Taş ocağından sonra çay;  Seyyar eylemciler yine sahnede

 

Taş ocağından sonra çay;  Seyyar eylemciler yine sahnede


 

Rize’nin İkizdere ilçesinde bölge halkının ev, tarım arazisi ve su kaynakları için dile getirmeye çalıştığı endişelerini su istimal ederek Lojistik Liman projesi üzerinden hükümet karşıtlığı eylemler yapan CHP ve HDP’li marjinal gruplar bu kez çay protestoları ile sahneye çıktı. Seyyar eylemciler toplanan çayları yere döktü, tekmeler savurdu,  çiğneyerek sözde tepki gösterdi. Gerçek çay üreticileri ise çayların yerlere dökülerek, tekmelenmesine karşı büyük tepki gösterdi.
Rize’de Lojistik Merkez ve Liman projesinin inşa edileceği deniz üzerindeki alanın dolgusu için 2 yıl süreyle taş alımının yapılacağı İkizdere’de bölge halkının ev, tarım arazisi ve su kaynakları için dile getirmeye çalıştığı endişelerini su istimal eden CHP ve HDP destekli marjinal gruplar günlerce eylem yaptı. Bakanlıkların ve ilgili kuruluşların devreye girmesi ile endişeleri giderilen halkın ilgi göstermediği gruplar İkizdere’de umduğunu bulamayınca bu kez yeni eylem hazırlıklarına girdi.
ÇAYLARI YOLA DÖKÜYOR, TEKMELİYOR, ÇİĞNİYORLAR
CHP ve HDP’nin başını çektiği gruplar bu kez çay protestoları ile sahneye çıktı. İkizdere’de günlerce gerginliği tırmandırmaya çalışan ancak başarılı olamayan gruplar, çayda kontejan ve kota bahanesiyle sinsi eylemlerini sürdürmeye çalışıyor. Hopa’dan başlattıkları eylemlerini Fındıklı ve Rize’de sürdüren gruplar, üreticileri eylemlere katılmaya davet ediyor, kendilerini kamufle ederek üreticileri öne sürmeye çalışıyor. Üreticilerden destek bulamayan seyyar eylemciler toplanan çayları yere döküyor, nimete tekmeler savuruyor,  çiğneyerek sözde tepkilerini göstermeye çalışıyor.
EYLEMCİLERE BÜYÜK TEPKİ VAR
Taş ocağı eylemlerinden sonra çay eylemlerinde boy gösterenlerin üretici olmadığı, bölgeye büyük kentlerden gelen marjinal gruplar oldukları iddia edildi. Gerçek üreticiler ise çayların yerlere dökülerek, tekmelenmesine karşı büyük tepki gösterdi. ‘Nimete tekme yakışmaz’ diyen üreticiler, bu kişilerin gerçek amacının ne olduğunun araştırılmasını istedi. Bölgede kaos oluşturmaya çalıştıkları öne sürülen gruplar, güvenlik güçlerinin de takibinde olduğu belirtildi.  
ÇAYKUR TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR

Çaykur’un günlük 9 bin dolayındaki yaş çay alım kapasitesinin üzerine çıkarak 11 bin ton dolayında çay aldığı ve 47 fabrikasının tam kapasite ile çalıştığı öğrenildi. Çaykur’dan yapılan yazılı açıklamada, “Değerli üreticilerimiz, bilindiği gibi yaş çay alımlarımız kapasitenin üzerinde devam etmektedir. Alımlar 9 bin tonun üzerinde gerçekleşmektedir. Umut ediyoruz ki haftaya limitler azda olsa artırılacak duruma gelecektir. Bilinmeli ki üreticilerimizden 1 kilogram daha fazla yaş çay alımı için kapasite zorlanmaktadır. Çaykur’un her zaman üreticimizin yanında olduğunun bilinmesini ister, üreticilerimizin dedikodulara ve farklı seslere kulak vermemesini istirham ederiz. Yine bilinmeli ki limitler doğrultusunda acele edilmeden alımlar devam edecektir. Sağlıklı mutlu kaliteli ve bol bereketli bir kampanya geçirmenizi dileriz” denildi.

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın