Rize'de, "Koca Ciğer Projesi" uygulanıyor

Rize'de, "Koca Ciğer Projesi" uygulanıyor

 

 

Rize'de, akciğer kanserinde tanı ve tedavinin önemine dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla "Koca Ciğer Projesi" uygulanıyor.

Rize’de Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından halkı bilinçlendirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'nda kurulan akciğer maketi aracılığıyla vatandaşlara akciğer kanseri hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından Akciğer kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan "Koca Ciğer Projesi" Rize'de uygulanmaya başlandığını belirterek, Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'nda sergilenen hastalanmış akciğer maketi ile gençlerimiz, çocuklarımız, halkımız akciğer kanserini görerek öğrendiler. Akciğer kanseri hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirme broşürü ile bilgilendirmeler yaptık." dedi.

Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Nilüfer Emen ise,  akciğer kanserleri dünya genelinde en çok ölüme neden olan kanser türü olarak kabul edildiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Dünya Sağlık Örgütüne göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Dünyada her yıl ortalama 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinin en önemli nedeni uzun süreli olarak sigara içimi ve tütün dumanına maruz kalmaktır Sigara, puro, pipo (tütün) içimi akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olan en önemli risk faktörüdür. Sigaranın bırakılması halinde akciğer kanserine yakalanma riskinin azaldığı bilinmektedir"

 Emen, unutulmamalıdır ki sigara ve dumanına maruz kalmak, akciğer kanserinin en önemli nedeni olduğunu ve  mücadelede en doğru, en temel yaklaşım sigara kullanmamak ya da bırakmak olduğunu söyledi.

 

 

 


Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın