Saadane;" Rize Eniştesi Olabilirim!"

Parkelerden Yeşil Sahalara!

 

 

Çaykur Rizespor’un Fas asıllı orta saha oyuncusu Marwane Saadane’nin çok iyi bir voleybolcu olduğunu biliyormuydunuz?

Spor yaşantısına Voleybolcu olarak başlayan Saadane, daha sonra hocalarının yönlendirmesi ile parkelerden, yeşil sahalara geçmiş ve bu günlere gelmiş.

Faslı oyuncu Saadane babasını beş yıl önce kaybetmiş. Beş kardeşler 2’si kız 3’ü erkek ve tıpkı Rize gibi Fas’ta deniz kenarında bulunan bir şehirde dünyaya gelmiş. Ailesi sayesinde futbolcu olmaya karar vermiş Saadane. En büyük abisi Hindistan ve Bangladeş’te top koşturdu uzun yılar.

Fas’ta iki ayrı kulüpte top koşturan Marwane en son FUS Rubat takımında oynarken kulüp başkanından söz almış. Sezon sonu Şampiyon olmaları halinde yurt dışında futbol yaşantısını sürdürmek istiyorum demiş, başkanına. Başkan’da “ bu takım şampiyon olsun, göndereceğim” sözünü vermiş Saadane’ye.

İşte böyle Faslı oyuncunun Rize’ye gelmesi. Fas liginde şampiyon olurken Saadane takımı adına bir çok kritik gollere imza atmış. O goller sayesinde şampiyonluk gelmiş ve ver elini Türkiye, Karadeniz ve Rize şehri.

Aslında Rizespor’dan başka özellikle Katar liginden kendisine çok ciddi teklifler gelmişti, Saadane hiç birini kabul etmedi. Sebebi ise, Türkiye ligini bir basamak olarak görmesi ve hedefinin Fas Milli takımı olması. Burada göstereceği performans kendisini yeniden Fas Milli takımında çağrılmasında büyük kolaylık gösterecekti.

Yeni takımı Çaykur Rizespor forması altında kupa kaldırmayı çok istiyor Marwane. Hedefi Avrupa ligi. Sezon sonunda kendisine gelen bir çok tekliften birini değerlendirmek istiyor.

 Türkçe konuşmayı çok seviyor Faslı oyuncu. Rize’nin havasına tam olarak alışamadı, tabi buranın yağmuru bol olması Fas iklimine göre çok daha değişiklik gösteriyor. Ailesinden kimse yok Rize’de tek düşüncesi futbol ve Rizespor’a yararlı olmak. Saadane Rize’de birde ilki yaşadı. O da kar. Karlı zeminde ilk kez top koşturdu. Türkiye’yi tercih etmesinde en büyük etki Müslüman bir ülke olması. Bunu da açık yüreklilikte belirtiyor. Kendisine Rizespor’dan ilk teklif geldiğinde ilk işi haritaya bakmak oldu. Rize’nin ismini ilk kez duyuyordu ve haritada yerini buldu. Hoşuna giden en önemli şey ise Rize’nin deniz kenarında olması idi. Nedeni ise Fas’ta kendisinin doğup, büyüdüğü memleketinin de deniz kenarında olması ve denizle iç içe yaşaması olduğunu ilave etti. Bu konuda bir başka ilave ettiği cümle ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ismi oldu. Fas’ta Erdoğan sevgisi çok büyük diyor, Saadane. Onun liderliğine büyük saygı duyuyorlar. Erdoğan’ın memleketinde top koşturmak, o şehirde yaşamak kendisi için çok büyük bir olay olduğunu gururla söylüyor. Kısaca Fas’ta Türkiye denildiği zaman tüm Faslıların aklına ilk gelen isim “ Recep Tayyip Erdoğan” diyor Saadane ve kendisi ile tanışmak istiyor.

 

Futbol yaşantısında unutamadığı üç maça özel parantez açtı yeşil – mavili takımın orta saha oyuncusu Saadane. Bunların ilki Fas Milli takım forması altında çıktığı ilk Dünya kupası eleme maçı. Bir diğeri ise Formasını giydiği Rubat takımı ile 70 yıl aradan sonra Şampiyonluk sevinci yaşaması. Sonuncusu ise yakın zamandan Rizespor forması altında Gaziantepspor deplasman maçı ve o maçta attığı galibiyet golünü unutamıyor Marwane Saadane. Çok üzüldüğü maç ise Fas kupasında finalde kaybetmeleri.

25 yaşındaki oyuncun aşk hayatında kimse yok. Bu konu hakkındaki görüşleri ise bir hayli ilginç;

“ Evlilik konusunda açığım. Rize eniştesi de olabilirim. Yeter ki Müslüman olsun, problem yok”

Bazı maçlarda yedek kulübesinde oturmasını dert etmiyor Saadane. Önemli olanın saha da kim oynarsa oynasın, takıma katkı vermesi diyen Saadane;” Hocanın kararına saygı duymak lazım. Ben oynamışım, arkadaşım oynamış önemli değil. Hocamız kim formda ise ona şans veriyor. Kendi adıma Karabükspor maçına çok sevindim ama ilk devre oynanan Beşiktaş maçında son dakika da yenilen golden sonra çok üzülmüştüm. Takım içinde tam bir kardeşlik havası var. Ben daha çok Oğuz han, Recep, Özgür, Dıallo, Yakoubi ve Leo’dan daha çok anlaşıyorum. Ümit Kurt ilk geldiğimde bana çok iyi davrandı o da çok iyi bir insan. Fas’ta oynadığım zaman tek on libero görevi yapardım. Daha çok İtalyan oyuncu Pirlo gibi. Burada ise çift on libero ile oynuyoruz. Hocanın bana verdiği her pozisyonda oynamak görevimiz. Hocam bana derse git stoper oyna, git sağ bek oyna o bölgelerde de elimden geleni yaparım.

“Kalkavan Baba Gibi”

Kulüp Başkanı Metin Kalkavan için “ Benim için babadır” sözünü kullanan Faslı oyuncu Saadane;” Ona büyük saygı duyuyorum. Baba gibi abi gibi kendisini görüyorum”

“ Kamyon Şoförü Olurdum”

Futbolcu olmasaydı kamyon şoförü olurdum diyen Saadane;” Benim gerçek hayalim TIR şoförü, kamyon şoförü olmaktı. Futbol yaşantım bitince kamyonculuk yapacağım.”

“17 Numaranın Öyküsü”

17 numarayı giymek istediğini belirten Saadane, maalesef Mehmet Akyüz giydiği için 16 numarayı aldım. 17 numara Fas’ta oturduğum şehir Muhammediye’nin plakası birde doğum tarihim olduğu için o numarayı çok istemiştim” dedi.

“Hikmet Hoca Bu Ligi Tanıyor”

Ligin ilk devresinde bir çok şansız maçlar kaybettiklerini belirten Saadane ;” Çok iyi bir hocamız var. Ligi iyi tanıyan bir hocamız. Hep böyle gitmeyecektir. Bizde çıkışa geçeceğiz, taraftarımız yanımızda olsun, ligi iyi bir yerde tamamlayacağız” ifadesini kullandı.

25 yaşındaki oyuncun aşk hayatında kimse yok. Bu konu hakkındaki görüşleri ise bir hayli ilginç;

“ Evlilik konusunda açığım. Rize eniştesi de olabilirim. Yeter ki Müslüman olsun, problem yok”

 

Kısa soru Kısa Cevap

Hikmet Karaman

“ Ciddiyet”

Metin Kalkavan

“ Baba, iyi bir insan”

Recep Tayyip Erdoğan

“ Benim için büyük bir insan”

Kweuke

“ Allah başımızdan eksik etmesin”

Para

“ Önemli değil”

Aşk

“ Allah’ın sevgisinden sonra anne baba sevgisi”

Brezilya

“ Futbol Ülkesi”

Müslüman

“ Müslüman olmak benim için büyük şans, huzur, mutluluk”

Rize

“ Benim için çok güzel bir yer. Ben buradan daire alacağım ve zaman zaman geleceğim. Böyle bir kente kupa yakışır”

Çaykur Rizespor’un Faslı oyuncusu Marwane Saadane son olarak her maç öncesi Kuranı- kerim okuduğunu ve maça çıkmadan önce ellerini açarak dua ettiğini söyleyerek bu keyifli söyleşiye nokta koydu.


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın