bozmasın, sürdürsün. Devam ettirsin. Eğer bozarsa vatandaşı üzecek davranışlara girerse bizim de elimizde uygulayabileceğimiz çeşitli silahlarımız var. Onları uygulayacağız."

- "Çayda kaliteyi yükselmemiz gerekiyor"

Sütlüoğlu, üreticilerin çaylarını erken toplamalarını istediklerini dile getirerek, "Çay bahçelerine erken girsinler. Çaylarını taze olarak toplansınlar. Evsafa uygun çay toplasınlar. Çayda kaliteyi yükselmemiz gerekiyor. Kalitesiz çayla hammaddeyle kaliteli çay üretme imkanımız yok. Üreticimiz çayı kaliteli ve dikkatli toplarsa evsaf dışı unsurları çaydan ayıklarsa dal, budak, eski yaprak ve dikeni ayıklarsa o zaman çayımızın da kalitesi yükselir. Bugüne kadar dedelerimizin, babalarımızın ve bizim ekmeğini yediğimiz çaydan, torunlarımız da ekmek yemeye devam eder."

Çay kadar bereketli ve verimli başka bir tarım ürünü olmadığını dile getiren Sütlüoğlu, "Bunun kıymetini bilelim. Üzerine tek kar yağan ve haşere barındırmayan, dünyanın en sağlıklı çayını üretiyoruz. Böyle 'altın' bir değer var elimizde. Biz bu değeri kalitesiz çay toplayarak değersiz hale getirmeyelim. Daha da yukarılara taşımaya çalışalım." ifadelerini kullandı.

Sütlüoğlu, 2015 yılının, ÇAYKUR olarak rekorlar kırdıkları bir yıl olduklarını vurgulayarak, "Yaş alımında 681 bin ton, kuru çay üretiminde ise 131 bin tonla rekor alım ve üretim gerçekleştirdik. Yaş çay ödemesinde ilk defa 1 milyar liranın üzerine çıktık. Satış cirosunda ilk defa 2 milyar liranın üzerine çıktık. Kar artışımız yüzde 88 oranında oldu. 12 milyon lira olan bilanço karımız 22,6 milyona çıktı. İhracattaki ciro artışımızda yüzde 101 oldu. 38,5 milyon olan ihracat gelirimiz 87,5 milyon liraya çıktı. 2015 yılı ÇAYKUR için son derece başarılı bir yıl oldu. Rekorlar yılı oldu." dedi.

- Beyaz çay alımı

Sütlüoğlu, beyaz çayda alımların devam ettiğini belirterek, "Beyaz çay fiyatı bu yıl 400 lira olacak. Beyaz çayın fiyatını 50 lira daha artırmış olduk. Vatandaşımız için bu bir ek gelirdir. Mümkün mertebe herkes beyaz çay toplasın. Evsafına uygun olarak getirip versin. Kendileri de yapabilirler. Evlerinde içsinler. İmparatorların çayı dediğimiz bu çay sağlık açısından çok önemli. Bu sağlıklı ürünü kendileri de tüketsin. Bu değerli ürünümüzü daha fazla üreterek tüketicilerimize sunabilelim." diye konuştu. 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın