KALLEŞ SALDIRI

Dün akşam İstanbul Atatürk Havalimanı'nın dış hatlar terminalinde 3 ayrı noktada art arda patlama meydana geldi. Teröristler 3 ayrı noktada üzerlerindeki bombaları patlattı. Kanlı saldırıda 31 kişi ölürken, 147 vatandaşımız da yararlandı.

 

İstanbul dün akşam terör saldırısıyla sarsıldı. Atatürk Havalimanı'nın dış hatlar terminalinde 3 ayrı noktada ard arda patlama meydana geldi. Teröristler 3 ayrı noktada üzerlerindeki bombaları patlattı. Bir canlı bombanın ise eylemini gerçekleştiremeden öldürüldüğü kanlı saldırıda 31 kişi ölürken, 147 vatandaşımız da yararlandı.

İstanbul Atatürk Havalimanı Gidiş Terminali'nde dün akşam 21.45 sıralarında meydana gelen terör saldırısı iddialara göre şöyle gelişti: Terörist grup hava limanına gri renkli bir minibüsle geldi. Hızla minibüsten çıkan teröristlerden birisi Dış Hatlar Gidiş terminali kontrol noktasında geldikten sonra uzun namlulu silahla etrafa ateş etti. Daha sonra V.İ.P.'nin önüne giden canlı bomba üzerindeki bombayı patlattı. Minibüsten çıkan diğer terörist de Dış Hatlar Geliş katına yöneldi. Canlı bomba önce silahla vatandaşların üzerine ateş ettikten sonra üzerindeki bombayı patlattı. Minibüsten çıkan teröristlerden biri de hava alanının metro girişine giderek yine önce uzun namlulu silahla rastgele ateş açtıktan sonra üzerindeki bombayı patlattı. Canlı bombalardan birinin ise ateş ettikten sonra yolcuların üzerine koşarken polis tarafından vurularak etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Terminal savaş alanı gibi

Kanlı saldırının ardından emniyet ekipleri hava limanında ve çevresinde operasyon başlattı. Havalimanında bulunan çok sayıda vatandaşın güvenliğini sağlamak adına giriş ve çıkışlar kapatıldı. Polis şüpheli gördüğü çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Canlı bombaların kendini patlatması sonucu terminal savaş alanına döndü. Kontrol noktasında bekleyen çok sayıda vatandaş yaralandı. Terör saldırısında 31 kişi hayatını kaybederken 147 kişi de yaralandı. Havaalanına çok çok sayıda ambulans, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Patlamanın ardından Atatürk Havalimanı'ndaki bütün uçuşlar ve havalimanına giriş-çıkışlar iptal edildi. Havadaki uçaklar başka alanlara yönlendirildi. Yaralılar ambulanslarla ve ticari taksilerle Bakırköy Devlet Hastanesi'ne ile bölgedeki hastanelere sevk edildi.

"Kimin yaptığını tahmin ediyoruz"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olayla ilgili yaptığı açıklamada "Bana verilen bilgiye göre, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar girişte bir terörist önce kaleşle etrafı tarayıp sonra kendisini patlatmıştır. İlk belirlemelere göre, yaklaşık 10 civarında şehidimiz var, 20 civarında da yaralı olduğu söylenmektedir" dedi. Saldırıyı hangi terör örgütünün gerçekleştirdiği bilindiğini kaydeden Bakan Bozdağ ancak bilgilerin teyid edilmesi için araştırmaların sürdüğüne vurgu yaptı.

Kriz masası oluşturuldu

Kanlı saldırının ardından Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İstanbul Valisi Vasip Şahin'den bilgi aldı. Öte yandan Başbakan Yıldırım, patlamaya ilişkin İçişleri Bakanlığı bünyesinde kriz masası oluşturulması talimatı verdi. Atatürk Havalimanı'nda canlı bombayla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Başbakanlığın talebi üzerine meydana gelen patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirdi.

Zamanlama manidar

Canlı bomba ile dış hatlar terminalinde gerçekleştirilen kalleş terör saldırısının Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile yapılan anlaşmaların ertesi gününe denk gelmesi ve turizmin yeniden ivme kazandığı bir zamanda yapılması dikkat çekti.

Canlı bombalar tekbir getirmiş

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki Dış Hatlar Terminali'nde yaşanan canlı bomba olayında ölenlerin 4'ünün polis memur olduğu öğrenilirken, zanlıların üzerlerindeki bombayı patlatmadan önce yüksek sesle tekbir getirerek patlamayı gerçekleştirdikleri öğrenildi. Öte yandan güvenlik kameralarına yansıyan görüntüler dehşet anlarını gözler önüne serdi. Patlama sonrası, havalimanı girişe ve çıkışlara kapatılırken, uçuş ve inişlerede kesinlikle izih verilmiyor. Bu yüzden inmesi gereken çok sayıda yerli ve yabancı uçağın başta İzmir olmak üzere Ankara ve diğer illerin hava limanlarına kaydırıldığı ve bu hava limanlarında da tüm ekiplerin seferber olduğu ve tüm imkanların hazırlandığı belirtildi. Patlama sonrası İstanbul Atatürk Havalimanına, yalnızca polis ve sağlık ekipleri ile görevlilerin girişine izin verilirken, Ankara ve İzmir baştka olmak üzere diğer illerdeki hava limanlarında var olan güvenlik tedbirleri iki katına çıkartıldı.

Saldırıda DAEŞ izleri

Atatürk Havalimanı'nda dün akşam yaşanan kanlı terör saldırısı sonrası başlatılan soruşturmada polis elde edilen ilk bilgiler ışığında, eylem kabiliyeti, eylem sicili le hedefi açısından saldırının arkasında DAEŞ terör örgütü olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Polisi bu yöndeki kanıya ise...

1-Saldırının hedef alındığı noktanın daha çok turistlerin bulunabileceği dış hatlar olması. DAEŞ geçmişteki eylem sicilinde Sultanahmet ve Taksim de Alman ve İsrailli turistleri hedef almıştı.

2- Bu yönde profesyonel bir eylemi Türkiye de yapabilme kabiliyetine sahip örgüt olarak güvenlik kaynaklarınca DAEŞ'in bilinmesi. DAEŞ'in benzer eylemeleri Belçika ve Fransa'da yapmış olması.

3- Saldırıda direkt sivillerin hedef alınması DAEŞ ismini öne çıkarıyor. PKK ve DHKPC gibi terör örgütleri saldırılarında öncelikli hedef olarak güvenlik güçlerini hedef alırken, DAEŞ'in geçmişteki eylemlerinde daha çok sivilleri hedef aldığı biliniyor.

4- Son 4 gün içerisinde DAEŞ'in İstanbul'da 2 ayrı bomba timinin yakalanması ve istihbarat kaynaklarınca 3. bir timin yurda girişi yaptığı ve eylem arayışı içerisinde olduğu yönündeki istihbari bilgiler.

5- DAEŞ'in Türkiye'yi İslam olarak kabul etmeyip "Taut" düzenin devamı olduğu bir ülke olarak görüp cihat alanı içerisinde görmesi.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın